ACORDURI Romania-China: Care sunt proiectele pentru care cele doua tari colaboreaza

Noiembrie 2013, Adrian Nicărel

Actualitate

Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.

Astfel, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare.
Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group.
A fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.
Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.
Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucuresti, pentru prima vizita in Romania a unui premier al Chinei dupa 19 ani, impreuna cu o importanta delegatie de oameni de afaceri.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comertului de la Beijing, schimburile comerciale intre China si Romania s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari in primele 10 luni din acest an.
Exporturile romanesti in China au crescut de la 360 de milioane de dolari in 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut.
Investitiile chineze in Romania sunt in valoare de 160 de milioane de dolari, in timp ce investitiile romanesti in China sunt de 280 de milioane de dolari.


Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • ACORDURI Romania-China: Care sunt proiectele pentru care cele doua tari colaboreaza

  Actualitate
 • Herghelia Mangalia, la prima cursa de anduranta din istorie

  Actualitate
 • Activitatea "Sarbatoarea prajiturilor"a fost organizata si in acest an in satul Biruinta

  Actualitate
 • Drumul de exploatare de la Tirgusor in lucru

  Actualitate
 • Luna cadourilor vine in dar cu multe realizari pentru locuitorii din Mihai Viteazu

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771