Zi magica pentru intreaga comunitate a localitatii Saraiu

Octombrie 2013, Iulia Fţlfan

Social

Duminica, in cea de-a treisprezecea zi a lunii octombrie, an de gratie 2013, Primaria localitatii Saraiu, reprezentata legal de edilul sef Dorinela Irimia, a organizat o serie de festivitati prilejuite cu ocazia "Zilei comunei Saraiu", la care au participat aproximativ 4.500 de suflete.

Startul acestei importante manifestari atat pentru localnici cat si pentru cei ce si-au dorit sa fie parte din acest eveniment, a fost dat in ziua de duminica, 13 octombrie, incepand cu ora 12.00 si continuand pe tot parcursul intregii zile.
"In aura sarbatorii Crestine, ziua Cuvioasei Parascheva, protectoarea comunei, aici si acum, invaluiti in faptele ce astazi ne caracterizeaza, furam eternitatii o clipa de ragaz si sarbatorim munca istovitoare si roadele ei, vise si impliniri, proiecte si realizari, veteranii de razboi si copii ai satului, nunti de aur cat si pe toti cei ce cu abnegatie si daruire au turnat in bazalt treptele pe care le urcam incet, dar sigur, spre un viitor luminos. Suntem la inceput, mici si modesti, dar vrem ca viitorul sa ne scoata din anonimatul timpului trecut si, pasind hotarati in colbul prezentului, sa aratam ce vrem, ce stim si mai ales ce putem face. A ne cunoaste este o mare onoare pentru noi si o chezasie ca in aceasta lupta nu suntem singuri", a declarat Dorinela Irimia.
Astfel ca, toti oaspetii la aceasta mare sarbatoare organizata impecabil de edilul sef Dorinela Irimia impreuna cu intreaga echipa a autoritatii locale, au fost intampinati cu un colac imens si sare, inca de la intrarea in localitate. Acestia au mers pe jos aproximativ 1 kilometru pana in fata sediului Primariei, insotiti de o fanfara a Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta (RAJA) si de copilasi imbracati in costume nationale. Pe colacul pe care era scris "Bine ati venit" si care a fost plamadit si copt in cinstea inaltilor oaspeti, se regaseau ornamente speciale si anume, struguri si vita de vie, semnele belsugului.
Sirul manifestarilor a continuat cu un eveniment extrem de important pentru toti crestinii ortodocsi si anume dezvelirea si sfintirea de catre Inalt Prea Sfintia sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie alaturi de un sobor de preoti, a Monumentului din fata Primariei ridicat in cinstea Preacuvioasei Parascheva (protectoarea localitatii Saraiu), a Mantuitorului Iisus Hristos, a Maicii Sale Sfanta Fecioara Maria si a Sfantului Ioan Botezatorul. Monumentul ce are o inaltime de sase metri s-a ridicat intr-un timp record si anume in aproximativ doua saptamani si este realizat din granit si arama.
Inalt Prea Sfintia sa Arhiepiscopul Tomisului Teodosie si-a continuat misiunea atunci cand a binecuvantat piata agroalimentara realizata de Primaria Saraiu pentru intreaga comunitate si nu numai. Lucrarile la piata situata in spatele autoritatii locale au fost demarate in urma cu doar trei saptamani, timp in care muncitorii au lucrat intens, sub stricta indrumare a edilului, pentru ca totul sa iasa perfect si nu facut la voia intamplarii. Dorinela Irimia si-a exprimat mereu convingerile si anume ca, tot ceea ce face, face sa dureze in timp, nimic nu este facut la voia intamplarii.
Piata agroalimentara ce se intinde pe o suprafata totala de 917 metri patrati este pavata in totalitate iar cele noua tarabe ce inainte erau doar niste bucati de beton, astazi au o fata noua. Sunt imbracate in gresie, au fiecare dintre ele insemnul belsugului si anume ghirlande de iedera, ciorchini de struguri, legume si fructe de toate soiurile, insirate la fiecare colt de taraba. De asemenea, piata agroalimentara este inconjurata de o feerie de plante verzi iar in mijlocul ei troneaza o superba piramida alcatuita din legume si fructe proaspete, aranjate intr-un mare fel. Si, nu in ultimul rand, o realizare importanta legata de aceasta piata este aceea ca, deasupra ei, troneaza o statuie realizata din beton cu praf de marmura, ce o reprezinta pe Sfanta Parascheva. Aceasta are un soclu inalt de doi metri iar statuia propriu-zisa are o inaltime de trei metri. Statuia vegheaza astfel asupra pietei, asupra intregii comune.

