Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

Septembrie 2013, Daniel Marinescu

Actualitate

In 2011, Primaria Constanta demara un proiect social ambitios prin care urma sa construiasca un cartier de locuinte sociale, in care sa primeasca un apartament sau o garsoniera constantenii care nu aveau un acoperis deasupra capului. Cei mai multi dintre cei cu probleme erau fosti chiriasi ai cladirilor retrocedate, pe care proprietarii i-au dat afara. Acestora li se adauga batranii fara venituri si fara locuinte si persoanele cu handicap, care nu aveau cum sa-si permita luxul de a avea o casa a lor.

Proiectul a demarat in 2011, pentru ca, doi ani mai tarziu, municipalitatea sa finalizeze prima etapa, adica 17 blocuri date in folosinta. Sambata trecuta, la inaugurarea ultimului bloc din prima etapa a proiectului au participat, alaturi de primarul Radu Mazare, premierul Victor Ponta, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si parlamentarii constanteni Alexandru Mazare, Nicolae Moga, Eduard Martin, Manuela Mitrea, Radu Babus si Mircea-Titus Dobre.

Se construieste o geamie

"Constanta este un exemplu de convietuire interetnica pentru Romania si pentru Europa. In acest cartier social avem crestini si musulmani care traiesc in liniste si buna pace. Si daca pentru crestini, in aceasta prima etapa a cartierului, s-au finalizat lucrarile de constructie a bisericii, in cea de-a doua etapa, pe care o vom incepe in cateva luni, in care vom face tot atatea blocuri si tot atatea locuinte, astfel incat sa nu mai avem in Constanta oameni care dorm pe strada, vom face si o geamie pentru musulmani", a declarat primarul Radu Mazare. Primarul a spus ca, pe langa blocurile de locuinte, in campusul social s-au facut un post al Politiei Locale, un dispensar si un magazin cu produse ieftine pentru cei cu venituri reduse. "In cele 17 blocuri ale primei etape sunt acum cazate peste 3.000 de suflete. Inca 3.000 de constanteni se vor muta aici la finalizarea celei de-a doua etape. Cam aceasta este nevoia de locuinte in orasul Constanta, in Romania fiind mult mai mare", a spus Mazare.
Primarul le-a transmis locuitorilor din campusul social sa fie ponderati la iarna in ceea ce priveste consumul de curent pentru incalzire, pentru a evita sa fie obligati sa plateasca facturi prea mari la curent. "Va rog sa va chivernisiti. Sunt unii care nu platesc nimic, cei mai amarati, sunt unii care platesc doar utilitatile si unii care platesc si chiria, si utilitatile. Primaria nu poate acoperi toate cheltuielile pentru toti. Noi v-am ajutat, acum trebuie si voi sa fiti mai calculati si sa ne ajutati pe noi pentru a putea construi in continuare. Stiti ca sunt foarte multi care m-au criticat si care au spus ca aici va fi un cartier imputit, ca o sa va ocupati numai de hotii si ca o sa faceti rau. Trebuie sa le demonstram ca nu este asa, lucru care l-ati facut pana acum. Asa vreau sa fie in continuare. Vreau sa fie un cartier-model", a spus primarul.

Model preluat de Guvern

Premierul Victor Ponta este la cea de-a doua vizita in campusul social "Henri Coanda", prima fiind in noiembrie 2012. "Cand am venit in noiembrie, lumea credea ca este campanie electorala si ca proiectul nu se va finaliza. Acum, am venit pentru a ma convinge ca proiectul s-a finalizat si nu mai suntem in campanie. Il felicit pe Radu Mazare ca are grija de cei fara bani. E obligatia noastra, a tuturor, sa-i ajutam. Constanta e un exemplu pentru toata tara. Vreau sa fur aceasta idee, pentru ca mai sunt orase care au nevoie de campusuri sociale. Le vom oferi garantii de la Guvern primarilor care vor sa urmeze asemenea proiecte. Am inteles ca proiectul de la Constanta a costat sapte milioane de euro si au primit locuinte aproximativ 3.000 de persoane. Pentru cei care reusesc sa initieze proiecte similare si sa se incadreze in aceleasi costuri pe unitate locativa, putem sa sustinem constructia cu bani din fondul de garantie al Guvernului, ca si la programul "Prima Casa"", a declarat Ponta.
Premierul a spus ca orasul Constanta este un exemplu si din alt punct de vedere. "Radu Mazare face lucruri bune si in turism si aduce oamenii la mare sa-si cheltuiasca banii simtindu-se bine, dar stie sa aiba grija si de cei mai putin fericiti, carora soarta, la un moment dat, nu le-a fost prielnica", a spus Ponta.

Locuinte pentru 3.000 de constanteni

Prima etapa a proiectului social "Henri Coanda" s-a finalizat. Cifrele proiectului spun totul despre cum se poate rezolva o problema extrem de delicata - cea a adaposturilor pentru persoanele fara locuinta.
In campusul social "Henri Coanda", in prima etapa au fost construite 17 blocuri, care inseamna 906 de unitati locative. Avem aici 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu doua camere si 171 de apartamente cu trei camere. Proiectul nu s-a rezumat numai la constructia celor 17 blocuri, ci si la construirea unui teren de sport, a unui birou administrativ, a unui dispensar, a unui sediu al Politiei Locale, a unei biserici ortodoxe si a unui magazin cu produse ieftine.
Toate aceste lucruri au costat municipalitatea constanteana aproximativ 7,2 milioane de euro, adica o cheltuiala de aproximativ 2.400 de euro pentru fiecare persoana cazata aici. A doua etapa vine cu alte 16 blocuri ce vor avea 912 de unitati locative, dintre care 432 de garsoniere, 384 de apartamente cu doua camere si 96 de apartamente cu trei camere. In cea de-a doua etapa vor fi construite geamia musulmana, inca un teren de sport, precum si 82 de locuri de parcare.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

  Actualitate
 • REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

  Actualitate
 • Primarul Cristian Radu a dat startul si a participat la un triathlon in Olimp

  Actualitate
 • "Litoralul pentru toti", la start!

  Actualitate
 • Cardiologia din Constanta, printre cele mai moderne din tara

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771