Herghelia Mangalia a prins din nou viata

August 2013, Daniel Marinescu

Actualitate

Dupa aproape zece ani petrecuti in anonimat, Hipodromul de la Mangalia a vibrat din nou sub tropotul copitelor cailor pur sange arab. Sub saua jocheilor, caii pur sange arab au aratat, sambata dupa-amiaza, ca sunt adevarati campioni in cursele de galop.

La marele eveniment au venit sute de oameni din toate colturile tarii, ba chiar si din strainatate. Si spectatorii au avut parte de un spectacol desavarsit. Curse de galop, demonstratii de trap, sarituri peste obstacole sau plimbari cu trasurile, toate au facut deliciul turistilor si invitatilor care au participat la redeschiderea Hergheliei de la Mangalia. Si cum ii sade bine oricarei competitii de hipism, prima cursa dupa aproape zece ani de pauza a fost urmarita si de cateva personalitati marcante, iubitoare de intreceri cu cai. Printre ele s-au numarat ministrul Apararii, Mircea Dusa, omul de afaceri Irinel Columbeanu, comentatorul sportiv Cristian Topescu si fiica sa, Cristina, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si primarul Mangaliei, Cristian Radu, ultimii doi fiind artizanii revitalizarii Hergheliei Mangalia.
O nota aparte la show-ul de la Mangalia a fost prezenta primarului Constantei, Radu Mazare. Inedita nu a fost simpla sa prezenta, ci compania in care a venit si modul in care a fost costumat. Obisnuit sa fie inconjurat numai de femei frumoase, Radu Mazare a lasat de data aceasta fetele si a venit insotit la acest spectacol de copiii care au obtinut titlurile Mini Miss si Mini Mister Litoral la Festivalul Baby Fashion. "Am venit insotit de aceste printese si acesti printi pentru ca stiu ca le plac caii. Le-am facut o surpriza si i-am dus intr-o plimbare cu caleasca", a spus primarul, imbracat in costum alb de epoca, cu frac, joben si cizme de calarie, in timp ce copiii au purtat costume de "printi si printese". Dincolo de glumele caracteristice si de jovialitatea cu care ne-a obisnuit, primarul Constantei a tinut sa le multumeasca celor care au muncit pentru redeschiderea hergheliei si a apreciat ca aceasta va fi un punct de atractie in sudul litoralului.
Reluarea intrecerilor de cai la Herghelia Mangalia, dupa o pauza de zece ani, a debutat cu doua curse demonstrative de galop, in doua reprize, pe distanta a 1.400 de metri. Sub saua jocheilor, caii pur sange arab au aratat, din nou, ca sunt adevarati campioni in intrecerile de galop.
In prima cursa, au fost aliniati la start cei mai puternici sapte cai pur sange arab ai hergheliei. Dupa nici doua minute, calul Cigai 77, condus de jocheul Daniel Iovciu, a castigat prima cursa demonstrativa de galop desfasurata pe Hipodromul de la Mangalia. Partea a doua a cursei a fost rezervata celor mai frumoase exemplare feminine ale hergheliei, intrecerea fiind castigata de data aceasta de Ibngalal II-11, cu jocheul Costel Spiridon. Si, chiar daca a fost doar o cursa demonstrativa, nu au lipsit diplomele si nici premiile in bani, care au fost acordate de primarul Constantei si edilul Mangaliei.
Spectacolul a continuat cu cateva curse demonstrative de trap, dar si cu prezentarea unor atelaje, care au fost achizitionate cu ajutorul financiar al CJC. De pe Hipodrom, alaiul invitatilor si spectatorilor s-a mutat apoi in incinta hergheliei, unde organizatorii - CJC, Romsilva si Primaria Mangalia - au oferit amatorilor de curse hipice un spectacol ecvestru cu demonstratii de dresaj si sarituri peste obstacole, in care vedetele au fost trei cai apartinand unor persoane fizice. Si in acest caz, cursa cu obstacole a fost una demonstrativa, caii sarind peste patru obstacole situate intre 80 si 120 cm inaltime. Surprizele organizatorilor nu s-au oprit aici, pentru ca publicul a putut vedea sambata si spectacole cu calusari, dar si o frumoasa demonstratie de dresaj canin.
La final, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, a declarat ca este un moment important pentru Herghelia Mangalia. "Redeschiderea Hergheliei Mangalia este un moment important, deoarece marcheaza momentul in care incepem sa reconstruim tot ce s-a stricat in ultimii 23 de ani. In ultima perioada, caii au fost scosi din competitii si au primit doar premii de frumusete. Acum, dupa reluarea curselor, valoarea lor va creste. De ce facem asta? Pentru ca avem datoria si onoarea de a duce mai departe o traditie istorica impletita cu legendele calului pur sange arab. De asemenea, avem deosebita onoare de a readuce in prim-plan un patrimoniu unic, a carui amploare va aduce un plus de valoare potentialului turistic al statiunilor de la malul marii", a spus Nicusor Constantinescu. El a adaugat ca investitiile in Herghelia Mangalia vor continua, astfel incat, din 2014, pe Hipodromul de la Mangalia sa fie reluate cursele oficiale de cai.
La randul sau, crainicul Cristian Topescu a declarat: "Ma bucur ca redeschiderea hergheliei inseamna crearea unui mic paradis hipic. Am observat multi copii si este imbucurator faptul ca cei mici se apropie de animale. Calul este un animal mai bun, mai generos si mai prietenos decat unii oameni".
Sursa: www.telegrafonline.ro


Album foto

 • Articole din editia din data de August 2013

 • Herghelia Mangalia a prins din nou viata

  Actualitate
 • La Mangalia, au fost organizate ample manifestari dedicate Zilei Marinei

  Actualitate
 • Uniunea Europeana investeste 176,4 de milioane de euro pentru modernizarea ecluzelor Canalului Dunare - Marea Neagra

  Actualitate
 • UE a impartit jumatate din fondurile structurale, dar Romania a luat doar un sfert

  Actualitate
 • Premiera: fonduri UE pentru pierderile agricultorilor

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771