Vizita importanta pentru autoritatile locale din Cumpana

Octombrie 2013, Adrian Nicărel

Administratie locala

Pe data de 24 octombrie 2013, in sala de sedinte din cadrul Primariei Cumpana, a avut loc conferinta din cadrul Proiectului "Comenius Regio", derulat de administratiile publice locale din localitatile Vulcana-Bai, Dambovita si Jekabpils din Letonia.

Administratia locala a comunei Cumpana s-a bucurat de vizita unei delegatii romano-letoniene, condusa de Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania si, in acelasi timp, de a primarului comunei Vulcana Bai. Totodata, inainte de vizita in localitatea Cumpana, delegatia formata din 15 persoane, s-a aflat pe data de 23 octombrie si in comuna Luncavita din Tulcea.
"Comenius Regio" este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii si se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
"Comenius" sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013, precum si: dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor; sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.
Printre obiectivele actiunii se numara promovarea dimensiunii europene in educatie prin activitati de cooperare intre autoritatile locale si regionale cu rol in educatie; sprijinirea schimbului de bune practici intre regiunile implicate in parteneriat; dezvoltarea instrumentelor privind cooperarea sustenabila; oferirea responsabililor din sistemul administrativ a posibilitatii cunoasterii experientei educationale europene; extinderea participarii scolilor, dar si a autoritatilor scolare si a altor actori, in sectorul educatiei informale si non-formale, a caror importanta este intr-o continua crestere.
Pe de alta parte, numai autoritatile locale si regionale cu rol in educatie vor fi eligibile sa coordoneze Parteneriate "Comenius Regio", implicarea lor oferind o perspectiva diferita fata de parteneriatele multilaterale si bilaterale existente prin implicarea a cat mai multor actori relevanti in domeniul educatiei la nivel regional si local, cu exploatare eficienta a rezultatelor.
"Comenius Regio" permite derularea unei arii vaste de activitati la nivel local si regional, cum ar fi: intalniri de proiect, schimburi de profesori, vizite de studiu ale partenerilor din proiect, cercetari, studii, job-Shadowing, schimburi de experienta si bune practici, activitati de invatare si sesiuni de formare comune, conferinte, seminarii, work-shop-uri, scoli de vara, campanii, publicatii, pregatire lingvistica a personalului implicat in parteneriat, actiuni de cooperare cu alte proiecte cu tematica asemanatoare, participare la evenimente organizate de retelele Comenius, schimb de experienta cu alte institutii din regiune, activitati de evaluare, activitati de diseminare si valorizare.
Conform declaratiilor edilului sef al comunei Cumpana Mariana Gaju, localitatea este, de asemenea, beneficiara unui proiect "Comenius Regio", denumit "Echilibrul intre inteligenta, emotii si fericire - provocare a tinerilor de azi intr-o societate europeana instabila". Astfel ca, pe data de 23 septembrie 2013 a avut loc o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate rezultatele intermediare din cadrul acestui proiect.
La eveniment au fost prezenti managerul proiectului, prof. dr. Raducu Popescu, prof. Dimitra Bechlikoudi, coordonator al proiectului din Grecia, Dimitrios Lianos, reprezentant al Directoratului Invatamantului Secundar din Pireu alaturi de sase cadre didactice din Grecia, inspectorii scolari pentru proiecte educationale din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, directorul Liceului Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpana, dar si reprezentanti ai World Vision.

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Reabilitarea Cantinei sociale si a Centrului de zi din orasul Navodari

  Administratie locala
 • Delfinariul Constanta va fi modernizat

  Administratie locala
 • Gheorghe Murat implicat in finalizarea proiectelor pentru comunitate

  Administratie locala
 • Hramul Bisericii Sfintii Arhangheli "Mihail si Gavril", din localitatea Vulturu

  Administratie locala
 • Investitiile in infrastructura sunt in stand-by la Ciobanu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Intervenții la rețeaua de iluminat public din comuna Saligny

  Administratie locala
 • Demersuri pentru asfaltarea a 4,5 kilometri de străzi în Fântânele

  Administratie locala
 • Drumurile din Negureni au fost asfaltate

  Administratie locala
 • Sistemul de iluminat public din Cerchezu va fi modernizat

  Administratie locala
 • Sistemul de alimentare cu energie elctrică din Ciobanu va fi reabilitat

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771