REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

Septembrie 2013, Petric Radu

Politic

Daca, pana acum, reprezentantii Guvernului au refuzat sa dea cifre atunci cand s-a vorbit despre regiuni, despre cate vor fi si, mai ales, care vor fi acestea, vineri, PSD si-a insusit pentru prima data varianta in care Romania va fi impartita in zece regiuni. Nu opt, nu sapte, ci zece regiuni, dintre care una va fi Dobrogea.

REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

Liderii social-democrati au discutat, vineri, si si-au asumat politic varianta celor zece regiuni la sedinta Comitetului Executiv National (CExN) al PSD. La fel si in privinta Regiunii Dobrogea. S-a vorbit despre ea, au fost prezentate motive pro si contra de-a lungul ultimelor luni, dar vineri a fost prima data cand PSD a facut public faptul ca agreeaza o astfel de varianta.
Primul-ministru Victor Ponta a spus ca Dobrogea are potentialul economic, natural, de a fi o regiune "care se poate dezvolta foarte bine". "Sustin ideea de a avea Regiunea Dobrogea", a afirmat Ponta. Totodata, premierul a precizat ca varianta mentionata trebuie discutata si in cadrul USL si ca doreste sa aiba discutii, pe de alta parte, si cu UDMR, PP-DD si PDL pe aceasta tema.

SUSTINERE LIBERALA

Chiar daca nu au discutat inca oficial, liberalii au spus, tot vineri, ca sustin varianta celor zece regiuni, inclusiv cea prin care Dobrogea devine regiune. "Eu vreau sa discutam cu toate fortele din opozitie, pentru ca proiectul regionalizarii nu este un proiect doar al USL, e un proiect al Romaniei si sunt dispus sa ma asez la masa cu absolut toata lumea", a spus Ponta.
Pe de alta parte, intrebat daca el crede ca este oportuna infiintarea Regiunii Dobrogea, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat: "Sunt dobrogean. Este ca si cand ai intreba un episcop daca el crede in Dumnezeu". Revenind la declaratiile premierului, trebuie sa adaugam ca s-a decis ca prin modificarea Legii 315/1998, privind regiunile de dezvoltare, sa se treaca practic la descentralizare si sa se transmita catre regiuni cat mai multe dintre atributiile Guvernului, dar asta inainte de a primi statutul constitutional prin revizuirea Legii fundamentale.

PERSPECTIVE

Asumarea politica a celor zece regiuni este de departe cel mai important lucru care s-a realizat in acest CExN, in opinia senatorului PSD Nicolae Moga, care a adaugat ca aceasta varianta a fost discutata si acceptata in prealabil la nivel european. "Acum, cand se poate vorbi mult mai clar despre Regiunea Dobrogea, avem alte perspective. Pentru cele zece regiuni trebuie sa existe si zece Agentii de Dezvoltare, ceea ce inseamna ca vom avea o Agentie si in Dobrogea, prin care va trebui sa accesam fondurile europene", a declarat Moga.
El a explicat ca, odata infiintata regiunea, va putea fi gandita o strategie de dezvoltare pe termen mediu si lung. "Va trebui sa dezvoltam un master-plan pentru 20 de ani, pentru a sti ce avem de facut in fiecare an", a mai spus Moga.
Despre proiectele ce ar putea fi implementate in urmatorul exercitiu financiar in Dobrogea, Moga a spus ca el ar vedea construita o autostrada Mangalia - Tulcea. Amintim ca presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat de curand ca Dobrogea, formata din Constanta si Tulcea, este singura varianta acceptata de reorganizare.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

  Politic
 • REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

  Politic
 • Primarul Cristian Radu a dat startul si a participat la un triathlon in Olimp

  Politic
 • "Litoralul pentru toti", la start!

  Politic
 • Cardiologia din Constanta, printre cele mai moderne din tara

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771