Constanteni vor avea un nou parc

Iulie 2013, Adrian Nicărel

Actualitate

Constanta sufera destul de tare la capitolul spatii verzi. In curand, insa, orasul de la malul marii, se va imbogati cu inca un parc. Este vorba despre zona verde de pe bulevardul Marinarilor, intre Poarta 2 si Poarta 1. Aceasta va fi valorificata si va fi transformata intr-un parc, punandu-se in valoare si vestigiile istorice din zona.

Terenul este situat intre bd-ul Marinarilor, strada Ovidiu, strada Vasile Canarache, fiind un sit urban de interes national de grupa A - Orasul Antic Tomis si in situl urban Peninsula, teritoriul ce face parte din zonele cu potential arheologic. Potrivit reprezentantilor Primariei Constanta, intreaga zona prezinta valoare si potential arheologic, urbanistic si peisagistic. Tocmai de aceea amplasarea parcului Carol in zona nu ar face decat sa puna in valoarea acest potential. In prezent, spatiul se afla intr-o stare destul de proasta, sesizandu-se foarte vag diferenta intre spatiul verde si carosabil, deoarece o mare parte a zonei este acoperita cu buruieni si de plante invadatoare. Intreaga zona necesita, in general, igienizare, amplasare cosuri de gunoi in lungul bulevardului marinarilor, excluderea panourilor publicitare de mari dimensiuni, care obtureaza vederea monumentelor in zona, defrisarea vegetatiei crescute haotic, pastrarea si ingrijirea arborilor valorosi specifici, dar si introducerea unele retele de irigare spatii verzi. Practic, vegetatia si aleile vor trebui sa puna in valoare obiectivele arheologice, cladirile cu valoare arhitecturala vizibile din zona, silueta Peninsulei in general, vazuta de la distanta.
Plante pitice, mobilier urban si iluminat nocturnDocumentatia propune amenajari de suprafata pentru punerea in valoare a potentialului peisagistic in relatie cu vestigiile arheologice si imaginea Peninsulei, fara modificarea pantelor actuale, plantatii de arbori de talie medie, arbusti, vegetatie de talie mica, amenajare de alei pietonale, mobilier urban, banci, pergola, cosuri de gunoi, refacerea scarilor existente, mentinerea arborilor valorosi existenti (pini), amplasarea de corpuri de iluminat public sistem de irigatii de preluare a apelor meteorice, amplasare statie de pompare ingropata in taluz, in zona scarii Muzeului de Istorie si Arheologie Constanta.Vestigiile istorice vor fi puse in valoareParcul a primit aviz favorabil cu conditia ca personalul atestat sa supravegheze arheologic intreg spatiul unde se realizeaza investitia, sa se igienizeze si curete vestigiile arheologice, iar adancimea maxima de interventie pentru realizarea sistemului de irigatii sa fie 30 de cm. Expozitia arheologica cu materiale litice, pe postamente, se va amenaja in lungul aleilor, cu concursul arheologilor de la MINA Constanta, asigurarea pazei permanente si amenajarea unui sistem de iluminare nocturna, in special in zona Thermenelor romane. De asemenea, trebuie pastrata vizibilitatea din strada Canarache - Ovidiu asupra Portului Constanta. Pe taluz nu se vor planta specii inalte, vor fi plantati jnepeni, iar aleile vor fi pavate cu dale ecologice. De asemenea, documentatia prevede refacerea cu piatra naturala a zidului de sprijin in zona statuii Anghel Saligny si refacerea scarilor dintre niveluri in zona statuii Anghel Saligny in zona MINA. In lungul trotuarului la bulevard si in lungul strazii Canarache Ovidiu va fi plantat gard viu, iar vestigiile trebuie imprejmuite cu plasa transparenta, pentru a nu permite accesul public.

Album foto

 • Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Dragnea: In august prezint in PSD o analiza pe referendum. E important sa nu cedam usor

  Actualitate
 • Fenechiu, intrebat daca toate proiectele incepute de el vor fi terminate: E greu. Cand o sa ma intorc!

  Actualitate
 • Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Transporturilor

  Actualitate
 • Herghelia Mangalia primeste a doua sansa

  Actualitate
 • Scufundari gratuite in Portul Tomis

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771