Oameni deosebiti si speciali, rasplatiti de autoritatea locala a comunei Saraiu in zi de mare sarbatoare

Deschiderea festivitatilor prilejuite de "Ziua comunei Saraiu" s-a realizat cu un moment extrem de emotionant si anume acela in care seful autoritatii locale a decernat diplome aniversare si distinctii mai multor categorii de varsta si nu numai, pe scena amplasata in curtea unitatii de invatamant "Nicolae Maraloi".
Astfel ca, un numar de 14 copii, ce au de-acum propriul lor act de identitate au fost rasplatiti cu cate o diploma de Consiliul Local Saraiu, Primar Dorinela Irimia si anume: Eduard Ioan Fatu, Ionel Cristian Samoila, Doinita Ionelia Opinca, Nicolae Cristian Simpetru, Traian Danaila, Costel Odor, Robert Ionut Fatu, Denisa Maria Serban, Ana Maria Mosoiu, Stroe Paula Ionelia, Florin Constantin Baciu, Andrei Draghici, Eliza Cristina Popia, Lavinia Sana-Maria Tudorache.
O alta categorie de tineri a fost premiata de edilul sef Dorinela Irimia si anume cei ce au implinit 18 ani, numele acestora fiind: Catrinela Eftinca, Diana Boligrad, Mariana Draghici, Iuliana Crasmaruc, Andreea Chirazi, Lenuta Sandu, Elena Loredana Mosoiu, Florentina Grosu, Georgeta Sandor, Mirela Mocanu, Marinel Juravlea, Catalin Mario Mihai, Sorin Papuc, Ion Chercef, Elis Daniel Draghici, Valentine Grecu, Ionut Badea, Marian Andrei Boitan, George Flaut, Nicoleta Cristina Rusu, Adrian Iordan si Petruta Maria Stroe.
De diplome de excelenta prin care s-a conferit titlul de cetatean de onoare al comunei Saraiu, s-au numarat: Marcela Maraloi, invatator; Valentine Prundis, invatator; Alexandrina Cozma, invatator; Andriana Iancu, profesor de biologie; Ioan Mogaldea, scriitor (fiul lui Ioan Mogaldea - aviator, de profesie invatator, unul dintre eroii aviatiei romanesti de bombardament din cursul celui de al Doilea Razboi Mondial, participand pe cele doua fronturi, conform carnetului de bord, la nu mai putin de 139 de atacuri aeriene (record pentru aviatia romana de bombardament) si fiind decorat cu numeroase ordine si medalii, cele mai inalte fiind Virtutea Aviatica si Crucea de Fier clasa I; Gheorghe Moroianu, avocat; Gheorghe Tudoran, locotenent colonel; Vasile Tudoran, scriitor; Dumitru Draghici, om de afaceri; Marian Stroe, preot si Tinca Tirlogeanu, profesor.
O diploma de excelenta i-a fost inmanata si domnului Ion Flaut, in semn de mare pretuire si recunostinta pentru aportul adus la dezvoltarea intelectuala si spirituala a comunitatii Saraiu, prin donarea colectiei "Magazin Istoric" bibliotecii, implicit tinerei generatii spre a nu-si uita stramosii, spre a cinsti istoria - rampa a prezentului, lectie pentru viitor. De asemenea, o diploma, o icoana si suma de 500 lei a primit si domnul Ion Stan, veteran de razboi cu o etate de peste 90 de ani.

Marea serbare a "Zilei comunei Saraiu" a continuat cu muzica, dans si voie buna!

Speciala zi de duminica a decurs la fel de frumos si cu la fel de multe emotii pentru toti participantii si invitatii de seama, cu momente artistice prezentate de invitati de elita ai muzicii populare romanesti si nu numai precum Mioara Velicu, Nineta Popa, Simona Dinescu, Maria Ionescu Capitanescu, Maria Ghinea si Aurel Moldoveanu.
Printre oaspetii de seama prezenti la acest important eveniment pentru intreaga familie Saraiu, amintim pe domnul Viceprim - Ministru Gabriel Oprea, domnul Sorin Chivu Serioja - Secretar general adjunct al MapN, deputati, senatori, edili sefi din intreg judetul dar si multi altii.
Sarbatoarea celei de-a doua editii a "Zilei comunei Saraiu", s-a incheiat tarziu in noapte cu un minunat si superb foc de artificii!


Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Spectacol ecvestru pe Hipodromul Mangalia

  Social
 • Primaria Eforie implicata in procesul de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma

  Social
 • Investitie importanta pentru tinerii din localitatea Tuzla

  Social
 • Teren de sport pentru copilasii din localitatea Dumbraveni

  Social
 • Autoritatea locala din Amzacea, un sprijin real pentru comunitate

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de test─âri medicale gratuite ├«n mediul rural ÔÇ×Nu am f─âcut destulÔÇŁ ajunge ├«n Constan╚Ťa

  Social
 • Elevii premian╚Ťi din Vulturu ├«n tab─âr─â la C├ómpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu ├«n vizit─â la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani boteza╚Ťi la Cump─âna

  Social
 • Vacan╚Ť─â de vis pentru copiii din Gr─âdina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771