Raport al Consiliului Concurentei: Romania construieste autostrazi de 3 ori mai scump decat Bulgaria

Septembrie 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Romania plateste de trei ori mai mult ca Bulgaria la kilometrul de autostrada construit, insa raportat la suprafetele fiecarei tari, romanii beneficiaza de doua ori mai putin decat bulgarii de autostrada. Aceste concluzii apartin unui raport al Consiliului Concurentei, care constata patru practici anti-concurentiale care conduc la scumpirea constructiilor de drumuri in Romania.

Pentru a traversa tara din Constanta pana la prima autostrada spre Vestul Europei, la Mako (Ungaria), trebuie parcursi aproape 900 de kilometri. Drumul se parcurge in cel putin 13 - 14 ore. Acest timp este echivalent cu cel necesar pentru traversarea intregii Europe, exclusiv pe autostrada, de la Mako la Rotterdam
Raportul mai arata ca pretul de constructie este influentat decisiv de preturile materialelor de constructii, pe unele segmente inregistrandu-se situatii de oligopol, unde un numar mic de producatori controleaza piata (otelul beton, lianti hidraulici rutieri, filerului).
Conform documentului obtinut de HotNews.ro, in Romania, pretul mediu/km de autostrada construit in zona de ses este de 6,9 milioane euro/km, de aproape 3 ori mai mare fata de valoarea estimata pentru Bulgaria (2,4 milioane de euro/km) in aceeasi zona de relief.
"Analiza statistica a preturilor medii/km ale tronsoanelor de autostrada din Romania - valoarea initiala vs. valoarea finala a lucrarilor - a reliefat o crestere a pretului mediu pe parcursul executiei tronsoanelor de autostrada, crestere care este semnificativa din punct de vedere statistic", mai retine raportul Consiliului Concurentei.
Cu costuri de constructie mai mici, Bulgaria are o retea de autostrazi de doua ori mai densa decat Romania.
Astfel, bulgarii au deja in exploatare 562 km de autostrada, la o suprafata totala a tarii de aproape 111.000 km patrati.
In schimb, romanii au numai 550 km de autostrada in exploatare, la o suprafata totala a tarii de aproape 239.000 km patrati.
Raportat la suprafata, Bulgaria beneficiaza practic de o retea de autostrazi mai mult decat dubla fata de Romania.
Din punct de vedere al densitatii autostrazilor, Romania, cu 1,5 km autostrada/1000Km2, se situeaza cu mult sub media europeana de 35 km/1000Km2, pe pozitia 27 din 31 de tari europene analizate, si, respectiv, mult sub media est-europeana de 12,3 km/1000Km2, pe ultima pozitie, din 9 tari est-europene analizate, se arata in raportul Consiliului Concurentei.
Potrivit sursei citate, cele mai reduse costuri de constructie au fost inregistrate la proiectele implementate in Germania, Grecia, Spania si Polonia.
Curtea Europeana de Conturi nu a identificat, insa, o relatie clara de cauzalitate intre diferentele de costuri inregistrate si nivelurile variate ale cheltuielilor cu forta de munca, potrivit raportului Consiliului Concurentei.
(Sursa: HotNews)

Articole din editia din data de Septembrie 2013

 • Campusul "Henri Coanda", model pentru Guvern

  Fonduri Europene
 • REGIUNEA DOBROGEA, asumata politic de USL

  Fonduri Europene
 • Primarul Cristian Radu a dat startul si a participat la un triathlon in Olimp

  Fonduri Europene
 • "Litoralul pentru toti", la start!

  Fonduri Europene
 • Cardiologia din Constanta, printre cele mai moderne din tara

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771