INVIDIA CA SENTIMENT ACTUAL

Noiembrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Invidia este o boala a individului privat de harul divin".

  Printre bolile contemporane, considerata la nivel popular inofensiva, invidia este in ochii psihologilor una dintre cele mai grave boli moderne si una dintre cele mai puternice cauze ale nefericirii. Invidia este o boala a sufletului ce are grave consecinte psihologice, morale si sociale.
  Invidia e o problema destul de complexa, dar rezolvarea ei depinde in general de cauza, de origine, de ceea ce o genereaza. Invidia indica patima ascunsa in adancul sufletului omenesc manifestata prin paradoxul de a te bucura de raul aproapelui si a te intrista de binele lui.
  Este o ura lipsita de discernamant, in psihologie se vorbeste de ura normala si patologica. "Ura, spune psihanalistul francez G. Robin, este un sentiment natural si normal, care nu incepe sa fie morbid decat atunci cand se iveste pe un teren deja atins din punct de vedere psihic." Invidia este un sentiment pe care il traieste toata lumea, este una dintre bolile sufletesti cele mai mortale si produce sporirea unor vicii precum ipocrizia, barfirea, calomnierea, maltratarea si torturarea (psihica). Problemele apar insa cand unii dintre noi nu stiu sa treaca de stadiul primar al acestuia si se manifesta nepermis.
  In ce consta invidia? Cuvantul "invidie" pe post de diagnostic pentru o tulburare psihica, pare un fel de gluma, insa realitatea medicala o contrazice. Ranile invidiei sunt adanci si ascunse si nu se lecuiesc cu medicamente, caci durerea lor este interioara in suflet. Este o energie negativa, puternica, un amestec de tristete, furie si neputinta, care se inmagazineaza si se cristalizeaza in persoana invidiata si in timp aceasta energie cristalizata incepe sa ne blocheze activitatea, actiunile, relatiile.
  Socio-filozofic vorbind, invidia ia nastere numai atunci cand un om vine in contat cu alt om, nu insa cu orice om. Doar cu acel om cu care se formeaza o unitate comparabila. Invidia ia nastere doar fata de acel om cu care doresti sa te compari, un sentiment care se dezvolta numai fata de persoana cu care te compari existential.
  Intr-un cuvant, invidia se dezvolta ori de cate ori intre persoana respectiva si celelalte persoane din sistemul comparabil apare din diferite motive, sentimentul de inferioritate, iar acest sentiment genereaza intotdeauna invidia.
  Invidia, privita la scara psihologica, este sufocanta pentru om, este o boala a mintii, care transforma in rau propriu bine, altuia, de a fi chinuit de prosperitatea celor mai norocosi.
  A devenit cel mai negativ sentiment pe care il cunoastem, il studiem, il testam ca fiinte al acestui pamant... Este dorinta a ceea ce nu poti sa ai, nu poti sa fii sau sa devii... si apare atunci cand caracterul nostru devine slab si devenim frustrati de bucuria aproapelui nostru.
  Invidia poate afecta profund apropierea intre persoane si relatii, in general.
  Invidia imbolnaveste, ajunge sa-i conduca acesteia viata, intunecandu-i perspectiva asupra propriilor oportunitati, omul invidios nu poate privi realitatea decat printr-o ceata, vede numai avantajele de care se bucura semenii sai si ignora sacrificiile pe care acestia le fac pentru a atinge anumite performante.
  E complicat sa faci distinctia intre cineva care sufera pentru o situatie financiara precara sau o slujba mai proasta decat colegul, prietenul si cineva care sufera de invidie sub forma obsesiva.
  Oamenii de genul asta traiesc din frustrari, viata nu a fost dreapta cu ei, sunt tot timpul nemultumiti de ceea ce au, dar, pusi in fata realizarii lor, evita sa le duca la indeplinire. Persoanele dominate de invidie ascund o rautate interioara, sunt nesociabile si irascibile.
  De multe ori, atunci cand incercam sa demonstram adevarul unor lucruri, paradoxal suntem judecati aspru pentru asta, iar de multe ori cand avem dreptate, ceilalti ne invinovatesc. Si atunci... calea cea mai eficienta... In viata daca taci, obtii multe lucruri marunte, dar valoroase.
  Fiecare din noi lupta cu fantomele existentiale, unii reusesc sa le rezolve prin ratiune insa altii se lasa posedati de ura si invidie.
  La urma urmei este fireasca atat timp cat nu devine patologica, sa ne analizam propriile ganduri de inferioritate sau, dupa caz, pe cele de superioritate, sa incercam sa-i admiram pe cei care ne trezesc invidie, sa fim capabili sa recunoastem calitatile si valorile lor. Cu cat calitatile sunt mai multe, cu atat trebuie sa nu te mandresti cu ceea ce ti-a dat Dumnezeu, si sa nu faci niciodata abuz de calitatile pe care le ai, pentru ca nu se stie niciodata cand Dumnezeu ti le-ar putea lua inapoi.
  Ce ne costa ca sa fim mai buni? Nimic, e simplu doar sa privim fericirea, frumusetea, inteligenta celor din jur ca ceva propriu, sa nu radem atunci cand altii sufera, ci sa ii incurajam sa mearga inainte.
  Invidia este obstacolul tacut, invizibil care nu te lasa sa vibrezi pe frecventa inalta a satisfactiei si recunostintei. Si atunci:
  Bucura-te pentru implinirile celorlalti. Felicita-i din inima si recunoaste-le meritele. Apreciaza-i pe cei care si-au implinit un vis si ureaza-le succes pe mai departe.
  Urmareste-i cu admiratie pe cei care au ce nu ai tu, invata ceva de la ei. Bucura-te sincer pentru cei care au succes si sa crezi ca, daca altii au reusit, poti si tu!
  Gandurile si emotiile tale determina ceea ce astepti de la viata. Daca te astepti la lucruri rele si crezi ca altii au succes in mod nemeritat, atunci vei alege mereu situatii sau oameni care sa iti confirme ca tu nu poti reusi, ca tie nu ti se intampla niciodata nimic bun, ca numai altii au noroc.
  Mereu vor fi oameni mai buni, mai fericiti, mai culti, mai priceputi etc.
  Numai bucurandu-te de binele aproapelui, iti poti atrage si binele tau!

Articole din editia din data de Noiembrie 2013

 • RABLA 2013: Inca 3.000 de tichete pentru cetateni, disponibile de joi

  Psihologie
 • Rosca Stanescu a fost exclus din PNL

  Psihologie
 • Datele meteo indica mase de aer arctic, cu GERURI ANORMALE pentru perioada urmatoare. Ce spune premierul

  Psihologie
 • Promenada turistica in Mamaia

  Psihologie
 • Tarifele pe litoral vor creste cu 5-8% anul viitor. Tot mai multi turisti gatesc in camerele de hotel

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771