COPIII ACASA / PARINTII IN STRAINATATE !!!

Septembrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Eu sunt copilul. Tu tii in mainile tale destinul meu.Tu determini in cea mai mare masura, daca voi reusi sau voi esua in viata.Da-mi, te rog, acele lucruri care ma vor indrepta spre fericire!Educa-ma, te rog, ca sa pot fi o binecuvantare pentru lume!"

  Mediul familial trebuie sa fie afectiv si protector pentru dezvoltarea copilului. Familia, in anumite imprejurari, trebuie sa-si protejeze membrii pentru a suporta fara prejudicii agresiunile exterioare. Un asemenea tip de agresiune este si situatia economica.
  Instabilitatea socio-economica din Romania a determinat multi romani sa plece la munca in strainatate pentru a-si putea intretine familia. Desigur, castigurile obtinute sunt importante atat pentru familie cat si pentru economia romaneasca, insa aceasta migratie are si aspecte mai putin dorite.
  Acestea ar fi dezorganizarea familiei si "abandonul" copiilor la rude, bunici sau chiar la vecini, cu consecinte psihologice grave instalate in timp pentru acestia.
  In familie, educatia unui copil consta in ceea ce traieste copilul, nu in ceea ce i se spune, cuvintele ca atare. Separarea copiilor de catre unul sau de ambii parinti plecati la munca in strainatate pentru o perioada prelungita de timp genereaza trairea sentimentului de abandon, cu repercusiuni asupra personalitatii.
  Daca nu se intervine la timp, pot aparea decompensari, dezechilibre psihologice care, nerezolvate, pot duce chiar la boli psihice.
  Concluziile psihologice si sociologice atentioneaza ca acesti copii, din pacate, au sanse sa dezvolte personalitati dizarmonice si ajunsi la maturitate, sa formeze o generatie de adulti cu probleme de integrare sociala.
  Lipsa modelului parental poate aduce schimbari majore in comportamente si atitudini. Multi nu au incredere in ei, sunt anxiosi, au tulburari de somn, altii devin agresivi. Prin urmare, au aparut o serie de consecinte negative ale acestui fapt, precum: insuccesul scolar, frecventa abandonului scolar, conflicte cu profesorii si colegii, pe fondul lipsei autoritatii si educatiei parentale.
  Atiudinea de indiferenta, incapatanare care poate merge uneori pana la comportament agresiv, ca rezultat al frustrarii si al nevoii de atentie; Lipsa de motivatie, stari de apatie, lipsa de energie, de vointa pentru a depune eforturi cognitive la scoala, de a se implica in activitati variate specifice varstei; Tulburari de atentie scaderea capacitatii de concentrare; Tulburari ale stimei de sine; Toleranta scazuta la frustrare sau, dimpotriva, de nivel prea ridicat in directa relatie cu capacitatea de adaptare a copilului, cu mecanismele de aparare ale acestuia; Comportamente delincvente aderarea acestora la grupuri delincvente, comportament agresiv, abuz de substante, implicare in comiterea de infractiuni; Conduite sinucigase factori determinanti ai suicidului la adolescenti sunt: frica sau sentimentul de abandon, frica de pedeapsa, frica de esec scolar, imposibilitatea de adaptare la un rimt nou si dificil de viata, tulburari de atasament datorate separarii de parinti.
  In momentele dificile cu care se confrunta, copilul interpreteaza absenta parintilor ca o manifestare a indiferentei acestora fata de el si nevoile lui.
  Cei din ciclul primar incep sa se ascunda in spatele unor minciuni, sa frecventeze grupuri stradale, pentru ca nu pot comunica bine cu ceilalti membri ai familiei, incep sa fie agresivi si labili emotional, cei din gimnaziu manifesta agresivitate verbala si agresivitate fizica, uneori marginalizare.
  Un copil cu parintii plecati peste hotare simte ca este singur si lipsit de protectie. Chiar daca ramane sub supravegherea unei rude, el se simte parasit, pentru ca nu-i are alaturi pe cei mai importanti oameni parintii lui. Pentru ca mama si tata nu-l incurajeaza si nu sunt aproape cand are nevoie, el nu este sigur de sine, nu simte ca acasa il asteapta cineva care il iubeste cu adevarat, caruia sa-i impartaseasca emotiile, gandurile si greutatile din viata. Exista multe probleme si riscuri potentiale pe care parintii trebuie sa le ia in considerare atunci cand isi lasa copilul in grija altora.
  In general, cei plecati la munca nu mai reusesc sa aleaga cele mai bune solutii pentru copiii lor ramasi in tara, pentru ca nu-i mai cunosc cu adevarat, nu mai stiu ce potential au si nu mai au informatiile corecte si necesare.
  Cand ambii parinti pleaca din tara, se formeaza o balanta a durerii: de o parte parintii, iar de cealalta parte copiii care trebuie sa accepte situatia hotarata de parinti. Sentimentele lor acute de tristete si disperare, lacrimile lor impletite cu cele de vinovatie ale parintilor nevoiti sa-i paraseasca, raman adanc in suflet si ajung la mii de kilometri distanta. Pe temen lung, copiii lipsiti de armonia familiala, pot deveni adolescenti problema.
  Parintele este primul si nelipsitul sprijin din viata unui copil. Insa nimeni nu poate opri un parinte de la incercarea de a imbunatati conditiile materiale de viata ale copiilor lui, psihologii le recomanda parintilor, pentru a evita iminentele traume emotionale ale copiilor, sa-i ia cu ei in strainatate sau sa se gandeasca foarte bine inainte de a lua decizia plecarii, la ce este mai important starea materiala sau integritatea fizica si psihica a propriilor copii.
  Copiii sunt cei mai mari judecatori ai adultilor.

  "Copiii nu-si vor aminti de tine pentru lucruri materiale pe care i le-ai dat, ci pentru faptul ca i-ai iubit cu adevarat".
  Robert I. Evans


Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Guvernul a promis FMI ca vinde majoritarea companiilor detinute de Ministerul Economiei

  Psihologie
 • Finantarea lucrarilor aproape finalizate nu mai e prioritate

  Psihologie
 • Elevii din Navodari au toate motivele sa se intoarca cu zambetul pe buze la scoala.

  Psihologie
 • Copilasii fericiti si emotionati la auzul primului clinchet al clopotelului

  Psihologie
 • Pe aripile toamnei a sosit, ca in fiecare an, prima zi de scoala

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771