FATA IN FATA CU TOLERANTA

Noiembrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Ce este toleranta? Atributul umanitatii".
Voltaire

  Tolerezi zilnic si de asemenea esti la randul tau tolerat! Fiecare dintre noi suntem unici si valorosi prin insasi existenta noastra. De-a lungul vietii ne intrebam cine suntem, cum sa fim fericiti, sa avem o viata linistita, in cine si ce sa credem pentru un drum drept?
  Si atunci cand credem ca totul s-a sfarsit, VIATA abia incepe... cu multe lectii, cu multe dezamagiri care ne pun iar la incercare, stapanirea de sine si intelepciunea.
  A cata oara? Realitatea vietii noastre este data de actiunile noastre. Nivelul de spiritualitate real, nu cel dorit, se reflecta in comportamentul nostru, dar din pacate influentat si de cei din preajma noastra.
  Stim cine suntem in realitate, care ne sunt nevoile si cat de mult ne putem sacrifica?
  Realitatea este ca parerea celorlati despre noi, ne influenteaza in mod direct viata si increderea in ceilalti, mai ales daca nu este una conforma realitatii. Dualismul este prezent pretutindeni si din ce in ce mai des intalnit la locul de munca, in relatii interpersonale, in cuplu. Deseori, persoanele ce ne inconjoara nu sunt tocmai interesate de felul cum suntem in realitate, ci de ceea ce pot castiga din puterea sau lasitatea noastra.
  Zilnic cineva ne invata cum sa traim, ce, cat si cum sa facem desi noi nu am cerut sfatul nimanui! Cum invatam lectiile vietii? Din greseli, ale noastre sau ale altora... Invatam suferind, fiecare dintre noi acorda suferintei un sens. Nu suferim ca sa incepem sa ne victimizam, ci suferim ca sa invatam ceva din ceea ce traim. Teama de a ti se demonstra ca altcineva gandeste mai bine ca tine, teama de a nu ti se spulbera teoriile, ne impiedica sa-i acceptam pe cei din jur.
  In lumea moderna, toleranta e mai necesara ca oricand. Ideea tolerantei este o limita dupa care se orienteaza vointa noastra, toleranta este armonia in diferente, inseamna bunul simt de a nu fi egoist, este respectul, acceptarea, libertatea gandirii, constiintei si credintei. O virtute de baza a tolerantei este aceea de a nu impiedica, de a nu interzice si de a nu ne amesteca in viata privata a unei persoane chiar daca nu suntem de acord cu stilul de viata. Intre noi insine, ne garantam liberatea la o viata intima dupa bunul plac.
  Toleranta nu inseamna, nici a tolera nedreptatea sociala, nici a renunta la propriile convingeri, nici a face concesii in aceasta privinta. Ea semnifica acceptarea faptului ca fiintele umane, care se caracterizeaza natural prin diversitatea aspectului lor fizic, prin situatia lor, felul de exprimare, comportamente si prin valorile lor, au dreptul de a trai in pace. Ea semnifica, de asemenea, ca nimeni nu trebuie sa-si impuna propriile opinii, altuia.
  Trebuie sa indraznim sa spunem aceste lucruri, ba chiar sa continuam sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce am trait sau ce am facut si ceea ce vom face. Singura problema e ca suntem atat de diferiti ca indivizi incat un concept general precum "toleranta" nu poate fi aplicat mereu cu succes. Opinia, libertatea si toleranta sunt intodeauna surori care interactioneaza perfect. Niciuna nu poate exista fara cealalta.Toleranta ne ajuta sa acceptam ceea ce nu putem schimba.
  Fii constient de faptul ca vor exista in permanenta diferente intre cum esti in realitate si cum iti doresti sa fii perceput. Apeleaza, mai repede, la oamenii care te stimeaza pentru ceea ce esti, nu in functie de impresiile pe care le lasi in urma.
  Rolul omului in societate e acela de a promova valorile. Iar toleranta este o valoare, prin urmare, ea trebuie promovata. Nici nu este atat de greu, ci trebuie doar sa ne deschidem sufletul. Ar fi tare frumos daca oamenii ar invata sa se respecte unii pe altii si sa se accepte asa cum sunt, sa incercam sa intelegem ca avem varste, stil de viata, trecut si viitor diferit.
  Mentalitatile nu pot fi schimbate dupa o zi pe alta, insa a le infrunta deschis, alegand sa mergi pe drumul tau, chiar daca acesta este uneori pavat cu tot felul de observatii rautacioase si stupide inseamna un pas inainte. Totul este sa ai curajul sa fii ceea ce esti.
  Alege o profesie potrivita personalitatii tale, ajuta-i pe cei care au nevoie de tine si iti solicita ajutorul, evolueaza, dezvolta-te si imbatraneste frumos!
  Suntem intoleranti, in concluzie, pentru ca nu vedem frumosul din oameni, vedem totul in alb si negru, nu incercam sa descoperim si sa ne bucuram de intrega gama de griuri care ne contureaza viata si alegerile.
  Deci trebuie sa toleram ca sa fim tolerati, trebuie sa respectam, ca sa fim respectati, trebuie sa oferim libertate, ca sa fim liberi, sa iubim ca sa fim iubiti!
  "Exista un singur lucru care nu poate fi tolerat si anume intoleranta."


Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • Campeanu: Salvamarii, salvamontistii, controlorii de trafic aerian s-ar putea pensiona mai devreme

  Psihologie
 • Ziua Portilor Deschise la Parlament, pe 1 Decembrie. Vizitatorii, intampinati cu brazi impodobiti si foc de artificii. Zgonea: Focul de artificii, datorat unei sponsorizari

  Psihologie
 • Statul elimina restrictiile pentru achizitia de terenuri agricole de catre straini dupa 1 ianuarie

  Psihologie
 • Reabilitarea Pietei Ovidiu, aproape de finalizare. Iata cum arata zona

  Psihologie
 • Sala de sport construita in localitatea Albesti

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771