NE PREGATIM DE SCOALA...

Septembrie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Oameni, fiti umani, iata prima voastra datorie. Iubiti copilaria, ocrotiti-i jocurile, placerile, dragastoasele ei porniri."
  J. J. Rousseau


  Un alt nou an scolar a inceput, cu o noua generatie de elevi...
  Reinceperea anului scolar, pe langa emotii, poate determina si o anumita doza de teama in randul parintilor, mai ales cand vine vorba de siguranta si sanatatea copilului lor. Pentru multe familii, luna septembrie este caracterizata de agitatia si stresul provocate de schimbarea programului, incluzand restabilirea orelor mesei, a odihnei, a programului de joaca. Prima zi de scoala reprezinta un moment unic, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
  Suntem la inceput de an scolar si multi parinti se gandesc la dificultatile scolare intampinate de copilul lor.
  Traim vremuri in care, datorita dezvoltarii socio-economice a societatii, a sporit preocuparea pentru copii, pentru asigurarea unor conditii adecvate de viata, a unei educatii care sa permita accesul intr-o societate parca tot mai exigenta.
  Un rol important in devenirea fiintei umane revine scolii si familiei.
  Momentul intrarii in scoala nu presupune doar achizitionarea hainutelor si a rechizitelor, ci si pregatirea copilului din punct de vedere fizic, intelectual si emotional. Copilul trebuie sa fie dezvoltat si sa fie apt sa dobandeasca abilitati, capacitati si operatii necesare actului de cunoastere care favorizeaza invatarea.
  In ceea ce priveste pregatirea fizica, aceasta ar trebui sa fie la cote optime, pentru a fi rezistent la efort si sa poata desfasura o munca sustinuta, fara a obosi prea repede.
  Informatiile de natura medicala cu privire la orientarea scolara si profesionala a elevilor sunt utile profesorilor, consilierilor, dirigintilor, parintilor si medicilor scolari si de familie. Pentru a preveni neconcordantele dintre aptitudinile elevilor si traseul lor scolar-profesional ales initial este obligatorie diagnosticarea starii lor prezente de sanatate, prin examinari medicale.
  Consultul medical va identifica eventuale probleme de sanatate ale celui mic inainte ca acesta sa inceapa scoala. Inceperea scolii inseamna si intrarea in colectivitate, ceea ce prezinta un dublu risc: fie ca el sa transmita un posibil agent infectios catre un numar mai mare de copii sau, la randul lui, sa contacteze cu mai mare usurinta viroze sau alte boli.
  "Copiii sunt vaccinati, conform schemei nationale de vaccinare impotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola etc. Pe langa acestea, exista si alte vaccinuri in categoria celor optionale, iar parintii care din diverse motive nu au reusit sa le faca, ar trebui sa discute cu medicul pediatru despre posibilitatea si necesitatea de a le face acum, data fiind schimbarea de mediu si cresterea riscului de imbolnavire." (dr. Evelina Moraru).
  Pentru supravegherea starii de sanatate a elevilor, intre consilier, diriginte, familie si medicul scolar/medicul de familie trebuie sa existe o stransa colaborare.
  Examenele medicale profilactice periodice de bilant ale starii de sanatate se efectueaza prescolarilor si elevilor, avand ca scop cunoasterea nivelului de dezvoltare fizica, prevenirea unor imbolnaviri, depistarea precoce a unor afectiuni sau deficiente, precum si aplicarea tratamentului recuperator, orientarea scolara si profesionala in functie de starea de sanatate.
  Trebuie avuta in vedere importanta majora a efectuarii corecte a acestor examene medicale de bilant in vederea depistarii din timp a tuturor imbolnavirilor si deficientelor cu scopul urmaririi permanente si tratarii corespunzatoare. Nu trebuie uitat faptul ca toate aceste afectiuni si deficiente ale nivelului dezvoltarii fizice au un mare rasunet asupra capacitatii de adaptare la efort a copiilor, deci cu implicatii majore asupra procesului instructiv-educativ si mai ales asupra rezultatelor obtinute de elevi in cadrul acestuia.
  Cand vorbim despre pregatirea pentru scoala, cei mai multi ne gandim la procurarea rechizitelor, a uniformei, a reamenajarii camerei copilului. Si acestea au un rol important, dar si mai importanta este pregatirea copilului pentru a face fata unui alt program, necunoscut, mult mai solicitant.
  Copilul intelege ca are loc o schimbare, dar nu o percepe in amploarea ei. Este marcat de pregatirile pentru scoala, traieste intens momentul, asteapta cu nerabdare prima zi de scoala si deseori il incearca si un sentiment de teama.
  Experienta gradinitei il ajuta sa creeze mental o legatura, insa este important cum, ce si cat i se transmite copilului.
  Atunci cand vrei sa dai copilului toate informatiile poti sa-i creezi o presiune foarte mare. Se contureaza un sentiment infricosator ca este mult prea mult si mult prea greu pentru el.
  Cadrele didactice stiu sa lucreze cu copilul, ei cunosc caracteristicile fizice si psihice ale scolarului mic si pot sa abordeze profesional diferentele individuale.
  In scoala totul se invata pas cu pas la elevii incepatori, vor descoperi singuri in masura in care le vor putea intelege si vor putea sa le accepte.
  Trecerea de la programul de vacanta la programul de scoala sa se faca treptat, evitandu-se sarcinile suplimentare, supraaglomerarea. Ceea ce este foarte bine, este abordarea unor lucruri interesante, captivante pentru el, sa-i starneasca curiozitatea, sa-l incurajeze si sa-i insufle dorinta si mandria de a fi scolar. Se poate vorbi simplu pe intelesul lor despre disciplina si despre program facandu-l sa se simta mare si important.
  Astfel va fi receptiv si implicat in parcurgerea noilor experiente.
  Desi este doar o zi din viata copilului si a parintelui, este ziua cu cea mai mare incarcare emotionala. Cine iubeste copii si oamenii in general, nu poate sa nu fie coplesit de emotii, de anumite sentimente la fiecare inceput de an scolar, chiar daca nu mai este implicat activ, trairile sunt aceleasi.
  Sper ca noul an scolar care va incepe peste cateva zile cu veselie, emotii, bucurie si multe flori, sa se incheie peste un an in aceeasi nota si cu mult succes si realizari nenumarate pentru toti elevii si cadrele didactice.
  Prima zi de scoala a fost si ramane primul moment important din viata noastra, a tuturor... si sa nu uitam:
  

  Trateaza-l pe COPIL cu incredere si fa-l sa se simta important!
  Copilul tau este cea mai pretioasa investitie in viitor!

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Agricultura, la startul marelui boom?

  Psihologie
 • Liderii europeni, multumiti de proiectele pentru 2014 - 2020

  Psihologie
 • Proiectul "Promovarea activitatilor de marketing si a produselor specifice destinatiei turistice" a ajuns la final

  Psihologie
 • Parc de recreere la Eforie

  Psihologie
 • Infrastructura pusa la punct in localitatea Ostrov

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771