USL a decis organizarea referendumului pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele

Ianuarie 2014, Daniel Marinescu

Politic

USL a decis organizarea referendumului pentru validarea Constitutiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populara urmand sa aiba loc timp de doua zile, cu prag de validare de 50%, au declarat, surse din Uniune.

Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, a confirmat, inaintea sedintei USL, informatia privind decizia USL de organizare a referendumului pentru modificarea Constitutiei simultan cu europarlamentarele.
Stroe a fost intrebat, inainte de sedinta USL, daca referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi organizat la aceeasi data cu alegerile europarlamentare. "Da, asa e", a replicat ministrul liberal.
"Probabil doua zile", a mai afirmat Stroe, intrebat daca referendumul de revizuire ar putea fi organizat pe parcursul a doua zile.
Ministrul a mai precizat ca in protocolul USL se va mentiona numele candidatului USL la alegerile prezidentiale, precum si al premierului.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa sedinta USL, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Victor Ponta, ca USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei odata cu europarlamentarele.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca referendumul ar putea dura doua zile.
Liderii USL au decis, duminica seara, intr-o sedinta restransa, informala, sa convoace referendumul pentru revizuirea Constitutiei in luna mai, odata cu alegerile europarlamentare.
Totodata, USL a stabilit ca referendumul sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Referendumul se va desfasura cu un prag electoral de 50% prezenta.
Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu urmeaza sa anunte oficial aceste decizii in cursul zilei de luni, intr-o conferinta de presa sustinuta in comun, imediat dupa sedinta oficiala a USL, convocata pentru ora 11:00.
Liderii USL au discutat, duminica seara, in cadrul unei intrevederi in format restrans, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum si despre gradul in care protocolul USL va suferi modificari, au declarat, surse din USL.
In cadrul discutiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alaturi de vicepremierul Liviu Dragnea, dar si Crin Antonescu insotit de Radu Stroe si Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de catre liderii PSD. In schimb, liberalii au cerut ragaz de o saptamana pentru a oferi un raspuns clar si oficial al PNL, daca sustine aceasta varianta.
Totodata, liderii USL au abordat subiectul modificarilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discutiile sa vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu si renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate.
In sedinta USL s-a decis si modificarea Legii electorale, numarul maxim de parlamentari din Camera Deputatilor urmand sa fie de 300. De asemenea, potrivit lui Antonescu, USL a decis revenirea la formula proportionalitatii directe pentru alegerea Camerei, adica la votul pe liste.
"Modificarea Legii electorale in sensul in care, in raport si cu prevederile noii Constitutii, numarul maxim de parlamentari din Camera Deputatilor sa fie de 300 si in care sa revenim la formula proportionalitatii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputatilor", a anuntat Antonescu, precizand ca masura se inscrie intre prioritatile USL pentru acest an.
Liderul PNL a afirmat ca in cazul Senatului modificarea Legii electorale este legata de modificarea Constitutiei.
"La Senat este o chestiune de adoptare a Constitutiei, care se leaga si de procesul de regionalizare, deci sunt lucruri pe care nu le putem preciza acum tocmai pentru ca e vorba de noul camp constitutional", a mai sustinut Antonescu.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a fost intrebat cum vede varianta in care presedintele Traian Basescu va convoca la randul sau un referendum odata cu alegerile europarlamentare privind Parlamentul unicameral cu 300 de alesi.
"Sa faca ce vrea, banuiesc ca presedintele vrea sa faca referendumul ca sa-si ajute candidatii la alegerile europarlamentare, asa incat sa faca ce vrea si cand vrea", a raspuns Ponta.
De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constitutiei, a pasilor pentru corectarea Legii descentralizarii, declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, precum si asupra viitoarelor modificari aduse Codului penal si legilor integritatii.
Alegerile prezidentiale din acest an ar urma sa fie organizate "undeva in luna noiembrie", astfel incat noul presedinte sa isi poata incepe activitatea imediat dupa 21 decembrie, cand expira mandatul prezidential al lui Traian Basescu, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.


Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • USL a decis organizarea referendumului pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele

  Politic
 • Curatenia de primavara la Mangalia incepe... Iarna

  Politic
 • Joburi putine la inceput de an

  Politic
 • Ajutor de minimis pentru agentii economici din Mangalia

  Politic
 • Constanta are nevoie urgenta de un spital de copii!

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771