Spectacol ecvestru pe Hipodromul Mangalia

Octombrie 2013, Adrian Nicărel

Actualitate

Dupa o pauza de zece ani, Herghelia Mangalia si-a redeschis portile catre competitiile hipice. Indemnul Consiliului Judetean Constanta (CJC) de a readuce la viata herghelia a fost urmat de Asociatia Crescatorilor de Cai din Dobrogea "Hippontica", cea care a organizat sambata, cu sprijinul CJC, "Cupa Toamnei" - prima competitie internationala gazduita vreodata la Mangalia.

Intrecerea a cuprins cinci curse de galop la care au participat 35 de cai din rasele pur sange arab, crescuti la Herghelia de la Mangalia, si pur sange englez, detinuti de proprietari privati din Ungaria si Bulgaria, care s-au intrecut in curse pe distante cuprinse intre 1.200, 1.400 si 2.400 de metri. In trei dintre curse s-au intrecut caii pur sange englez ai hergheliilor private din Bulgaria si Ungaria, iar doua intreceri au fost rezervate cailor pur sange arab ai Hergheliei Mangalia.
In prima cursa de la "Cupa Toamnei" au fost aliniati la start cei mai puternici sase cai pur sange arab ai Hergheliei Mangalia, la care s-a adaugat un cal - Melina - apartinand bulgarului Dragomir Dimitrov. Dupa nici doua minute, iapa Melina a castigat cursa, fiind urmata de armasarii Nedjary si El Iman, ambii aflati in proprietatea Hergheliei Mangalia.
A doua cursa a fost rezervata intrecerii cailor pur sange englez, veniti din Bulgaria si Ungaria, care s-au intrecut pe distanta a 2.400 de metri. Si aceasta cursa a fost castigata de un cal aflat in proprietatea bulgarului Dragomir Dimitrov. Armasarul Kape Canaveral s-a clasat pe primul loc, urmat de Herakal, proprietar herghelia "Vezhdi", si Ongal, tot proprietatea lui Dimitrov.
Din nefericire, cea de-a treia cursa, care ar fi fost o afacere intre caii pur sange englez din Ungaria si Bulgaria, a fost anulata din cauza unor probleme de organizare.
De departe, cea mai stransa cursa a fost cea cu numarul 4, unde calul Hadban 38-11, apartinand Nicoletei Lazar, a castigat la mustata in fata calului Mersuch, apartinand Hergheliei Mangalia. In tribune, Nicoleta Lazar exulta deoarece calul ei a castigat pentru prima oara o cursa. "Iubesc caii de mica, iar cand am avut posibilitatea sa cumpar un cal, am facut-o. Calul il tin la Herghelia Mangalia, dar vin in fiecare weekend din Bucuresti sa-l calaresc", a spus Nicoleta.
Ultima cursa a fost tot o afacere intre caii pur sange englez din Bulgaria si Ungaria. Si in acest caz, intrecerea a fost castigata de calul Amgle, care apartine bulgarului Dragomir Dimitrov.
Cursele de la Mangalia au fost demonstrative, insa, pentru prestatia lor, atat caii, cat si jocheii au fost rasplatiti. Pe langa cupe si medalii, CJC, Primaria Mangalia si Asociatia "Hippontica" au oferit premii de pana la 1.800 de lei celor care s-au clasat pe primele locuri in fiecare cursa. Locurile 2 au fost rasplatite cu cate 1.200 de lei, iar locurile 3 cu cate 800 de lei.
Si, cum ii sade bine oricarei competitii de hipism, competitia a fost urmarita si de personalitati marcante. Printre ele s-a numarat primarul Mangaliei, Cristian Radu, care a declarat ca aceasta intrecere internationala este un pas important pentru introducerea Hergheliei Mangalia pe harta evenimentelor internationale de profil.
Directorul Hergheliei Mangalia, Antal Istvan a afirmat ca, dupa o pauza de aproape zece ani, cursele de galop din Romania trebuie sa-si reintre in drepturi. "Ne bucuram ca vremea problemelor financiare a apus, iar acum, cu sprijinul CJC, putem organiza evenimente de acest fel. Cursele de galop si trap sunt obligatorii pentru punerea in valoare atat a cailor Hergheliei, cat si a cailor proprietate privata", a explicat Istvan.
La randul sau, presedintele Asociatiei "Hippontica", Alexandru Nanescu, a spus ca, in perioada urmatoare, in competitii similare ar putea fi implicati polonezii, francezii si germanii.
Printre spectatorii cursei de la Mangalia s-a numarat si vicepresedintele Senatului, Nicolae Moga, care a salutat reluarea curselor de cai la Mangalia: "Poate sa fie bine pentru toata lumea - autoritati locale, localnici si turisti. Toata lumea are de castigat"
Herghelia s-a redeschis in august dupa ce CJC, Primaria Mangalia si Romsilva au investit peste doua milioane si jumatate de lei in lucrari de modernizare a grajdurilor si de innoire a echipamentelor. In baza acestui parteneriat, in numai doua luni, au fost reabilitate grajdurile, aleile si caile de acces din hipodrom. In plus, s-a lucrat la montarea tribunelor si la modernizarea hipodromului si a caruselului, unde au avut loc spectacolele. "Aceasta herghelie este o piesa unicat a Romaniei si este pacat ca acesti cai sa nu intre din nou in circuitul turistic si competitional si sa nu fie cotati la adevarata lor valoare", a spus, atunci, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, unul dintre initiatorii procesului revitalizarii Hergheliei Mangalia.
Pana in primavara, cand se da startul noului sezon hipic, reprezentantii hergheliei spera sa mai organizeze o competitie, in luna noiembrie, la care vor fi invitati toti proprietarii de cai din tara.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Spectacol ecvestru pe Hipodromul Mangalia

  Actualitate
 • Primaria Eforie implicata in procesul de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma

  Actualitate
 • Investitie importanta pentru tinerii din localitatea Tuzla

  Actualitate
 • Teren de sport pentru copilasii din localitatea Dumbraveni

  Actualitate
 • Autoritatea locala din Amzacea, un sprijin real pentru comunitate

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771