La Mangalia, au fost organizate ample manifestari dedicate Zilei Marinei

August 2013, Adrian Nicărel

Social

Peste zece mii de oameni atat din randul turistilor, cat si localnicilor au asistat, joi, 15 august la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei, care au avut loc in Portul turistic, organizate de Fortele Navale Romane in parteneriat cu Primaria Mangalia.

Alaturi de spectatori au fost prezenti primarul Cristian Radu, parlamentarii Victor Manea si George Dragomir numeroase cadre militare imbracate in haine de sarbatoare.
Evenimentul a debutat cu un ceremonial militar reprezentat de intampinarea reprezentantului Sefului Statului Major al Fortelor Navale de catre comandantul Garnizoanei Mangalia, comandor Vasile Chirila. Spectatorii au urmarit momentul traditional in marina - ridicarea la catargul navelor a Pavilionului, Geacului si a Marelui Pavoaz, in timp ce se intona Imnul de Stat al Romaniei. Cei prezenti in Portul turistic din Mangalia au asistat, de asemenea la oficierea slujbei religioase in cadrul careia a fost sfintita ancora de flori, care a fost aruncata in mare in semn de omagiu pentru marinarii eroi.
Cel mai apreciat moment din cadrul manifestarilor a fost cel al sosirii Zeului Neptun impreuna cu nimfele lui, care a declarat deschise jocurile marinaresti. Din program a mai facut parte un exercitiu demonstrativ de insertie prin salt liber din elicopter in care un grup de patru scafandri au urcat la bordul unei aeronave pentru salvarea ostaticilor din apa. Alte jocuri cu specific marinaresc au incantat publicul. Dintre acestea amintim: porcul la scondru si hora ratelor, intreceri de ambarcatiuni cu rame si vele, dar si jocurile de pe uscat reprezentate de trasul la parama, fuga cu oul in lingura, alergatul in sac si altele.
Manifestarile prilejuite de marea sarbatoare a marinarilor "Sfanta Maria" au cuprins si o expozitie de tehnica militara, precum si demonstratii de executare a nodurilor marinaresti. Totodata, spectatorii au urmarit un concert de muzica de fanfara oferit de muzica reprezentativa a armatei, dar si un spectacol artistic sustinut de colaboratori ai Cercului Militar Mangalia si invitati ai Primariei.
Cu acest prilej, primarul Mangaliei Cristian Radu a urat tuturor locuitorilor orasului, care astazi isi sarbatoresc onomastica un calduros "La multi ani" si si-a exprimat bucuria ca manifestarile grandioase din Portul turistic s-au ridicat la nivelul asteptarilor cetatenilor veniti sa vada spectacolul marinarilor.
Celebrarea Zilei Marinei Romane de Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor dateaza din anul 1902, cand pentru prima data, la Constanta au fost organizate evenimente specifice.


Album foto

 • Articole din editia din data de August 2013

 • Herghelia Mangalia a prins din nou viata

  Social
 • La Mangalia, au fost organizate ample manifestari dedicate Zilei Marinei

  Social
 • Uniunea Europeana investeste 176,4 de milioane de euro pentru modernizarea ecluzelor Canalului Dunare - Marea Neagra

  Social
 • UE a impartit jumatate din fondurile structurale, dar Romania a luat doar un sfert

  Social
 • Premiera: fonduri UE pentru pierderile agricultorilor

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armistițiului, sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria Fântânele va acorda stimulente financiare pentru întemeierea familiei și pentru nou născuți

  Social
 • Caravană de informare pentru persoanele cu dizabilități din comuna Vulturu

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771