COPILARIA SI COPILUL DIN NOI

Octombrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Copilaria dureaza toata viata. Ea se intoarce mereu pentru a insufleti sectiuni mari ale vietii de adult... Orice om care a reusit sa supravietuiasca copilariei sale, are suficienta informatie despre viata pentru tot restul zilelor sale."
  Flannery OConnor

  Copilaria reprezinta pentru oricine un taram de poveste. Nimeni nu stie cand incepe si cand se termina. Stim doar ca ne trezim intr-o buna zi oameni mari si ne tot amintim apoi ce frumos era si cat de fericiti eram... atunci in acele vremuri care nu se mai intorc. Amintirile din copilarile sunt o parte integranta din ceea ce suntem.
  Sunt convinsa ca va amintiti cu mare drag de copilarie. Acea perioada a vietii in care totul era simplu, frumos, perioada in care parintii ne faceau toate poftele si noi ne jucam cu prietenii. Se vorbeste despre copilarie ca fiind cea mai frumoasa perioada a vietii, dar cand esti copil nu iti dai seama si chiar daca ti se spune, tu nu crezi, la fel ca orice alt lucru care ti se spunea atunci. Cand esti copil abia astepti sa cresti si sa faci ce vrei tu, fara sa mai fi ingradit de parinti. Iar cand cresti si dai piept cu viata reala, incepi sa-ti doresti sa fii din nou acasa la parinti si sa nu ai niciun fel de grija pe cap.
  Fac parte dintr-o generatie ai caror parinti nu au stiut foarte bine cum sa ne arate ca ne iubesc, dar ne-au iubit, n-au stiut sa ne consolideze increderea in noi, dar au avut incredere, n-au stiut multe... de teama si prea multe griji pentru noi. Dar, traiam in armonie, cu bune, cu rele... si era frumos. Amintirile din copilarie sunt prietenii nostri, chiar si cele mai amare dintre ele.
  Copiii de azi au o copilarie sintetica, trista, banala si izolata. Sunt evoluati, sunt in ton cu tehnologia, dar nu si cu acea puritate si esenta a copilariei. Ei se bucura de maruntisurile periculoase pentru mintea si sufletul lor, livrate prin monitorul calculatorului sau al televizorului doua din instrumentele majore de manipulare si dezinformare contemporana.
  Sunt frumosi, simpatici, mai inteligenti, copiii de azi nu mai au oportunitatea copiilor de ieri. Stilul de viata al copiilor contemporani, cu permisiunea adultilor, s-a schimbat fundamental. Este adevarat ca multe dintre amintirile noastre cele mai vechi sunt mai mult inventate, fabricate, decat memorate cu adevarat. Fiecare dintre noi, constata ca amintirile cele mai frapante sunt fara voie, inflorite, bucuria nu lasa urme sau foarte rar ne marcheaza. Ei astazi nu mai traiesc aventura jocurilor din spatele blocului cu atata puritate si fericire.
  Desi copilaria de ieri nu era una foarte bogata, ne aducea multa bucurie prin lucrurile simple care existau. Totul se pretuia altfel.
  Din nefericire, cred, copiii de azi nu citesc povesti si nici nu traiesc povestea vietii lor. Copilaria inocenta, fara griji, plina de joaca si voie buna, a fost inlocuita cu una "dura" si din ce in ce mai nesemnificativa.
  Pentru a ne ajuta copiii sa reuseasca in viata, misiunea noastra, ca parinti este sa le crestem increderea de sine. Indiferent cum arata, ceea ce sunt in interior, abilitatile lor, talentele lor, meritele lor ar trebui sa fie pe primul loc si nu formele.
  Teoriile psihoanalitice si psihologice pun accent pe varsta copilului de la 0-6 ani, pentru ca din aceasta perioada a vietii se formeaza comportamentul adultului. In momentul copilariei s-au intamplat foarte multe lucruri si acolo trebuie meditat, interpretat, pentru a intelege adultul de astazi si felul lui de a fi ca un copil. Omul, cu toate nevoile sale personale se impaca cu societatea si incearca sa se adapteze la cerintele ei. Si, cu toate astea, in adancul sufletului stie, ca asa cum a venit singur in lume tot singur va si pleca din lume. Putem sa ne punem cate masti vrem in incercarea de a ne adapta la cerintele societatii, dar sa nu uitam ca baza principala este omul si copilul din noi.
  Un stil de viata care nu va mai ascunde niciun mister la un moment dat.
  Copilul din mine este cel care ma determina sa zambesc la razele soarelui, sa fac uneori lucruri nebunesti fara sa ma gandesc la ceea ce va fi, ci numai la ce este. In acelasi timp, copilul din mine ma lasa sa ma bucur de tot ceea ce ma inconjoara si imi spune intotdeauna ca pot face orice si ca lacrimile, nu ajuta niciodata; imi da noi si noi sperante si vise ca sa pot ajunge acolo unde mi-am propus!
  Ma uit acum in spate si imi e dor de copilaria mea, cand lumea mi se parea a fi mai buna, copiii mai cuminti, fara calculatoare, la televizor nu prea aveam ce sa vedem si toata ziua eram afara, inventam tot felul de jocuri.
  Este un paradox. E asa de ciudat ca atunci cand esti mic, tot ce vrei e sa fii mare cat mai repede, sa faci ceea ce vrei, sa mergi si sa vii la orice ora, fara teama ca ti se poate intampla ceva rau. Atunci cand esti deja mare si incep responsabilitatile si nu mai ai timp pentru tine, tot ce iti doresti e sa fii din nou Copil.
  Copilul din mine stie sa iubeasca, sa daruiasca si sa creada ca fiecare om are ceva bun in el chiar daca o ascunde atat de bine!
  Si totusi formarea ta ca om se face din copilarie!

  "Omul este un mister. Trebuie sa dezlegi acest mister si sa nu spui ca ai pierdut timpul degeaba, chiar daca va trebui sa-l dezlegi toata viata. Pe mine ma preocupa acest mister pentru ca vreau sa fiu om."
Dostoievski


Articole din editia din data de Octombrie 2013

 • Ponta, catre investitorii americani: Romania are potential nevalorificat, suntem guvern pro-business

  Psihologie
 • Si arbitrii fac greva!"Fluierasii" din Constanta vor boicota doua etape

  Psihologie
 • PROTOCOL. Zeci de milioane de USD de la RMGC pentru Ministerul Culturii, doar dupa primirea avizelor

  Psihologie
 • Investitie de anvergura in satul Lunurile

  Psihologie
 • Hramul bisericii "Sfanta Cuvioasa Paraschiva" din localitatea Gradina

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771