Serviciul Regional de Ambulanta Sud-Est va fi la Constanta

August 2013, Daniel Marinescu

Social

Cele 40 de servicii judetene de ambulanta vor fi reorganizate in sapte servicii regionale, dupa modelul-pilot realizat in 2009 prin comasarea Salvarii Bucuresti cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat la sfarsitul saptamanii trecute in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS).

Proiectul de HG prevede infiintarea serviciilor regionale de ambulanta Nord-Vest, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est, Nord-Est, la care se adauga Bucuresti-Ilfov, prin reorganizarea unor servicii de ambulanta judetene si desfiintarea altora.
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, in prezent, sistemul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca din Romania sufera de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori, si ca problema majora o constituie separarea administrativa si operativa intre serviciile judetene de ambulanta din cadrul unei regiuni, ducand la disfunctionalitati grave in acordarea asistentei medicale de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune. "De multe ori se intarzie in diverse zone ale tarii din cauza lipsei unei ambulante disponibile in zona administrativa respectiva, cand la distante mici se afla ambulante libere in zona administrativa limitrofa", se arata in document.
In aceste conditii, unica solutie de remediere a problemelor de interventie si de promptitudine este gruparea serviciilor judetene de ambulanta pe regiuni, sustin initiatorii proiectului. Toate serviciile regionale de ambulanta vor fi institutii publice cu personalitate juridica in subordinea MS, se arata in proiect.
Conform proiectului, se infiinteaza Serviciul Regional de Ambulanta Nord-Vest, cu sediul in Cluj-Napoca, Serviciul Regional de Ambulanta Centru, cu sediul la Targu Mures, Serviciul Regional de Ambulanta Vest, cu sediul in Timisoara, Serviciul Regional de Ambulanta Sud-Vest, cu sediul la Craiova, Serviciul Regional de Ambulanta Sud, cu sediul la Ploiesti, si Serviciul Regional de Ambulanta Nord-Est, cu sediul la Iasi.
Cat priveste Serviciul Regional de Ambulanta Sud-Est, el va fi realizat prin reorganizarea Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea. Sediul va fi la Constanta.
Acelasi proiect prevede ca serviciile regionale de ambulanta infiintate prin reorganizarea serviciilor judetene Cluj, Mures, Timis, Dolj, Prahova, Constanta si Iasi asigura asistenta medicala de urgenta, transport sanitar asistat, consultatii de urgenta si transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective. Serviciile regionale de ambulanta pot interveni si in afara granitelor administrative, in zone stabilite prin Ordin al ministrului Sanatatii, pe principiul "celei mai apropiate resurse de caz", precum si in situatii de urgenta, la dispozitia dispeceratului.
Odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, personalul din cadrul serviciilor judetene, dar si cel cu specialitati medico-sanitare si auxiliar sanitar vor fi preluate in totalitate, in interesul serviciului si cu aceleasi drepturi salariale, de serviciile regionale. Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ si de deservire, preluarea se va face cu respectarea normativului de personal in vigoare, prevede proiectul de HG. Proiectul de HG se afla in dezbatere publica pana la 22 septembrie.

Articole din editia din data de August 2013

 • Ramona Manescu a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Transporturilor

  Social
 • Tariceanu: Situatia de la Transporturi a creat o problema de imagine pentru PNL

  Social
 • Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii va aduce un nou delfin la Constanta

  Social
 • Turneul international de box "Centura de aur" se desfasoara la Constanta

  Social
 • Serviciul Regional de Ambulanta Sud-Est va fi la Constanta

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771