Primaria Eforie implicata in procesul de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma

Octombrie 2013, Adrian Nicărel

Social

Autoritatile orasului Eforie vor continua sa aplice legea in cazul tuturor cetatenilor care au efectuat lucrari de construire, neautorizate in conditiile legilor in vigoare, pe domeniul public al localitatii. Primaria Eforie nu doreste decat sa asigure respectarea legislatiei, de catre toti cetatenii aflati pe raza administrativa a orasului Eforie.

Orice ajutor venit din partea organizatiilor neguvernamentale este binevenit in aceasta situatie, mai ales ca pana acum, de atatia ani, Primaria Eforie este singura institutie care face eforturi sa rezolve aceasta problema.
Primaria considera salutar gestul ONG-urilor care doresc sa se implice activ, in rezolvarea problemelor etnicilor pe care doresc sa-i reprezinte, respectand legislatia in vigoare.
In acest sens ii asteptam sa se alature proiectelor incepute inca din 2009 pentru construirea unor locuinte de necesitate pentru persoanele care indeplinesc conditiile cerute de lege.
Totodata respingem cu fermitate toate incercarile de a denatura adevarul in privinta actiunilor legale ale Primariei si de a instiga la nerespectarea legilor de catre toate persoanele indiferent de nationalitate, etnie sau stare sociala. Consideram ca actiunile de dezinformare a opiniei publice nu pot constitui nicidecum o modalitate de rezolvare reala si rapida a problemelor cu care se confrunta unii cetateni. Le cerem tuturor acelora care se considera lideri ai unor organizatii sa inceteze campania de denigrare si intimidare a tuturor celor implicati in aplicarea legii, din cadrul administratiei locale.

Ce s-a intamplat, in fapt

De-a lungul timpului, pe strada Agricola din Eforie Nord s-au instalat cateva familii de romi, care au atras alte familii de romi in a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adaposturi improvizate pe domeniul public si privat al orasului, astfel ca in strada Agricola nr. 1 si nr. 2 au ajuns sa locuiasca 35 de adulti si 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai cateva aveau domiciliul in Eforie. Dintre cei 35 de adulti, doar 15 aveau carti de identitate in Eforie si numai 8 dintre ei aveau adresa in strada Agricola nr. 2. Alte 12 persoane aveau carti de identitate provizorii, dintre care 8 erau expirate. Numai 6 dintre acestea figurau la adresa indicata in actul de identitate. Restul au domiciliul in alte localitati de pe raza judetului Constanta ori in alte judete ale tarii.
De la finele anului 2001 si pana in prezent, la secretariatul Primariei Eforie au fost depuse de catre locuitori ai orasului aproximativ 30 de sesizari cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau in special furtul sau tentativa de furt, comise de catre diferite grupuri sau persoane de etnie roma care locuiau fara forme legale in strada Agricola. Locuitorii din zona au reclamat ca sunt terorizati de romii care intrau in gospodarii si chiar in case sustragand tot ce le pica in mana: de la fier vechi, haine si animale, pana la mancarea din frigider. Hotii furau ziua in amiaza mare, iar cand erau prinsi de pagubasi ii amenintau cu bataia.
Localnicii au aratat, prin plangerile repetate adresate edililor, ca de-a lungul anilor in aceasta zona s-a creat o stare de nesiguranta si teama in randul cetatenilor, o atmosfera si un climat greu de suportat. In timpul sezonului estival, situatia se agrava, deoarece din cauza conditiilor in care traiau romii de pe strada Agricola, cartierul devenea un real pericol pentru sanatatea publica. Acest lucru a atras numeroase somatii adresate de Garda de Mediu Constanta pentru igienizarea si dezafectarea zonei care se transformase in focar de infectie.
In urma actiunilor de control s-a constatat ca o suprafata de 3.000 metri patrati de teren public si privat, ocupata de locatarii de pe strada Agricola nr. 1 si nr. 2, se transformase in plaforma de gunoi. Aici erau depozitate deseuri amestecate de tip plastic, pet-uri, sticla, materiale textile, moloz si multe altele. Pentru evitarea pericolului de imbolnavire si a disconfortului creat locuitorilor din zona, Primaria Eforie ajunsese sa cheltuiasca anual sume intre 100.000 si 150.000 lei, care se foloseau doar pentru igienizarea zonei.
Pe langa toate astea, persoanele din adaposturi au mai fost amendate pentru comert ambulant, furt, tentativa de furt, tulburarea linistii publice, de Jandarmerie, Politia Locala si Politia Eforie cu sume in cuantum de 8846 lei iar amenzile totale, primite si de la alte autoritati, tot pentru incalcarea legii ajung la peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani care nu au fost recuperati nici pana in prezent.
Apelurile repetate ale colocatarilor si situatia din teren au impus solicitarea de catre Serviciul de Politie Locala Eforie a implicarii Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, care, prin tragerea la raspundere din punct de vedere legal, sa duca la dezmembrarea acestor grupari de indivizi cu ridicat risc infractional. Prin comportamentul lor antisocial, aceste grupari pozitionate in afara legii au imprimat teroare locuitorilor orasului.

