Guvernul loveste in clientii de la Prima Casa: Creditele se vor acorda doar in lei

August 2013, Adrian Nicărel

Fonduri Europene

Guvernul si-a schimbat brusc sustinerea pentru Prima Casa: va acorda garantii suplimentare doar in lei, iar creditele se vor acorda doar in moneda nationala. In acest fel, clientii vor avea acces la credite care sunt cam cu o treime mai scumpe decat erau cele in euro. In acest moment, doar patru banci mai primeau dosare pe vechile plafoane, din care doar trei in euro.

Clientii speriati ca Prima Casa s-ar putea termina in acest an au dat navala la credite, desi autoritatile au anuntat ca vor continua sa sprijine programul. 12 banci au terminat plafonul. Acum bancile trebuie sa reanalizeze toate dosarele pe euro care nu au mai prins plafon si vor avea o multime de clienti care nu se mai califica pe lei si astfel vor pierde sume importante de bani dati ca avans. Oare ii va compensa guvernul pe acesti contribuabili care nu au vrut decat sa acceseze un credit ipotecar cu garantia statului, dar statul a schimbat regula in timpul jocului?
"Nu este doar o intentie, este o certitudine. Creditele prin Prima Casa se vor da doar in lei. Garantiile se vor acorda in lei, toate referintele sunt pe lei", a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM.
Pana acum creditele in euro prin Prima Casa prevedeau un cost format din dobanda de referinta (Euribor la 3 luni, de exemplu, ) plus marja de maximum 4%. In acest fel, costul la creditele in euro fara comisionul catre FNGCIMM era undeva la 4,2%.
Costul la creditele in lei era format din dobanda de referinta (Robor la 3 luni, de exemplu) plus marja de maximum 2,5%. Adica, mergand pe Robor la 3 luni, care acum e de 4,5%, costul pe lei era de maximum 7%, fara comisionul de la FNGCIMM.
Daca o rata la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, acordat in euro, era de circa 245 euro, o rata la un credit similar acordat in lei era 333 euro echivalent, adica cu 36% mai mare! Din acest punct de vedere, este foarte simplu ce impact va avea noua modificare de la Prima Casa asupra cererii solvabile. Trebuie sa va ganditi ca maximum 7% din clienti alegeau sa se imprumute in lei.
Guvernul intentioneaza sa suplimenteze plafonul pentru programul Prima casa cu un miliard de lei. 300 de milioane de lei din suma de un miliard vor fi directionate catre achizitia de locuinte construite de Agentia Nationala de Locuinte (ANL), se arata intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor Publice.
Din cele circa 17.000 credite acordate in 2013 prin Prima Casa, circa 7% au fost in lei, iar per ansamblul celor 98.000 credite acordate de la inceput ponderea finantarilor in lei este de 3%. Judetele fruntase sunt Bucuresti cu 29%, Cluj cu 7,3%, Ilfov cu 7%, Timis cu 5,9%, iar Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi cu 3%-5% din total. Ca destinatie, 51% din credite au mers catre 2 camere, 29% catre 3 camere si 12% catre garsoniere.

620 milioane euro reprezinta finantarile acordate in 2013 pana in prezent prin Prima Casa, pentru circa 17.000 credite
3,8 miliarde euro este nivelul la care au ajuns finantarile prin Prima Casa, fiind acordate aproape 98.000 credite
(Sursa: Capital)

Articole din editia din data de August 2013

 • De ce s-a opus Romania interzicerii pesticidului care omoara albinele - Ce alternative exista?

  Fonduri Europene
 • Reorganizarea ANAF: Unii functionari publici vor primi preavize, dar se pot inscrie pentru posturile vacante

  Fonduri Europene
 • Orasul Navodari va avea alee de promenada pe malul marii

  Fonduri Europene
 • Guvernul loveste in clientii de la Prima Casa: Creditele se vor acorda doar in lei

  Fonduri Europene
 • 75.000 de puncte de vanzare a painii s-ar putea inchide de la 1 ianuarie, dapriprca aceasta se va vinde in raioane specializate

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Proiect pentru extinderea unei locuințe în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771