ADICTIA JOCULUI DE NOROC

Iulie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Oricare ar fi jocurile in care intram, suntem datori sa nu ne jucam cu noi insine".
   Ralph Emerson

  In literatura de specialitate se foloseste des termenul de "adictie", care insemna inclinatie, patima, narav, dependenta, insa in Dex termenul "adictie" inseamna "dependenta fata de un drog, cu tendinta cresterii progresive a dozelor". Situatia de a fi dependent inseamna, din punct de vedere medical, o stare de intoxicatie cronica rezultand din absortia repetata a unui drog sau medicament si care se manifesta prin nevoia de a continua aceasta absortie.
  Pacientii deja dependenti se folosesc de toate aceste elemente externe mai ales din cauze psihologice printre care frica, sentimentul de inutilitate, frustrarile.
  Frustrarea este o stare sau o senzatie provocata de absenta unui lucru dorit care ne creeaza satisfactie. Una dintre modalitatile care ne este la indemana de a ne satisface frustrarile, o constituie gasirea unor substitute cat mai convenabile pentru placerile de care ne simtim privati, pentru ca nu ne putem permite dintr-un motiv sau altul, satisfacerea lor. Se mai spune ca jocurile si adaptarile negative de gandire, simtire si comportament sunt mecanisme de protectie "descoperite" in copilarie pentru supravietuirea in conditii abuzive.
  Masura in care putem accepta frustrarea depinde de structura personalitatii noastre, dar si de experienta noastra de viata. Si sursa frustrarilor se spune ca se afla undeva in copilarie. Un copil care a fost privat de anumite lucruri, va accepta frustrarea mai usor decat unul care a primit totul sau un copil care a fost frustrat in mod agresiv si pe o perioada lunga de timp. Gradul redus de a suporta frustrarea ne directioneaza catre dependenta de anumite lucruri care ne provoaca placere. Aceste dependente incep sa se manifeste in adolescenta, exact perioada in care nu suntem suficient de maturi si rationali ca sa facem fata sau sa intelegem ispitele, iar de aici se nasc adictiile... acea dependenta fata de un obiect, o substanta sau o activitate, in lipsa careia o persoana traieste un disconfort major.
  Jocul patologic de noroc este o afectiune poate cu mult mai frecventa decat intuim noi, asta pentru ca prea putini oameni o privesc drept o boala.
  Ceea ce incepe ca o curiozitate sau o joaca nevinovata poate progresa rapid pentru cei care traiesc intens. Depedentii de jocuri de noroc sunt oameni supusi adictiilor psihice, iar efectele sunt dezastruoase. Jocurile de noroc au un caracter aparte pentru ca se intrunesc simultan mai multe conditii: permisivitatea legislativa si sociala, accesul in cazinouri, prezenta aparatelor de jocuri de noroc in baruri/cafelene, usurinta stabilirii locatiei (fizice in cazinouri, sali de joc, case de pariuri, baruri, sau virtual in mediul online), precum si gradul de expunere a persoanelor apropiate (familie, prieteni) atat prin comportamentul dependentului (santaj, furt, amenintari), cat si ca urmare a riscurilor la care ii expune pe cei apropiati in cazul unor imprumuturi provenite din camatarie.
  Se considera ca dependenta de jocuri de noroc reprezinta o tulburare de impuls. Dependentii de jocuri de noroc revin "la masa" chiar daca pierd. Pe langa faptul ca dependentul este manat de nevoia incontrolabila de a retrai emotiile jocului, de multe ori, revine pentru a castiga ce a pierdut sau pentru a castiga mai mult, in cazul in care a castigat.
  Jocul de noroc este unul dintre cele mai vechi aspecte ale comportamentului uman. Studiile realizate duc la concluzia unor similaritati intre consumul de substante interzise (droguri) si jocurile de noroc. Jocul de noroc patologic consta in imposibilitatea de a rezista impulsului de a juca in pofida consecintelor grave de ordin personal, profesional si familial. Compulsivitatea este caracteristica jucatorilor si este intru totul asemanatoare cu cea a alcoolicilor sau a dependentilor de droguri. Cele mai nocive dependente sunt considerate a fi cele chimice si farmaceutice: alcool, droguri, tutun, sedative, somnifere etc. Mai putini sunt cei care sunt de parere ca adictiile non-chimice precum cele care implica jocurile de noroc, sexul, dragostea, munca, internetul sau shoppingul, sunt chiar mai daunatoare decat celelalte categorii.
  Jocul nu naste dependenta fizica, asa cum o fac substantele din categoria opiumului, ci o dependenta psihica, foarte apropiata de cea provocata de excitanti.
  De o parte avem adictiile obiective, chimice, extrem de grave, ale drogurilor, acestora li se adauga dependente psihice in special ceea ce denumim jocuri de noroc. Unde pasiunea vine mai degraba din ideea fixa a castigului, pe de o parte, iar pe de cealalta, din lipsa de adrenalina a vietii cotidiene.
  Dependenta de jocurile de noroc este o dependenta bazata pe faptul ca jucatorul nu-si poate controla propriul impuls de a juca, de a risca.
  Riscul il ajuta sa-si ia gandurile de la problemele zilnice, deoarece nivelul crescut de adrenalina ii da impresia de bine. In cazul in care castiga se simte important, in centrul atentiei si isi doreste sa obtina din nou acest sentiment, iar cand pierde spera sa isi ia revansa, sa i se intoarca norocul, ceea ce-l face sa riste in continuare sume mai mari sau mai mici de bani.
  Din pacate adictia declansata de jocurile de noroc este foarte puternica si necesita un efort urias din partea celui care trece prin aceasta pentru "vindecare".
  Probabil ca doar niste amenintari reale, care vin lumea reala l-ar putea face sa realizeze problema si de asemenea sa se poata detasa de ea.
  Daca acest comportament de a participa la jocuri de noroc nu interfereaza cu viata de zi cu zi, cu randamentul in munca si reprezinta doar o distractie, ca si mersul la film, atunci nu este nevoie sa ne facem griji. Jocurile de noroc pot sa ne aduca bucurii, pot reprezenta un vis.
  Daca insa, ele interfereaza cu viata noastra de zi cu zi, ne influenteaza comportamentul, ne fac sa ne pierdem familia, locul de munca, ne fac sa comitem fapte ilegale, atunci ele ne pot afecta grav. Este cazul sa ne oprim si daca nu putem singuri, sa cautam ajutor in alta parte, in centrele de consiliere.
  Indiferent de modul in care este explicat fenomenul jocurilor de noroc, principalul criteriu dupa care trebuie sa ne ghidam este efectul pe care acesta il are in viata jucatorului, daca are un rol dezadaptativ sau nu.
  Cu siguranta Adictia este o boala!!!

  "O adictie este rezultatul unei suferinte sufletesti"

Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Dragnea: In august prezint in PSD o analiza pe referendum. E important sa nu cedam usor

  Psihologie
 • Fenechiu, intrebat daca toate proiectele incepute de el vor fi terminate: E greu. Cand o sa ma intorc!

  Psihologie
 • Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Transporturilor

  Psihologie
 • Herghelia Mangalia primeste a doua sansa

  Psihologie
 • Scufundari gratuite in Portul Tomis

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771