Premiera: fonduri UE pentru pierderile agricultorilor

August 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

In ciclul financiar 2014-2020, Romania va putea folosi, pentru prima oara, fonduri europene pentru acordarea de despagubiri agricultorilor in caz de "pierderi economice", inclusiv in cazul scaderii drastice a veniturilor.

Fondurile alocate Romaniei de Uniunea Europeana pentru noul ciclu financiar, 2014-2020, sunt de 19,49 miliarde de euro, cu circa 5 miliarde de euro mai mari decat cele alocate pentru perioada 2007-2013 (este adevarat insa ca, in perioada 2007-2013, Romania a beneficiat si de fonduri SAPARD destul de consistente, fonduri care se vor epuiza la sfarsitul acestui an). Dar distributia banilor va fi diferita fata de perioada 2007-2013, si anume: 7,1 miliarde de euro sunt destinate pentru Pilonul II- Dezvoltare Rurala (cu 1,1 miliarde de euro mai putin decat in perioada 2007-2013) si 12,4 miliarde de euro pentru Pilonul I- Plati directe (cu circa 6 miliarde de euro mai mult decat in actualul ciclu financiar).
O noutate pentru Romania consta in faptul ca, pentru prima oara, agricultorii vor putea beneficia de fonduri europene pentru acoperirea riscurilor. Pentru aceasta, Guvernul a adoptat deja actele normative privind infiintarea unui fond mutual (initial, era vorba sa se infiinteze 2-3 astfel de fonduri), care va acorda compensatii financiare fermierilor "pentru pierderile economice", printre care, pierderi de efective la animale sau de productie la plante, pierderi economice din activitatea desfasurata in exploatatie, in special din cauza scaderii performantelor zootehnice ale animalelor sau scaderii productiei plantelor etc. Doua treimi din compensatiile acordate agricultorilor prin fondul mutual vor proveni de la UE, restul de la bugetul national si din cotizatiile membrilor.
Cuantumul compensatiilor va fi stabilit de consiliul de conducere al fondului, conform legii.
Secretarul de stat de la MADR, Daniel Botanoiu, a declarat pentru Capital ca daca procedurile se vor derula conform celor deja convenite cu organizatiile interprofesionale, fondul mutual ar putea fi infiintat pana la sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor. "Noi sustinem doar infiintarea fondului. Deci, depinde de ei, de agricultori, daca se organizeaza pentru a-si putea acoperi eventualele pierderi de venit", a spus oficialul MADR.
Dar noutatea absoluta pentru Romania este aceea ca, incepand din anul 2014, fermierii ar putea beneficia, ca si omologii lor din Franta, Germania, Anglia si celelalte tari fondatoare ale UE, de compensatii financiare pentru pierderile inregistrate din cauza scaderii drastice a preturilor unor produse agricole, in anumite perioade (de regula, atunci cand se inregistreaza supraproductie si preturile se prabusesc - n.red.). Pentru aceasta, Guvernul, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va trebui sa notifice Comisia Europeana si sa solicite sprijin financiar de la bugetul UE. Sa traim s-o vedem si pe asta!
19,49 miliarde de euro insumeaza fondurile europene alocate Romaniei pentru agricultura, in perioada 2014-2020

(Sursa: Capital)

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2013

 • Herghelia Mangalia a prins din nou viata

  Fonduri Europene
 • La Mangalia, au fost organizate ample manifestari dedicate Zilei Marinei

  Fonduri Europene
 • Uniunea Europeana investeste 176,4 de milioane de euro pentru modernizarea ecluzelor Canalului Dunare - Marea Neagra

  Fonduri Europene
 • UE a impartit jumatate din fondurile structurale, dar Romania a luat doar un sfert

  Fonduri Europene
 • Premiera: fonduri UE pentru pierderile agricultorilor

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Peste 7000 de hectare dar și imobilele din comuna Mircea Vodă vor fi cadastrate gratuit/Locuitorii vor fi înregistrați gratuit în Cadastru și Carte Funciară!

  Fonduri Europene
 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771