Reabilitarea Pietei Ovidiu, aproape de finalizare. Iata cum arata zona

Noiembrie 2013, Marian Carson

Actualitate

In curand, Piata Ovidiu va fi complet reabilitata. Lucrarile de restaurare, incepute in luna noiembrie 2013, au avansat vazand cu ochii si sunt aproape de finalizare.

Zona s-a schimbat deja si a capatat un cu totul alt aspect. Nu este inca gata, dar se pot vedea multe detalii care ne fac sa credem ca, la final, Piata va arata cu totul deosebit si nu va mai aduce deloc cu cea care a fost inainte de inceperea reabilitarii. Toata zona a fost pavata cu placi de granit, amplasate la o adancime de maxim 70 de centimetri, astfel incat vestigiile arheologice sa nu fie afectate. Bordurile din zona pietonala aflata in apropierea strazii Mircea cel Batran au fost scoase si inlocuite cu unele din piatra. In perioada urmatoare, vor fi reame-najate spatiile verzi, prin plantarea unor arbusti si a gazonului. Ca parte din acest proiect, au fost reabilitate si strazile Vasile Cana-rache si Marc Aureliu, prin reali-zarea unei structuri rutiere adaptate cu precadere la circulatia pietonala. Toate cablurile au fost trase in subteran, in canalizari special amenajate. Si scarile de acces au fost reabilitate. Pentru scara din Piata Ovidiu catre Strada Termele Romane, au fost executate lucrari de reparatie cu mortare de ciment la cele patru rampe existente. De asemenea, au fost refacute vangurile si treptele pe zonele degradate si placate cu dale din piatra. Ulterior, cele doua scari simetrice care duc spre Portul Tomis vor beneficia de acelasi tratament si de amplasarea unei balustrade metalice pentru siguranta trecatorilor.

Statuia lui Ovidiu, iluminata cu corpuri incastrate

In prezent, se lucreaza la mobilierul urban. Au fost postate jardinierele cu banci incorporate, popii decorativi de piatra si vor fi asezate cosurile de gunoi, scrumierele si panourile informative. In sfarsit, este pusa in valoare si statuia lui Ovidiu, care a fost pastrata in mijloc si imprejmuita cu dale si un mic trotuar. Soclul este incadrat de patru stalpi din piatra, iar iluminatul arhitectural se va face cu spoturi incastrate. Valoarea integrala a proiectului de reabilitare este de 14.863.355 de lei, adica aproximativ 3,5 milioane de euro. Contributia Uniunii Europene ca principal finantator al acestei initiative este de 9,5 milioane de lei, cea a Guvernului Romaniei de 2,1 milioane de lei, in timp ce municipalitatea trebuie sa aloce 3,1 milioane de lei.

Presiuni pentru proprietarii cladirilor abandonate

Singurele care mai strica inca peisajul istoric sunt cladirile abandonate, neingrijite sau a caror arhitectura nu are nicio asemanare cu cea a pietei. Reprezentantii Primariei Constanta au declarat ca vor face presiuni si vor da amenzi pentru a-i determina pe proprietari sa le refaca sau sa le scoata la vanzare. Viceprimarul Constantei, Decebal Fagadau, a lansat si o invitatie catre investitori pentru aceasta zona despre care se crede ca va renaste si va redeveni un nod turistic. "Ne asteptam la investitii masive aici si sunt bine-venite pentru ca si cladirile sa isi schimbe aspectul dezolant", a spus viceprimarul.
Sursa: www.cugetliber.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • Campeanu: Salvamarii, salvamontistii, controlorii de trafic aerian s-ar putea pensiona mai devreme

  Actualitate
 • Ziua Portilor Deschise la Parlament, pe 1 Decembrie. Vizitatorii, intampinati cu brazi impodobiti si foc de artificii. Zgonea: Focul de artificii, datorat unei sponsorizari

  Actualitate
 • Statul elimina restrictiile pentru achizitia de terenuri agricole de catre straini dupa 1 ianuarie

  Actualitate
 • Reabilitarea Pietei Ovidiu, aproape de finalizare. Iata cum arata zona

  Actualitate
 • Sala de sport construita in localitatea Albesti

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771