Psihologie

LUPTA SI IUBESTE-TE PsNA LA CAPAT!

„Ceea ce nu traim la timp, nu traim niciodata” Octavian Paler

   Curajul inseamna sa-ti fie frica si totusi sa continui…
   Iubirea are un impact pozitiv asupra tuturor nevoilor noastre, iubirea ne face viata mai placuta, oferindu-ne un climat de siguranta in care putem sa ne rezolvam toate problemele. Sunt momente in viata cand totul pare sa ti se impotriveasca si sa te doboare la pamant si, cu toate astea, inca poti sa castigi… Ne face placere sa fim iubiti si sa iubim, dar adesea uitam o persoana importanta atunci cand iubim: propria persoana. Parca e mai simplu uneori sa-i iubim pe altii, sa le acceptam si calitatile si defectele deopotriva.
   Cu totii purtam in noi credinta ca nu suntem destul de buni, ca nu suntem iubiti, respectati ori acceptati asa cum suntem.
   Si daca noi nu ne iubim si nu ne respectam pe noi insine, de ce ne asteptam ca ceilalti sa o faca? Negativitatea concentrata asupra propriei persoane ne poate intrerupe echilibrul cu forta vietii.
   A te iubi inseamna: a gandi, a spune si a face ceea ce simti cu adevarat inlauntrul tau, a refuza sa-ti asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce traiesc altii, a-ti acorda dreptul de a-ti simti si de a-ti exprima adevaratele tale nevoi.
   Pana cand nu invatam cum sa ne iubim pe noi, vom alimenta permanent un razboi interior care ne diminueaza din energie si ne ingreuneaza drumul si efortul de a gasi fericirea.
   Este adevarat ca uitam si amanam sa ne iubim pe noi insine pentru ca totdeauna ceilalti sunt mai importanti. Ne punem sanatatea, fericirea si linistea pe ultimul loc. In privinta sanatatii, de cate ori nu ne-a umilit viata si ne-a aratat cat de fragili si neinsemnati suntem luandu-ne sanatatea, ori luand-o cuiva drag noua.
   Simtim fericirea atunci cand ne merge bine pe toate planurile, cand simtim ca suntem in mijlocul atentiei sau cand nu ne gandim la grija zilei de maine. Dar nu ne poate garanta nimeni ca toate aceste lucruri definesc fericirea. Suferinta face parte din viata noastra; a lupta cu suferinta inseamna sa lupti cu tine si pentru tine. Suferinta nu are nicio legatura cu celalalt si nici cu exteriorul. Suferinta este o experienta a noastra personala si e important sa vedem de ce anume a aparut in viata noastra? Se spune ca suferinta in sine este cea mai importanta treapta spre evolutia noastra.
   Viata are multe cai sa ne loveasca, insa noi trebuie sa invatam sa ne aparam.
   Dupa multe lovituri contracarate, chiar si viata va obosi pentru o clipa, iar noi ne putem ridica si merge mai departe.
   Multi dintre noi ne-am gandit oare ca esecurile ni se datoreaza chiar noua si ca suntem vinovati de alegerile gresite luate in viata? Probabil cu totii am avut astfel de momente si am trecut prin astfel de clipe. Dar, uneori, toate acestea nu tin de noi, tin de viata, de destinul fiecaruia. Poate ca ne este menit sa trecem prin ele pentru a gasi puterea, intelepciunea si echilibrul necesar. Si… la un moment dat, trebuie sa ne si oprim din a ne invinovati, pe noi, pe soarta, pe viata, pe cei din jurul nostru si sa acceptam totul asa cum vine de fapt.
   Cum putem face asta?
   O luam de la capat! Schimbam ceva in viata noastra, ceva ce ar putea avea efecte benefice, rostim o rugaciune … un alt inceput. A vorbi deschis si sincer despre problemele tale e un prim pas spre rezolvarea lor, dar nu suficient. Al doilea e ca tu sa crezi ca se poate si altfel. Sa inchei o etapa din viata, dar sa incepi cu fruntea sus alta, indiferent de varsta la care ai ajuns.
   Un nou inceput nu inseamna a renunta, ci a actiona curajos si a fi stapanul vietii pe care o traiesti.
   Poate asa sunt unii sortiti sa dea totul si sa nu primeasca nimic. Poate asa sunt altii, sortiti sa primeasca totul si sa nu dea nimic. Pentru unii este suficient sa existe si doar asta ii face sa merite toata dragostea din lume, pentru altii nimic nu este de ajuns sa primeasca ceva. Putem sa-i iubim pe ceilalti, sa avem grija de ei, sa-i spijinim la nevoie, sa radem si sa plangem impreuna cu ei, insa toate aceste daruri de respect si bucurie pe care le dam celorlalti, le meritam si noi. Suferinta face parte din viata noastra, a lupta cu suferinta inseamna sa lupti cu tine si pentru tine.
   Cand insa sufletul tau se impaca cu realitatea, cand cauti si cand constati ca niciodata nu vei reusi sa intorci timpul… atunci e exact momentul cand trebuie sa pui punct si sa o iei de la capat!
   Nu-ti lasa viata sa te stapaneasca. Sensul vietii il aflam pe parcurs, in timpul sau dupa ce am trait un eveniment… o clipa sau dupa ce am experimentat o stare. Chiar daca afara este innorat, soarele este undeva dupa nori
   Este momentul sa iti asumi in intregime responsabilitatea pentru viata ta si sa incepi sa repari, in mod constient, ceea ce ai stricat in mod inconstient!
   Iubeste-te, accepta-te si iarta-te! Iubeste-te ca sa fii iubit!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*