Comuna Vulturu a imbracat straie de sarbatoare

Ianuarie 2014, Iulia Fţlfan

Social

Pe toata perioada saptamanii 6-11 ianuarie 2014, s-au derulat evenimente culturale si sportive dedicate "Zilelor Comunei", manifestari care au marcat in acest inceput de an, 160 de ani de atestare documentara a localitatii Vulturu.

"Prima atestare documentara a localitatii pe care o pastoresc s-a realizat in anul 1854, pe data de 14 ianuarie, prin redactarea unui tacrir, in care se mentiona numele comunei, pe atunci Cartalu denumirea provenind din limba turca, de la "kartal", care inseamna "vultur", a declarat edilul sef al autoritatii locale Eugen Berbec.
Acest important document a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Municipiul Medgidia cu multi ani in urma in volumul "Documente privind istoria Dobrogei" (1830 - 1877), intocmit de Tudor Mateescu, Bucuresti 1975 (p. 196) si inmanat primarului Neculae Berbec. Aceasta descoperire de datare istorica a existentei comunei Vulturu constituie o baza importanta a incercarii de mentinere vie si de perpetuare a identitatii culturale a "cartalenilor".
Localnicii din comuna Vulturu au pasit in noul an, sarbatorind, astfel ca, incepand cu data de 6 ianuarie 2014 au demarat cu aplomb manifestarile dedicate "Zilelor comunei Vulturu". La toate acestea au participat cat mai multi locuitori, dorinta primarului fiind aceea de a-i determina sa-si etaleze cunostintele si abilitatile in functie de activitatile desfasurate, culturale sau sportive.
Si pentru ca saptamana dedicata "Zilelor Comunei" sa fie una cu adevarat speciala, administratia locala impreuna cu Consiliul Local al comunei Vulturu, au organizat diferite concursuri si anume, de sah, de tenis de masa, de table, concurs de calarie cat si o competitie de cros.
"Foarte bucuros am fost sa vad ca, la crosul organizat in data de 10 ianuarie 2014, s-au inscris un numar de 26 de persoane printre care s-au aflat si foarte multi copilasi. De admirat au fost toti participantii deoarece au alergat 2,5 kilometri pe o vreme nu tocmai prietenoasa, dorinta lor cea mai mare fiind aceea de a trece linia de sosire. E important sa le oferim ocazia de a se manifesta in domeniile pe care acestia le admira si de a le pune si in practica", a mai spus edilul localitatii Vulturu Eugen Berbec.
Si pentru ca si persoanele varstnice au dorit sa se implice in manifestarile pregatite pentru ei de autoritatea locala, acestia au participat, fara a depune un efort fizic crescut asa cum au facut-o mai tinerii locuitori, la concursurile de sah si table. Totodata, nici gospodinele nu s-au lasat mai prejos, pentru acestea fiind pregatit un concurs culinar, in cadrul careia doamnele si domnisoarele si-au dovedit talentul si maiestria in pregatirea multor bunatati.
Inaugurarea scolii si a Caminului Cultural din localitatea Vulturu.
Saptamana dedicata "Zilelor Comunei" s-a incheiat sambata, pe data de 11 ianuarie 2014, cu inaugurarea celor doua institutii.
Cladirea Caminului Cultural a fost construita in anul 1962, astfel ca, vechimea acesteia nu mai asigura conditiile necesare pentru buna desfasurare a diferitelor evenimente importante ale localitatii. Din nefericire, din momentul in care constructia a luat nastere, nu au mai fost realizate nici un fel de lucrari de consolidare si modernizare.
Astfel ca, atat interiorul cat si exteriorul ce se intinde pe o suprafata de 434 metri patrati, beneficiaza de toate conditiile optime unei institutii culturale. Si pentru a consolida cladirea, in anul 2012, Caminul Cultural a fost preluat de Consiliul Judetean Constanta (CJC) in vederea reabilitarii.
Inaugurata a fost si scoala generala cu clasele I-VIII ce a beneficiat de ample lucrari precum subzidiri si consolidarea tuturor zidurilor, amenajarea de pardoseli noi si de realizare a unei sarpante noi. De asemenea, s-a realizat si o extindere pe o suprafata de 80 metri patrati constand intr-o cancelarie, biblioteca, birou director si grupuri sanitare. Astfel ca, in corpul A exista un numar de trei clase iar in corpul B sunt doua sali de clasa, un laborator si o sala de sport.
Si iata cum, seria acestor frumoase manifestari si evenimente au fost incheiate printr-un spectacol, un bal si un superb foc de artificii.


Album foto

 • Articole din editia din data de Ianuarie 2014

 • USL a decis organizarea referendumului pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele

  Social
 • Curatenia de primavara la Mangalia incepe... Iarna

  Social
 • Joburi putine la inceput de an

  Social
 • Ajutor de minimis pentru agentii economici din Mangalia

  Social
 • Constanta are nevoie urgenta de un spital de copii!

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de test─âri medicale gratuite ├«n mediul rural ÔÇ×Nu am f─âcut destulÔÇŁ ajunge ├«n Constan╚Ťa

  Social
 • Elevii premian╚Ťi din Vulturu ├«n tab─âr─â la C├ómpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu ├«n vizit─â la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani boteza╚Ťi la Cump─âna

  Social
 • Vacan╚Ť─â de vis pentru copiii din Gr─âdina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771