Masura care s-a impus pentru remedierea situatiei

In fata situatiei de fapt, la data de 19 septembrie, primarul Ion Ovidiu Brailoiu a emis Dispozitia nr.296/19.09.2013 privind desfiintarea pe cale administrativa a adaposturilor edificate pe strada Agricola fara autorizatie de construire pe domeniu public si privat al orasului Eforie. Masura adoptata de edili era necesara pentru dezafectarea zonei si redarea ei circuitului urbanistic.
Aici este planificat a se realiza un cartier de locuinte sociale, de care sa beneficieze persoanele cu venituri reduse, care doresc sa fie membri activi ai comunitatii si care au nevoie de sustinerea acesteia. Conform Planului Urbanistic Zonal, in acest perimetru - al Bulevardului Soarelui - sunt proiectate a se construi blocuri de locuinte, locuri de joaca si spatii verzi, investitie care se afla in derulare.

Solutii oferite de Primaria Eforie

Primaria Eforie a comunicat persoanelor care locuiesc in strada Agricola nr. 1 si nr. 2 masura administrativa de desfiintare pe cale administrativa a constructiilor abuzive. Totodata, acestora li s-au pus la dispozitie spatii asigurate de catre Primarie in doua cladiri amenajate special: in cladirea fostului internat scolar si in cladirea scolii vechi. Acestea asigura inclusiv adapostirea familiilor cu copii pe timpul sezonului rece.
Celor cazati in adaposturile provizorii li s-au oferit toate cele necesare unui trai decent: mobilier, instalatii de incalzit (sobe de teracota si calorifere), paturi, saci de dormit, imbracaminte, precum si ajutoare constand in produse alimentare. Decizia edilitara a fost transmisa in timp util locatarilor, pentru ca acestia sa aiba timp sa elibereze adaposturile improvizate.
Dupa evacuarea zonei, ca urmare a actiunii de desfiintare si salubrizare, echipele primariei au transportat numai pana in acest moment peste 600 de tone de gunoi. Iar operatiunea de igienizare este departe de a se fi incheiat. Edilii estimeaza ca pana la final vor fi colectate din zona Agricola peste 2.000 de tone de deseuri.
In acest timp, cu toate eforturile depuse de autoritatile locale, cei cazati in adaposturile puse la dispozitie de Primaria orasului Eforie au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier si cele de utilitate casnica au fost distruse sau li s-au dat o folosinta necorespunzatoare, iar instalatiile metalice pentru incalzire au fost smulse din pereti si vandute la fier vechi. In imobile s-au strans gramezi de gunoi, iar locuintele risca sa se transforme, si acestea, in focar de infectie.
Primaria Eforie va continua eforturile de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma de pe strada Agricola, fara discriminare, dorind ca toti locuitorii sa respecte legea, care este valabila pentru cetatenii Romaniei, indiferent de etnie, stare sociala, religie sau sex.


Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Spectacol ecvestru pe Hipodromul Mangalia

  Social
 • Primaria Eforie implicata in procesul de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma

  Social
 • Investitie importanta pentru tinerii din localitatea Tuzla

  Social
 • Teren de sport pentru copilasii din localitatea Dumbraveni

  Social
 • Autoritatea locala din Amzacea, un sprijin real pentru comunitate

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771