Agricultura cu perdea... forestiera

Iunie 2013, Marinescu Daniel

Actualitate

Salvarea agriculturii

40 de senatori USL au avut posibilitatea sa vada cum Consiliul Judetean Constanta a sprijinit singur agricultura din judet prin programele pe care le deruleaza de mai bine de cinci ani. Perdelele forestiere de protectie a terenurilor agricole, programul de solarii sau cel de refacere a livezilor le-au fost prezentate in amanunt senatorilor USL, care au ajuns la concluzia ca toate aceste proiecte pot fi cu usurinta implementate la nivel national.
Senatorii au vizitat ferma fostului secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Gheorghe Albu, unde li s-a explicat faptul ca, desi suprafata agricola s-a redus, productia a crescut datorita perdelelor de protectie infiintate in urma cu sase ani. "Ideea refacerii perdelelor forestiere a fost lansata inca din anul 2003, cand, impreuna cu reprezentantii Guvernului Nastase, am demarat programul "Omul si pomul". Dupa un timp, cand am vazut ca nu prea gasim doritori, m-am gandit sa transform programul in "Omul si pomii". De atunci am plantat peste 1,2 milioane de pomi, care astazi isi arata beneficiile. Am realizat un experiment. Am comparat productia obtinuta pe un teren neprotejat de perdele forestiere cu productia obtinuta pe un teren protejat. A fost asa cum am anticipat, adica o productie dubla la hectar pe terenul protejat. Rezultatul pe care l-am obtinut i-a convins si pe alti fermieri din zona, care au achiesat la acest program", a declarat Gheorghe Albu.

Programe pilot

Fostul secretar de stat a mai spus ca rolul CJC in acest program a fost vital. "Intrucat, de la nivel guvernamental, interesul nu a fost atat de mare, am decis sa acord tot sprijinul autoritatii judetene, care a infiintat in judet mai multe pepiniere de unde a obtinut milioane de puieti care astazi protejeaza terenurile agricole din judet. Noi am rezolvat doar o mica parte, motiv pentru care trebuie sa continuam", a explicat Albu. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, le-a spus senatorilor ca programul de refacere a perdelelor de protectie reprezinta doar o componenta din planul autoritatii judetene de a sprijini sectorul agricol. "Cei care la inceput au fost reticenti in privinta programului de perdele forestiere si-au schimbat parerea dupa numai cateva luni, la CJC sosind zilnic solicitari noi de puieti de salcam. Un alt program de succes al CJC este "Consumam produse romanesti", prin care au fost distribuite gospodarilor din fiecare comuna solarii gratuite. Daca, la inceputul programului, la nivelul judetului erau cateva sute de solarii, in prezent, in judetul Constanta sunt peste 10.000 de solarii, din care doar 1.500 au fost distribuite de CJC. Mai mult decat atat, la CJC au venit solicitari pentru solarii din Oradea si Arad, ceea ce inseamna ca proiectul nostru este apreciat la nivel national", a spus Constantinescu.
Senatorii USL s-au aratat impresionati de realizarile la nivel judetean, afirmand ca vor incerca sa transforme programele locale in proiecte nationale. Senatorul USL de Sibiu Sorin Iliesiu spune ca modelul de la Constanta trebuie preluat la nivel national, acesta precizand ca Guvernul si Parlamentul trebuie sa se aplece mai mult asupra sectorului agricol, de ce nu, chiar prin preluarea unor astfel de programe.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • Comuna Topraisar, infloritoare pe zi ce trece

  Actualitate
 • Vacanta gratuita la mare pentru 200 de elevi din Covasna

  Actualitate
 • Plimbari la inaltime cu autobuzele etajate

  Actualitate
 • Agricultura cu perdea... forestiera

  Actualitate
 • Primarul Mangaliei cere solutii legislative pentru rezolvarea problemei hotelurilor abandonate

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771