Social

Primaria Navodari a demarat procedura de acordare a subventiilor de caldura

In fiecare iarna, autoritatile locale se mobilizeaza pentru a acorda ajutoare de incalzire familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse. Si anul acesta, primaria din Navodari a demarat procedura de acordare a subventiilor de caldura.

La Navodari, ajutorul se acorda numai pentru un singur sistem de incalzire: consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Potrivit primariei Navodari, pot beneficia de ajutoarele pentru incalzirea locuintei familiile si persoanele singure ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei. Mai mult, sotul, sotia, precum si alte persoane, indiferent daca intre acestea exista sau nu relatii de rudenie, care au acelasi domiciliu ori resedinta si/sau care locuiesc si gospodaresc impreuna, sunt inscrise in cartea de imobil si sunt luate in calcul la stabilirea cheltuielilor de intretinere a locuintei, vor putea primi ajutoare pentru incalzire si la fel este si in cazul persoanei care locuieste singura si nu se mai afla in intretinerea parintilor, precum si persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, care locuieste si se gospodareste singura si are capacitate de exercitiu anticipat.Iata cuantumurile lunare ale ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, in Navodari:Venituri nete lunare/membru de familie: Pentru venituri mai mici de 155 de lei, ajutor de 262 de lei (gaze naturale), 54 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 240 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 155 – 260 lei, ajutor de 190 de lei (gaze naturale), 48 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 216 lei (energie electrica).
Pentru venituri intre 260 – 310 lei, ajutor de 120 de lei (gaze naturale), 39 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 168 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 310 – 355 lei, ajutor de 90 de lei (gaze naturale), 34 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 144 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 355 – 425 lei, ajutor de 70 de lei (gaze naturale), 30 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 120 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 425 – 480 lei, ajutor de 45 de lei (gaze naturale), 26 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 96 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 480 – 540 lei, ajutor de 35 de lei (gaze naturale), 20 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 72 de lei (energie electrica). Pentru venituri intre 540 – 615 lei, ajutor de 20 de lei (gaze naturale), 16 de lei (lemne, carbuni, combustibili, petroliferi), 48 de lei (energie electrica). De asemenea, pentru familiile si persoanele singure beneficiare de ajutor social care utilizeaza combustibili solizi sau petrolieri, ajutorul lunar este de 58 de lei.
Poate depune cererea pentru obtinerea ajutorului pentru incalzire proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta pe baza unui contract cu clauza de intretinere, titularul contractului de inchiriere, alt membru de familie major si legal imputernicit de proprietar/titular de contract de inchiriere sau reprezentantul legal pentru persoane singure care nu au implinit 18 ani. Potrivit primariei Navodari, dosarul pentru obtinerea ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor cu lemne si carbuni trebuie sa contina urmatoarele acte: cerere si declaratie pe proprie raspundere (viza taxe si impozite, viza fond funciar), C.I. / B.I. pentru membrii familiei peste 14 ani, certificate nastere pentru copii sub 14 ani, certificat de casatorie / deces, hotarare judecatoreasca de divort, act proprietate / contract inchiriere / comodat, adeverinta de venit (inclusiv bonurile de masa), cupon pensie/somaj/alocatie/indemnizatie, adeverinta de venit de la DGFP pentru veniturile din activitati independente, adeverinta institutie de invatamant in cazul burselor pentru elevi si studenti, cu exceptia burselor de studiu, sociale si „Bani de liceu” si dosar cu sina.
Primaria Navodari atrage atentia asupra nerespectarii prevederilor legale si anunta sanctiuni. In cazul solicitarii ajutoarelor pentru energie electrica, anchetele sociale se efectueaza pentru toate situatiile, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, in vederea verificarii sistemului de incalzire utilizat. Daca, in urma intocmirii anchetei sociale se constata ca, la completarea cererii nu s-au declarat date corecte, dreptul la incalzirea locuintei inceteaza incepand cu luna urmatoare. Mai mult, sumele platite necuvenit se recupereaza in conditiile legii. Fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 de lei la 1.000 de lei.
Primarul localitatii Navodari, Nicolae Matei, este nemultumit de reglementarile legislative, insa se asteapta la un numar mai scazut de aplicanti, comparativ cu anul trecut. „Legiuitorul a facut o lege proasta, in sensul ca plafonul este foarte mic. Norocul navodarenilor este ca, aici, gigacaloria este mica: 186 de lei, cu TVA inclus. Ma astept, sincer, sa fie mai putini ca anul trecut cei care cer aceasta forma de asistenta sociala”, a declarat Nicolae Matei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*