CJC, singura institutie care lupta cu desertificarea

Ianuarie 2014, Adrian Nicărel

Actualitate

Despre fenomenul de desertificare in Dobrogea s-a vorbit foarte mult incepand cu anul 2004, insa abia in anul 2009 au fost luate primele masuri pentru stoparea sa.

In perioada 2004-2009, Consiliul Judetean Constanta (CJC) a facut numeroase adrese catre Ministerul Agriculturii, prin care autoritatea judeteana solicita sprijinul ministerului in vederea salvarii terenurilor agricole din judetul Constanta. Undeva prin anul 2007, secretarul de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu, a incercat sa vina in sprijinul CJC, insa fara succes. In tot acest timp, situatia in Dobrogea se agrava, an de an agricultorii din Constanta solicitand despagubiri pentru culturile calamitate.
In aceeasi perioada, specialistii in agricultura din cadrul PSD au realizat mai multe analize si au venit cu o serie de solutii: reabilitarea sistemului de irigatii, refacerea vechilor perdele forestiere de protectie a terenurilor agricole, marirea subventiei etc. In urma analizarii situatiei am aflat ca, in judetul Constanta, doar 3,5% din suprafata agricola este impadurita, foarte putin in comparatie cu 18% cat este media nationala sau 27% cat este media europeana. Din toate solutiile propuse, cea mai la indemana pentru CJC a fost cea a refacerii perdelelor forestiere. In acest sens, la sfarsitul anului 2009 a fost aprobata hotararea CJC nr. 310, privind "Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor degradate", program prin care CJC a decis sa refaca perdelele forestiere de protectie a culturilor, care au existat in judetul Constanta pana in anii 50. "Am fost singurii carora le-a pasat de problemele ridicate de catre agricultori", declara, in 2009, vicepresedintele CJC Cristian Darie.

Solutii

La inceputul programului, CJC a achizitionat materialul dendrologic de la diferite pepiniere din tara. Ulterior, conducerea CJC a considerat ca ar reduce semnificativ cheltuielile daca la nivelul judetului ar avea propriile pepiniere de salcami, pe care ulterior sa-i planteze in tot judetul. In aceste conditii, in martie 2010 era adoptata de consilierii judeteni hotararea nr. 85 privind infiintarea unor pepiniere in judetul Constanta.
La Medgidia, pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, s-a infiintat o astfel de pepiniera, care in primul an a furnizat peste patru milioane de puieti de salcam ce au fost distribuiti in tot judetul. "Infiintarea pepinierei de la Medgidia a fost un prim pas in vederea stoparii fenomenului de desertificare. In fiecare luna, de la pepiniera Medgidia ridicam zeci de mii de puieti de salcam pe care ii distribuiam fermierilor interesati de crearea perdelelor forestiere", a declarat primarul comunei Ciocarlia, Traian Dragomir. Eforturilor autoritatilor locale de a salva agricultura constanteana li s-au alaturat si marii fermieri din judet. Unul dintre acestia este chiar fostul secretar de Stat si ministru al Agriculturii, Gheorghe Albu. "Decizia CJC de infiintare a pepinierei de la Medgidia a fost, probabil, una din cele mai bune de dupa Revolutie. Nu am fost multumit de faptul ca de la nivel guvernamental nu s-a acordat sprijinul pentru sustinerea unui astfel de program, dar, in acelasi timp, ma bucur ca, la nivelul CJC, problema desertificarii a fost tratata cu foarte mare seriozitate. Sunt unul dintre agricultorii constanteni care au achiesat la programul CJC, dovada ca am mai multe hectare de teren impadurite cu puieti din pepiniera Medgidia", a spus Albu.
Eforturile CJC de a salva agricultura constanteana nu s-au oprit aici. De exemplu, in apropierea pepinierei de salcam de la Medgidia, CJC doreste infiintarea unui centru de cercetare ecologica si terestra. In viitorul centru vor fi analizate speciile de arbori care se pot adapta climei, pentru a stopa fenomenul de desertificare. Acesta este unul dintre proiectele care fac obiectul anchetelor DNA in cadrul carora ofiterii judiciari l-au ridicat din parcarea din fata CJC pe presedintele institutiei, Nicusor Constantinescu.
Sursa:www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • Ponta, despre ipoteza lui Lazaroiu privind suspendarea presedintelui: Nu va luati dupa toti nebunii

  Actualitate
 • Unii europarlamentari PSD nu mai doresc sa candideze pentru un nou mandat

  Actualitate
 • ADRIAN NASTASE a sesizat CSM in legatura cu declaratiile lui BasescuIntro: ADRIAN NASTASE a sesizat, luni,

  Actualitate
 • Traian Broasca, profesorul de canto cu care Mangalia se mandreste

  Actualitate
 • Revin restrictiile de circulatie pe podul Agigea

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771