SA VORBIM DESPRE DISCRETIE...

Octombrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Fii sincer, dar discret
Deschis, dar intelept;
Si fara sa-l risipesti,
Iubeste adevarul."
Voltaire

Discretia?
  O mare calitate. Sau o mare amenintare la adresa relatiei dintre OAMENI?
  Este important felul in care vorbim in public, la locul de munca, in relatiile interpersonale, in familie, cu prietenii si copiii nostri?
  Cu siguranta DA pentru ca de vorbele noastre, continutul si maniera, depind, pana la urma, destinele altor oameni.
  Discretia este definita drept calitatea de a pastra o taina, de a fi rezervat in atitudine, vorbe si fapte, iar sensul figurat al cuvantului il gasim explicat drept calitatea de a nu atrage atentia, de a nu soca prin aspect.
  "Discretia" este acea trasatura foarte fina care vine din partea inteligentei si a iubirii si ne determina de a nu interveni, de nu ne impune, de a nu dori sa ne impunem prin exemple paralele din propria viata, de a da sfaturi rapide, de a desconsidera problemele puse: impreuna inteligenta si caritatea ne duc spre acea stare de amabilitate prin care ne aratam gata de a le asculta, daca persoanele se arata dornice de a ne vorbi.
  Oamenii, in general, nu sunt discreti cu propria fiinta si cu propria viata. Exista oameni care atunci cand faptuiesc ceva, o fac cu discretie, insa exista si reversul, altii doresc si lupta pentru asta, se simt foarte bine sa fie in centrul atentiei.
  In general, oamenii simt nevoia sa fie apreciati si sufera foarte mult daca nu sunt apreciati la adevarata lor valoare, despre care ei cred ca sunt constienti. Poate ca nimeni nu e specializat in asa ceva, insa oamenii discreti nu vorbesc si nu faptuiesc pentru a fi mediatizati.
  Chiar daca in mod obisnuit incercam sa negam ca am face asa, adica nu ne intereseaza, nu vorbim, realitatea este ca, gandim, dorim si ne cam hranim cu secretele altora si din pacate le si transmitem altora, corect ca informatie sau denaturam informatiile, intr-un cuvant, ducem "barfa" mai departe (expresie care zgarie urechea, dar reala).
  Tacerea este aceea care duce la respectarea secretului personal al aproapelui. Nu trebuie sa ne gandim ca orice persoana, cunoscuta sau necunoscuta, pe care o intalnim, ar fi dispusa sau ar dori imediat sa ni se destainuie sau sa ne vorbeasca: macar unele prefera sa ramana in propria intimitate si rezervate. Este necesara atat de multa tacere in interiorul nostru, ca sa stim sa ascultam pe altii. Este necesar, de exemplu, inainte de toate, de a tacea fata de graba care ne impinge de a nu ne interesa de aproapele cu pretextul ca avem multe alte lucruri mai importante de facut. Indiferent daca stii multe sau putine, discretia e o problema de care trebuie sa tii cont.
  Exista momente cand tacerea e cel mai bun lucru pe care il poti face. Prea des lezam demnitatea unora transmitand mai departe jumatati de adevaruri sau fapte rupte de context ce pot dobandi un cu totul si cu totul alt sens decat cel real.
  Discretia e o forma de iubire, un mod in care ii protejezi pe ceilalti, oferindu-le ocazia sa aiba bucurii personale, tristeti nestiute si drame neanalizate si judecate de cei din jur.
  Discretia e respect de sine, a fi sau nu discret e o calitate a ta. Cat spui din sufletul ce ti s-a impartasit, masoara cat meritai.
  Discretia e apoi oportunitatea de slujire. Atunci cand stii durerea cuiva, nu judeca, fi-i alaturi! Cand vezi tacerea, fii cuvant, cand vezi dezamagire, fii curaj! Fii aproape de cel pe care il cunosti, nu analiza, nu condamna, nu compara.
  Din pacate mai exista un aspect, fiecare dintre noi are in sine programul de invidie. Si fiecare dintre noi trebuie sa ajungem la performanta in care sa constientizam momentele cand simtim invidie fata de cineva. Si cand constientizam sa avem curajul sa spunem persoanei din fata noastra: "Iarta-ma! Cand tu faceai acel lucru, eu am simtit invidie fata de tine. Dar acest lucru nu schimba cu nimic din sentimentele curate pe care le am fata de tine". Daca am avea acest curaj, macar o data, restul decurge de la sine...
  Oamenii discreti traiesc totdeauna intr-un plan mai indepartat al vietii publice. In ei nu gasesti nimic prefacut, teatral sau artificial. Se fac pe ei insisi aproape neobservati, aparand doar cand este nevoie de mangaiere, incurajare sau ajutor. Te coplesesc cu linistea, simplitatea si bunatatea lor.
  Se spune ca trandafirul este simbolul discretiei. De aceea, la ospete, exista obiceiul sa se aseze pe masa un vas cu trandafiri, fiind o invitatie pentru oaspeti sa nu lase sa le scape cumva vreo taina. Obiceiul a disparut, amintirea lui a ramas insa sintetizata intr-un proverb: "Sa dezvalui vasul cu roze".
  Intelepciunea ne ajuta sa rezistam, iar pasiunea, sa traim. Viata este facuta din incercari, iar daca vom gasi un drum fara obstacole cu siguranta acel drum nu duce nicaieri. Ca pentru o minune ai nevoie de cel putin doua suflete, iar cele mai importante lucruri din lume au fost infaptuite de oameni.
  Implinirea unui vis este de natura personala! Este un Dar pe care Dumnezeu ni-l face pentru stradaniile noastre catre evolutie...
  Cine este discret si stie cand e timpul sa vorbesca, are multe de castigat.
  Fiti discreti cu propria voastra viata!
  Daca am gresit cu ceva in aceasta viata, faptele noastre vor fi puse intr-o balanta divina si nicidecum intr-una lumeasca.
  
  Traiti-va viata cu iubire, Maturitate si Discretie!
  

Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Spectacol ecvestru pe Hipodromul Mangalia

  Psihologie
 • Primaria Eforie implicata in procesul de integrare in comunitate a familiilor de etnie roma

  Psihologie
 • Investitie importanta pentru tinerii din localitatea Tuzla

  Psihologie
 • Teren de sport pentru copilasii din localitatea Dumbraveni

  Psihologie
 • Autoritatea locala din Amzacea, un sprijin real pentru comunitate

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771