Gorjenii, interesati de solariile CJC

Iulie 2013, Iulia Fţlfan

Actualitate

In urma cu cativa ani, prin initierea programului "Consumam produse romanesti", Consiliul Judetean Constanta (CJC) a decis sa promoveze stilul de viata sanatos.

In timp, din ce in ce mai multi producatori din judet si-au amenajat solarii cu ajutorul carora au crescut productia autohtona. Reusita programelor a ajuns si la urechile agricultorilor din alte judete, care au inceput sa se intereseze si chiar sa solicite sprijinul CJC pentru a aplica proiectele derulate de Constanta.
Daca, in iarna trecuta, autoritatile iesene au venit la Constanta pentru a lua lectii cu privire la aplicarea programelor CJC - "Consumam produse romanesti", refacerea livezilor dobrogene si infiintarea perdelelor de protectie a culturilor si a drumurilor judetene -, acum a venit randul altor autoritati sa se intereseze de proiectele autoritatilor constantene. Este vorba despre o delegatie din comuna Catunele din judetul Gorj, compusa din consilieri locali si primarul Florinel Tuila, care a fost primita, ieri, de directorul Directiei Agricole Constanta, Boris Parpala. Acesta i-a condus pe oaspeti la doua familii din comuna Lumina, unde au vizitat solariile primite de la CJC. "De cativa ani incerc sa creez locuri de munca, mai ales ca noi ne aflam intr-o zona miniera, iar acest sector si-a restrans mult activitatea. Drept urmare, trebuie gasite alternative, iar proiectul CJC pare sa fie ideal pentru locuitorii nostri, care isi pot castiga existenta cultivand legume in solarii", a spus primarul Florinel Tuila.
El a afirmat ca a auzit de programul autoritatilor constantene la televizor. "Intr-o emisiune pe teme de agricultura am aflat de proiectul de succes al CJC. Asa ca am convocat Consiliul Local si am hotarat ca trebuie sa ne deplasam la Constanta, pentru a afla cum se deruleaza acest program", a adaugat primarul din Catunele. El a adaugat ca, in afara faptului ca prin aceste solarii se pot crea locuri de munca, locuitorii din Catunele vor beneficia si de legume romanesti si sanatoase. "In general, cele mai multe produse care se gasesc in pietele gorjene provin din import si au un gust de cauciuc, iar legumele provenite din aceste solarii au gust mult mai bun", a spus Florinel Tuila.
La randul sau, Boris Parpala a declarat ca programul "Consumam produse romanesti", unic la nivel national, a fost demarat de CJC in primavara anului 2011.
Prin proiect sunt distribuite 1.500 de solarii tuturor gospodarilor care se ocupa de agricultura si care pot oferi o alternativa la produsele pline de chimicale care intra pe piata din Romania prin import. Solariile sunt facute din lemn si folie de plastic. De asemenea, ele sunt prevazute cu plasa de umbrire pentru perioade cu temperaturi ridicate, dar si cu material termoprotector pentru protejarea culturilor in perioadele reci ale anului.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Dragnea: In august prezint in PSD o analiza pe referendum. E important sa nu cedam usor

  Actualitate
 • Fenechiu, intrebat daca toate proiectele incepute de el vor fi terminate: E greu. Cand o sa ma intorc!

  Actualitate
 • Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Transporturilor

  Actualitate
 • Herghelia Mangalia primeste a doua sansa

  Actualitate
 • Scufundari gratuite in Portul Tomis

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subven╚Ťiile sunt pentru fermierii corec╚Ťi! Oric├óte subven╚Ťii am da, eficien╚Ťa lor este mai mic─â din cauza fraudei!

  Actualitate
 • ╚śoc la Sili╚Ötea! 15 persoane au viz─â de flotant la adresa candidatului PNL la func╚Ťia de primar

  Actualitate
 • C├«╚Ťu: Vom cre╚Öte aloca╚Ťiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • ├Äncep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagr─â? S-a ajuns deja la proteste ├«n strad─â

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situa╚Ťie de Urgen╚Ť─â! Se elibereaz─â exclusiv ONLINE ╚Öi GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771