12 iulie semnarea primului document pentru demararea finantarilor post-aderare

22 Iunie 2007, Bogdan Chirita

ReportajeCadrul Strategic National de Referinta, documentul fundament al programelor prin care se vor derula fondurile structurale, este deja aprobat la Bruxelles. In data de 12 iulie va fi semnat oficial de Comisarul european Danuta Hubner si de premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat pentru Euractiv Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei si Finantelor. Unele programe ar putea fi insa aprobate abia din toamna.
Oficialul roman sustime ca Romania se afla intre primele cinci state membre UE din punct de vedere al aprobarii Cadrului Strategic (CSNR).
Este prima etapa, cea obligatorie, in procesul aprobarii Programelor Operationale. Aprobarea documentului de catre Comisia Europeana confirma faptul ca Romania are o strategie buna de dezvoltare”, a spus Razvan Cotovelea. De asemenea, acesta a mentionat ca primele patru programe operationale vor primi unda verde in luna iulie.Este vorba de Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, POS Transporturi si PO Asistenta Tehnica.
Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat ca pe 12-13 iulie comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Danuta Hubner, va veni la Bucuresti, ocazie cu care vor fi semnate cadrul strategic de referintasi cel putin un program operational sectorial.


Dezvoltarea rurala prin fondurile structurale
Autoritatile locale si ONG-urile pot primi pana la jumatate de milion de euro pentru implementarea unor proiecte care sa ajute la dezvoltarea turismului rural. Valorificarea potentialului turistic al spatiului rural va beneficia de finantari din fonduri post aderare in cuantum de pana la 200.000 euro pe proiect. Daca vor reusi sa intocmeasca planuri eligibile, autoritatile locale pot primi jumatate de milion de euro pentru fiecare proiect de dezvoltare rurala implementat in sectorul agroturistic.
Prin masura 312 Sprijin pentru diversificarea catre activitati non-agricole si crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi cuprinsa in Planul National de Dezvolatre Rurala (PNDR) se doreste ca rata somajului la sate si dependenta de agricultura sa se reduca treptat. in ceea ce priveste activitatile care pot fi stimulate, PNDR se refera la valorificarea materiilor prime si a resurselor naturale prin crearea valorii adaugate, promovarea mestesugurilor traditionale, producerea energiei regenerabile, practicarea agriculturii ecologice si obtinerea produselor traditionale ce pot fi valorificate prin turismul rural.
Vor fi sprijinite investitiile in agroturism, producerea, procesarea si marketing-ul primar al produselor agricole, inclusiv procesarea industriala a produselor lemnoase, dar si dezvoltarea de structuri economice si promovarea antreprenoriatului. Pentru pastrarea specificului local al unei zone, vor fi finantate activitatile de promovare si dezvoltare a activitatilor mestesugaresti si artizanat. Pentru a beneficia de fondurile europene in mediul rural, solicitantii trebuie sa fie persoane fizice autorizate, asociatii ale acestora sau persoane juridice, precum si asociatii ale acestora care sunt inregistrate in Registrul Agricol si desfasoara activitati agricole in momentul aplicarii. Solicitantul este eligibil daca demonstreaza abilitati profesionale sau experienta in domeniu, sau urmeaza cursuri de pregatire in domeniu pana la finalizarea proiectului. Investitia trebuie plasata in spatiul rural, indiferent de localizarea la nivel national, insa pensiunile agroturistice trebuie sa respecte specificul arhitectural al zonei, iar amenajarea interioara sa fie realizata in stil traditional local. Mai pot fi finantate realizarea unor unitati de prestari servicii, ca frizerii, cizmarii, croitorii, sau de petrecere a timpului liber.
Banii pot fi utilizati pentru constructia, modernizarea, extinderea si dotarea unitatilor de procesare a produselor cum sunt uleiurile din flori, odorizante din flori uscate, precum si a celor de procesare industriala a produselor lemnoase, sau a atelierelor mestesugaresti si de artizanat, respectiv a celor de prelucrare a lemnului, fierului, lanii, pielarie, olarit, broderie, croitorie sau instrumente muzicale traditionale. Pentru ca producatorul sa beneficieze de comercializarea directa a acestor produse, se vor acorda finantari si pentru amenajarea spatiilor de desfacere.
Cei care vor sa detina pensiuni agroturistice pot solicita fonduri atat pentru construirea, modernizarea, extinderea si dotarea cu echipamente specifice, cat si pentru acoperirea cheltuielilor legate de angajarea unor arhitecti, ingineri, consultanti, realizarea studiilor de fezabilitate, achizitia de patente si licente sau pentru indeplinirea conditiilor sanitar-veterinare, de mediu ori de siguranta alimentara. Contributia in natura este inclusa in categoria costurilor eligibile. Beneficiarul trebuie sa dovedeasca proprietatea asupra terenului sau dreptul de concesionare pe o perioada de cel putin 10 ani.
Bunurile achizitionate in cadrul unui proiect cu finantare europeana trebuie sa fie noi. Finantarea poate acoperi cumpararea terenului sau imobilului necesar implementarii proiectului, doar daca valoarea acestuia nu depaseste 10 % din cheltuielile totale eligibile ale proiectului.
Masura 313 privind incurajarea activitatilor turistice vizeaza cresterea atractivitatii zonelor rurale prin crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii turistice, a facilitatilor si atractiilor turistice. Finantarile vor fi acordate pentru construirea, modernizarea si dotarea centrelor de informare, promovare, prezentare si vizitare turistica, dezvoltarea de sisteme electronice de rezervare pentru structurile de primire turistice sau amenajarea de marcaje turistice. Se va finanta construirea de alei pentru plimbari, de ciclism, trasee pentru echitatie, adaposturi ce deservesc activitati precum raftingul, alpinismul sau vanatoarea. (Sursa: Curentul)


