UE a impartit jumatate din fondurile structurale, dar Romania a luat doar un sfert

August 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Alocarea fondurilor structurale europene catre tarile membre ale UE (prefinantari si rambursari) a depasit in iunie 50% din totalul fondurilor alocate la nivelul Uniunii. Cu plati totale catre beneficiari de 5 mld. euro, bani ai UE (prefinantari si rambursari), Romania ramane la coada clasamentului pe tabloul european al atragerii fondurilor UE.

In iulie, platile catre beneficiari (prefinantari si rambursari) au ajuns la 6 mld. euro, din care 5,47 mld. euro reprezinta contributia UE, adica 28,48% din totalul fondurilor alocate intre 2007 si 2013 de 19,2 mld. euro. Chiar si asa, Romania este inca foarte departe de media UE care in iunie atinsese 52,8% din totalul fondurilor alocate si la distanta apreciabila de penultima clasata pe acest tablou, Bulgaria, cu 40% din fonduri atrase ca prefinantari si rambursari pana in iunie.
La nivelul UE, din cele 346,6 mld. euro alocate fondurilor structurale, intre 2007 si 2013, 183,3 mld. euro ajunsesera la beneficiari in iunie ca rambursari sau prefinantari, adica 52,8% din totalul fondurilor, in vreme ce pana la nivelul aceleiasi luni Romania atrasese 26,2% din fonduri.
Rata de absorbtie (rambursarile) a ajuns in luna iulie la 19,1% (3,67 mld. euro) din totalul fondurilor, in vreme ce rambursarile si prefinantarile de la UE insemnau impreuna 28,4% (5,47 mld. euro). Iulie a insemnat un salt cantitativ in evolutia absorbtiei peste 700 mil. euro, adica aproape tot atatia bani cat luase Romania in primele sase luni ale anului, iar absorbtia a sarit de la 15,3% in iunie, la 19,1% (3,67 mld. euro). Rambursarile si finantarile de la UE au insemnat 5,47 mld. euro.
Insa tarile cu care ne comparam in trecut, Polonia, Cehia sau Ungaria, sunt mult in fata. Polonia a luat deja 39 de miliarde de euro (la o alocare totala de 67 mld. euro), Cehia, 11 mld. euro (la o alocare totala de 26,5 mld. euro), iar Ungaria a atras 11,8 mld. euro (la o alocare totala de 24,9 mld. euro).
Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici spune ca, acum ca programele operationale au fost reluate la finantare (cu exceptia POS CCE) dupa ce fusesera presuspendate anul trecut vor veni si rezultate si acest lucru se va vedea spre sfarsitul anului. Dar Romania are de recuperat masiv chiar si pentru a se apropia de ultimele tari din tabloul alaturat.
(Sursa: Ziarul financiar)


Articole din editia din data de August 2013

 • Herghelia Mangalia a prins din nou viata

  Fonduri Europene
 • La Mangalia, au fost organizate ample manifestari dedicate Zilei Marinei

  Fonduri Europene
 • Uniunea Europeana investeste 176,4 de milioane de euro pentru modernizarea ecluzelor Canalului Dunare - Marea Neagra

  Fonduri Europene
 • UE a impartit jumatate din fondurile structurale, dar Romania a luat doar un sfert

  Fonduri Europene
 • Premiera: fonduri UE pentru pierderile agricultorilor

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771