De ce s-a opus Romania interzicerii pesticidului care omoara albinele - Ce alternative exista?

August 2013, Marian Carson

Actualitate

Uniunea Europeana (UE) a interzis utilizarea produselor pe baza de fipronil, un pesticid folosit pentru tratarea semintelor de floarea-soarelui si sfecla de zahar, care are un efect negativ asupra albinelor. Romania s-a opus masurii, motivul fiind ca nu exista o alternativa mai eficienta si ca insectele polenizatoare nu au fost afectate de utilizarea lui.

Decizia a fost luata la mijlocul lunii iulie, la nivelul UE, primind aviz pozitiv din partea a 23 de state membre. Ea va fi aplicata de la 31 decembrie 2013. Doar Spania, principala utilizatoare a pesticidului, si Romania au votat impotriva, iar Marea Britanie, Slovacia si Cehia s-au abtinut. "Aproximativ 80% din polenizare are loc multumita activitatii albinelor, iar acest proces e natural si gratuit", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor. In Romania se foloseste un singur produs pe baza de Fipronil, care este realizat de compania germana BASF.

UE interzice un insecticid care omoara albinele - Romania s-a opus

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, intr-un raspuns formulat la solicitarea Ziare.com, au precizat ca in tara noastra exista zone puternic infestate de daunatori de sol care ataca in mod special culturile de porumb, floarea-soarelui si sfecla de zahar. Ei sunt greu de distrus, iar combaterea lor se face prin tratarea semintelor. "Dupa restrictionarea pentru doi ani a neonicotinoidelor in tratarea semintelor, care va fi implementata de la 1 decembrie 2013, prin interzicerea utilizarii si comercializarii semintelor tratate cu produse pe baza de fipronil se pierde si ultima solutie de protectie a culturilor mentionate anterior fata de daunatorii din sol. In plus, pana acum, in Romania nu s-au inregistrat cazuri de mortalitate a albinelor datorate produselor de protectie a plantelor care contin fipronil", se arata in raspunsul MADR.
Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentara (EFSA) a dat, la finalul lunii mai, aviz negativ folosirii pesticidului fabricat de compania germana BASF. In plus, Comisia Europeana a mai decis, la 24 mai, sa restictioneze pentru doi ani, incepand cu data de 1 decembrie 2013, utilizarea a altor trei pesticide din familia neonicotinoidelor, identificate drept nocive pentru populatia de albine. Europa incearca sa-si salveze albinele de pesticide nocive, interzise insa EFSA a identificat carente mari in informatiile din studiile stiintifice referitoare la folosirea in alte moduri a acestui pesticid si asupra altor polenizatori, ceea ce a facut imposibila o evaluare completa a riscurilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre activistii de la Greenpeace. "Desi fipronilul este deja interzis in multe tari UE, albinele nu se opresc la granita. Pentru a pune capat declinului lor, Comisia trebuie sa interzica acest pesticid si sa dezvolte urgent un plan amplu impotriva asaltului chimic indurat zilnic de polenizatori, precum albinele", a declarat Herman van Bekkem, activist Greenpeace pentru agricultura ecologica.

Care ar putea fi alternativele

MADR sustine ca un tratament necorespunzator al semintelor impune mai multe tratamente in vegetatie cu pesticide mai scumpe si mai poluante, cu eficacitate scazuta si are ca rezultat scaderea productiei la hectar, ceea ce afecteaza fermierii romani. In consecinta, inginerul Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, considera ca solutia ar fi o mai buna certificare a pesticidelor, a caror aprobare de utilizare nu este data de laboratoare independente, asa cum ar trebui, sustine acesta, si trecerea la o agricultura biologica. "Din ultimele date reiese ca, prin practicarea unei agriculturi bio-ecologice, putem hrani peste 11 miliarde de locuitori. Orientarea in acest sens trebuie facuta repede, altfel intram in razboi cu natura, ceea ce va duce la produse chimice tot mai puternice", a precizat Ioan Fetea, pentruZiare.com.De asemenea, el precizeaza ca interzicerea pesticidelor "constituie o masura benefica pentru viitorul agriculturii, pregateste terenul pentru o agricultura durabila si asigura o perspectiva viabila pentru fermieri, apicultori, producatori, dar si consumatori".

Cum sunt afectate albinele de pesticide

Cercetarile stiintifice au dovedit ca cel mai mare pericol pentru albine il reprezinta pesticidele, iar efectele lor asupra acestora se finalizeaza prin otravire si uciderea lor in masa, arata Ioan Fetea. Cele mai importante efecte sunt: pierderea simtului de orientare; pierderea simtului olfactiv; pierderea abilitatii de invatare; pierderea capacitatii de termoreglare; reducerea ritmului respirator si cardiac; reducerea dimensiunii glandelor faringiene."Aceste substante sunt deosebit de periculoase pentru albine, deoarece se acumuleaza in sol, apa si ajung in nectar si polen, ducand la otravirea albinelor si a altor polenizatori. Grav este faptul ca ele raman in mediul inconjurator mai multi ani si vor contamina animale, plante si pe om", a avertizat Ioan Fetea.

Album foto

 • Articole din editia din data de August 2013

 • De ce s-a opus Romania interzicerii pesticidului care omoara albinele - Ce alternative exista?

  Actualitate
 • Reorganizarea ANAF: Unii functionari publici vor primi preavize, dar se pot inscrie pentru posturile vacante

  Actualitate
 • Orasul Navodari va avea alee de promenada pe malul marii

  Actualitate
 • Guvernul loveste in clientii de la Prima Casa: Creditele se vor acorda doar in lei

  Actualitate
 • 75.000 de puncte de vanzare a painii s-ar putea inchide de la 1 ianuarie, dapriprca aceasta se va vinde in raioane specializate

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771