Finantarea lucrarilor aproape finalizate nu mai e prioritate

Septembrie 2013, Daniel Chirita

Administratie locala

Ne-am obisnuit deja ca, din timp in timp, sa asistam la schimbari de prioritate cand vine vorba despre destinatia banilor guvernamentali. La inceputul anului, reprezentantii Guvernului anuntau ca vor fi prioritare la finantare proiectele a caror executie se afla in lucru si apoi se va putea discuta despre demararea altor lucrari, in consecinta, a altor proiecte.
Insa, cat de curand, se va modifica "schimbarea". Nu vor mai avea prioritate investitiile care sunt finalizate in proportie de peste 75%. Va conta mai mult daca "proiectul are justificare economica si sociala". Concret, Executivul schimba criteriile pe baza carora vor fi stabilite investitiile prioritare, finantate din bugetul de stat. Fiecare proiect de investitii va fi evaluat pe baza a patru noi criterii de ordin general si va primi intre 1 si 100 de puncte. Cel mai important criteriu este cel referitor la "justificarea economica si sociala" a proiectului (40 de puncte), reiese dintr-un proiect de Ordonanta elaborat de Ministerul de Finante. "Avand in vedere actualul context macro-economic, substantial diferit fata de cel existent la momentul aprobarii Ordinului din 2005 (prin care se stabileau criteriile de finantare a investitiilor publice), se propune emiterea unui nou set de criterii de prioritate a caror aplicare sa determine o utilizare a fondurilor bugetare alocate proiectelor de investitii semnificative de o maniera mai echilibrata si mai eficienta", explica finantistii de la minister.
De evaluare se va ocupa o comisie din cadrul ministerului, denumita Unitatea de Evaluare a Investitiilor Publice. Nu se stie exact cat timp ii va lua comisiei respective sa aplice noile reguli pentru toate proiectele de investitii publice. In proiectul de Ordonanta se precizeaza ca, "pana la mijlocul lunii octombrie 2013, Guvernul aproba prin memorandum lista proiectelor de investitii publice semnificative ce urmeaza a se finanta din fonduri publice in anul 2014". Nu conteaza daca investitia este la stadiul de proiect sau finalizata in proportie de 75%. Ce se va intampla, insa, cu acele proiecte care sunt aproape de finalizare, dar care nu mai prezinta prioritate din punctul de vedere al guvernantilor? Vom gasi pe viitor lucrari lasate in paragina pentru ca "nu se mai justifica din punct de vedere economic si social"?

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Guvernul a promis FMI ca vinde majoritarea companiilor detinute de Ministerul Economiei

  Administratie locala
 • Finantarea lucrarilor aproape finalizate nu mai e prioritate

  Administratie locala
 • Elevii din Navodari au toate motivele sa se intoarca cu zambetul pe buze la scoala.

  Administratie locala
 • Copilasii fericiti si emotionati la auzul primului clinchet al clopotelului

  Administratie locala
 • Pe aripile toamnei a sosit, ca in fiecare an, prima zi de scoala

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Bilanțul activității primarului din Băneasa, Paul Coliș

  Administratie locala
 • Casa de Cultură din Saraiu va fi inaugurată mâine, 23 septembrie

  Administratie locala
 • Lucrări la grădinița din Miorița

  Administratie locala
 • Investiții pentru copiii și tinerii din Fântânele

  Administratie locala
 • Investiții pentru modernizarea comunei Dumbrăveni

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771