APDRP a modificat procedura pentru achizitii prin SAPARD
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a modificat procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica pentru investitiile realizate prin Programul SAPARD, fiind deja aplicata in acest moment. Astfel, in conformitate cu legislatia comunitara, in Romania se prevede aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34 din 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Orice contract finantat, sau subventionat in mod direct, in proportie mai mare de 50%, de catre o autoritate contractanta se considera a fi contract de achizitie publica si trebuie sa se conformeze noii proceduri. Dispozitiile prevazute in legislatia achizitiilor publice sunt obligatorii pentru atribuirea contractului de achizitii publice. Asadar, sunt specificate procedurile prin care se atribuie contractul de achizitie publica si care pot fi: licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea si cererea de oferte.
In situatia in care prin aceasta ordonanta anuntul de intentie, de participare si de atribuire se incadreaza in cele care trebuie publicate, atunci anuntul respectiv va fi transmis catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pe adresa www.e-licitatie.ro, in vederea avizarii de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si publicarii acestuia. Totodata, contractul de finantare trebuie sa contina, in mod obligatoriu, o clauza privind respectarea prevederilor OUG nr. 34/2006 pentru atribuirea contractelor de achizitie publica.
Procesul de achizitii publice realizate prin Programul SAPARD presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
61607; alegerea procedurii de licitatie
61607; transmiterea spre publicare a anuntului de intentie
61607; elaborarea documentatiei de atribuire
61607; transmiterea spre publicare a anuntului de participare
61607; numirea comisiei de evaluare
61607; desfasurarea sedintei de deschidere
61607; examinarea si evaluarea ofertei
61607; transmiterea comunicarii privind rezultatul procedurii de atribuire
Prin modificarea si adoptarea noii proceduri de achizitii publice se scurteaza termenele de depunere a ofertelor (de la 60 la 28 de zile) si se realizeaza o mai buna transparenta prin publicarea anunturilor de licitatie pe site-urile www.e-licitatie.ro si www.apdrp.ro, fata de publicarea acestora doar in presa locala. (Sursa: EurActiv.ro)

Album foto

 • Articole din editia din data de 22 Iunie 2007

 • 12 iulie semnarea primului document pentru demararea finantarilor post-aderare

  Reportaje
 • Sinaxar 24 Iunie

  Reportaje
 • Ziua usilor deschise in Primaria municipiului Medgidia

  Reportaje
 • Schimburi internationale intre elevii din Medgidia si cei din Letonia

  Reportaje
 • Incalzirea centralizata se apropie de blocul dumneavoastra!

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771