Spaga practica cea mai intalnita in achizitiile publice

Octombrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

In Romania cea mai des intalnita metoda de fraudare a procedurilor de achizitie publica este "comisionul ilicit" (n.r. mita), arata un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) ale carui rezultate finale au fost date publicitatii ieri, pe 1 octombrie 2013.
Studiul "Identificarea si reducerea coruptiei in achizitiile publice in Uniunea Europeana", derulat in perioada martie 2012 a€“ iunie 2013, si-a propus ca, analizand 96 de cazuri de coruptie in procedurile de achizitii publice derulate din fonduri europene la nivelul a 8 state membre UE in 5 sectoare ale economiei, sa dezvolte o metodologie care sa permita estimarea pagubelor financiare directe generate de coruptie.
Sectoarele vizate de studiu au fost drumuri si cai ferate, apa si deseuri , constructii urbane/utilitare, formare profesionala, cercetare-dezvoltare/high-tech/produse medicale, iar printre cele 8 state membre incluse in studiu s-a numarat si Romania, alaturi de Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia si Spania.

Practicile de coruptie identificate pe parcursul studiului sunt:
- Licitatia trucata: contractul este deja a€œpromis" unui anumit operator, insa pentru pastrarea aparentelor, depun oferte si alti operatori.
- Comisionul ilicit/mita: o parte din suma de bani primita de operatorul castigator este directionata catre functionarul care a "inlesnit" intregul proces.
- Conflictul de interese: functionarul public are interese/legaturi directe si personale cu operatorul castigator.
- Managementul defectuos intentionat.

Conform studiului, trucarea licitatiei apare cel mai des in Ungaria, Polonia, Lituania si Italia, la nivel global fiind intalnita in 48% dintre cazurile analizate. Comisionul ilicit este prezent in aproximativ 33% dintre situatii, fiind forma de coruptie cea mai des intalnita in Spania si Romania.
Conflictul de interese se regaseste in 20% dintre situatiile analizate, iar managementul defectuos intentionat in doar 4%.
In timp ce in cazul primei categorii de forme de coruptie, cele mai predispuse sunt proiectele din sectoarele Apa-Deseuri si Cercetare-Dezvoltare, iar in cazul conflictului de interese a€“ proiectele de Formare profesionala si Constructii urbane/utilitare, studiul arata ca practica acordarii de comisioane ilicite este raspandita in mod egal in toate sectoarele.
(Sursa: fonduri-structurale.ro)


Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Varujan Vosganian DEMISIONEAZA din functia de ministru al Economiei. Antonescu: Chitoiu va asigura interimatul

  Fonduri Europene
 • Ponta: La finalul lunii stabilim in USL reducerea CAS sau neimpozitarea salariului minim in 2014

  Fonduri Europene
 • Zi cu adevarat speciala pentru intreaga comunitate din Oltina

  Fonduri Europene
 • In asteptarea reluarii lucrarilor incepute in localitatea Saligny

  Fonduri Europene
 • Agenda de lucru a edilului Cristian Telehoi, incarcata in aceasta perioada

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771