Fonduri Europene

Regionalizarea agricola, reforma lui Constantin: dispar Directiile Agricole

Regionalizarea atrage dupa sine o serie de schimbari la nivelul celor mai importante ministere. La Agricultura, spre exemplu, dispar functii si institutii, insa „rasar” altele in loc. Din 2014, Directiile Agricole unde fermierii isi rezolvau, pana acum, cele mai multe probleme, nu vor mai exista. Se infiinteaza, in schimb, Centrele Regionale pentru Agricultura.

Potrivit unui proiect de act normativ, Directiile Agricole, care, in prezent, exista in fiecare judet vor fi desfiintate. In locul lor o sa apara oficii judetene. Practic, atributiile Directiilor Judetene vor fi preluate de Centrele Regionale pentru Agricultura.
In aceste conditii, autoritatile „divid” o institutie in mai multe sucursale, ceea ce inseamna ca apar si mai multe locuri de munca.
Centrele regionale – institutii „nou, noute”
Romania va avea, din 2014, opt Centre Regionale si alte 41 de oficii judetene. Institutiile nou infiintate vor avea un director, si vor prelua o parte din atributiile si sarcinile Directiilor Agricole.
Totodata, institutiile de la nivelul judetelor nu vor mai avea calitatea de ordonator tertiar de credite, care va fi transferata la directorul regional coordonator de la centrul regional.
Totusi, decizia legata de numarul de angajati pe care Centrele Regionale de Agricultura ii va avea ramane la „mana” Ministrului Agriculturii.
Oficiile judetene – „un fel de 3 in 1”
La randul lor, oficiile judetene apar prin comasarea mai multor institutii agricole. Practic, ele vor fi infiintate prin comasarea directiilor pentru agricultura, a oficiilor de studii pedologice si agrochimice judetene.
Prin urmare, oficiile judetene vor prelua si angajatii pe care aceste institutii ii au in prezent. Pentru Oficiile judetene trebuie sa fie angajati alte persoane pentru functia de „sef-serviciu”.
Ele vor fi in continuare responsabile cu eleborarea strategiilor pentru fiecare judet. In plus, activitatea de inspectie si de control va ramane la nivelul fiecarui judet.
Regionalizarea nu aduce nici o noutate in organizarea APIA si APDRP
Pentru doua dintre cele mai importante institutii subordinate Ministerului Agriculturii, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) regionalizarea nu vine cu noutati. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, aceste institutii responsabile cu „impartirea” fondurilor europene au deja filiale regionale.
Este nevoie doar ca acestea sa functioneze tinand cont de faptul ca Ministerul Agriculturii, alaturi de Ministerul Administratiei si cel al Fondurilor Europene sunt singurele care vor administra fondurile europene in urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Reorganizarea ANIF vine „la pachet” cu regionalizarea
Institutia responsabila cu infrastructura de irigatii din Romania, Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) ar trebui si ea sa „sufere” cateva schimbari. In prezent exista cate o filiala ANIF in fiecare judet.
„Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare are nevoie de o functionare mai supla. La ora actuala exista 41 de filiale, cu 41 de directori. Fiecare este stapan in judetul lui, dar uita faptul ca un sistem de irigatii se intinde pe trei sau patru judete. De aceea urmeaza comasarea lor, astfel incat sa obtinem mai putine centre regionale, care sa administreze un sistem intreg de irigatii, nu franturi” – a afirmat Daniel Botanoiu, secretar de stat In MADR.
ANIF se ocupa, printre altele, cu intretinerea si inchirierea infrastructurii de irigatii.
(Sursa: Business24)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*