Fricile de zi cu zi

Iulie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

Cui nu i-a fost frica, la un moment dat in viata, de ceva sau de cineva? Freud spunea ca nicio emotie nu este mai putin de dorit decat nelinistea. Frica este o emotie cu un mare impact psihologic, ne pregateste pentru o actiune fizica, in special fuga. Ne este oare frica de viata, sa ne mai bucuram, sa iubim cu adevarat, frica sa nu fim respinsi, de a fi abandonati, de a ramane singuri???
Frica pare a fi substratul multor probleme psihologice, acolo unde exista teama de oameni, de viata, de moarte, de victorie, acolo apare dezechilibrul, atunci cand mintea incepe sa creeze scenarii negative. Cateodata ne este frica sa ne descoperim, caci poate ne va displacea ceea ce aflam despre noi insine, important este sa ajungem sa intelegem lucrurile ca ceea ce sunt, nu ca ceea ce ne place sa credem ca sunt.
Frica este o emotie adesea inconstienta, de cele mai multe ori ne dam seama cat de frica ne este, dupa ce a trecut evenimentul, insa ne poate cauza probleme foarte mari, pornind de la stari proaste de sanatate, pana la probleme in profesie, financiare etc.
Fiecare are teama lui cea mai profunda si personala. Unii se tem de singuratate si toata viata lor incearca intr-un fel sau altul sa isi apropie oamenii astfel incat sa nu ramana singuri. Altii se tem sa nu fie abandonati, si devin dependenti, acceptand neconditionat orice, fara a avea curajul de a-si manifesta propriul punct de vedere. Unii se simt asa de vulnerabili si fara valoare, incat mereu vor dori sa obtina de la ceilalti recunoastere, lauda, apreciere, sa fie in centrul atentiei. Unora le este teama ca sunt slabi, neprotejati si vulnerabili, si deci vor cauta mereu sa fie puternici, sa domine, sa fie respectati.
Atat femeile cat si barbatii pot exprima emotii care pot fi foarte usor interpretate ca iubire, sacrificiu, deschidere sau dimpotriva ura, dispret, dar care sa fie numai niste fenomene nerelevante ce au loc intr-un mediu inconstient.
Emotiile spun ceva numai despre EGO-ul nostru si absolut nimic despre SINELE nostru.
Mai mult decat atat, emotiile ne consuma din resursele noastre, descarcarile emotionale, ne vlaguiesc, ne intristeaza usor, dar constient, insa trairea si exprimarea emotiilor nu este foarte distructiva, daca le tratam ca ceea ce sunt.
Temerile femeilor sunt diferite de cele ale barbatilor, bineinteles, iar unele dintre ele sunt foarte greu de inteles. Atunci cand o femeie isi depaseste teama de a fi ea insasi, se simte bine in propria piele, invata sa savureze iubirea asa cum este ea, chiar daca uneori aduce suferinta, ea poate scapa de acest mecanism superficial. Atunci cand reuseste, ea devine autentica si mult mai valoroasa prin forta interioara si dragoste.
Chiar si barbatii, considerati mai echilibrati emotional, au fricile lor.
Frica de boala in cazul in care este vorba despre o boala a lor, barbatii sunt mai putin toleranti cu durerea si disconfortul decat femeile. Atunci cand este vorba de boala cuiva drag se simt inutili sau buni de nimic, mai ales daca nu pot ajuta.
Frica de competitie un barbat isi doreste competitia, o cauta, dar numai atata vreme cat stie ca el va iesi invingator. Cu siguranta nimanui nu-i place sa piarda, iar barbatilor cu atat mai putin. Frica de competitie se afla in stransa legatura cu frica de respingere.
Frica de saracie. Pentru ca barbatii isi doresc sa fie cei mai buni, ei isi doresc acelasi lucru si in privinta potentei financiare. Studiile arata ca barbatii potenti din punct de vedere financiar detin privilegiul de a alege din cat mai multe femei si de a castiga mult mai usor atentia femeilor frumoase. Si aceasta pentru ca femeile isi doresc barbati dominanti din punct de vedere social si economic, pentru ca acestia le ofera siguranta pe care o cauta. Bunastarea financiara ofera barbatului putere.
Frica de casatorie. Casatoria este privita de catre barbati si ca privare de libertate, renuntare la serile cu prietenii, la intimitate, la sine. Inseamna asumarea de responsabilitati.
Frica de femei frumoase si destepte. Desi o femeie frumoasa care mai este si desteapta, este visul oricarui barbat, in acelasi timp poate fi si o sursa continua de nesiguranta. Teama ca o astfel de femeie ar putea fi dorita si de alti barbati, in ciuda faptului ca isi doresc femei la care viseaza si atli barbati, ii face pe acestia sa evite relatiile cu femeile frumoase si destepte.
Frica de singuratate este una dintre cele mai ascunse frici ale barbatului, frica pe care foarte putini barbati o recunosc. Frica de disfunctii sexuale, de a nu-si mai putea satisface partenera, ar afecta teribil de mult increderea barbatului in sine.
De obicei, pentru ca e neplacut sa simti frica, faci tot felul de lucruri pentru a evita sa o simti. In felul acesta, ai toata atentia indreptata spre frica, o alimentezi tot timpul si, in final... "De ce ti-e frica, nu scapi".
Cand apare frica, vei ramane blocat sau iti vei folosi energia pentru a fugi de obiectul fricii (de public, apa, examene, caini etc.) lipsindu-te de aceasta energie pentru a te bucura de viata, de a alege ceea ce iti doresti cu adevarat.
Cand iti este frica de a vorbi in public, te privezi de bucuria de a impartasi si a fi recunoscut pentru experienta si valoarea ta.
Cand iti este frica de apa, te privezi de o vacanta superba si de toate beneficiile de purificare si vindecare ale apei.
Cand ai frica de examene, vei avea dificultati in a obtine rezultatele pe care le meriti, in a te putea concentra pentru a concepe raspunsurile potrivite.
Cand iti este frica de caini, vei renunta la a face plimbari, la a merge in vizita in anumite locuri.
Sentimentul de teama este deseori asociat cu un sentiment de lipsa de control a situatiei. De aceea, pentru a creste controlul pe care-l exercitam asupra a ceea ce ne produce teama, un mijloc excelent este de a va informa. Informatiile ajuta numai cand se transforma in ceva viu in interiorul nostru, fara sa speculam pe marginea lor, nu facem decat sa sporim agitatia interioara si sa irosim resurse vitale in dobandirea constientei.
Incercati numai putina liniste interioara alungand tot ce credeti ca stiti si fiti atenti! Curajul inseamna a avea curiozitatea sa treci dincolo de frici!

"Oamenii nu sunt prizonierii destinului, ci mai degraba prizonieri ai propriei minti".

Franklin D. Roosevelt


Articole din editia din data de Iulie 2013

 • Regiunea Dobrogea prinde contur

  Psihologie
 • Portul Constanta, campioana nationala la Juniori A1

  Psihologie
 • Amenzile pentru soferi CRESC de la 1 iulie

  Psihologie
 • Drum judetean intrat in reabilitare

  Psihologie
 • Pragul valoric in care statul poate incheia contracte fara licitatie, ridicat substantial din iulie

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771