...ESTI VICTIMA VIOLENTEI ???

Iunie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

DACA TE AFLI IN UNA DIN ACESTE SITUATII
Vreodata partenerul ti-a zis:
"Esti inutila...",
"Nu esti buna de nimic...",
"Taci din gura! Tu nu intelegi nimic..."

Te simti izolata ca si cand nu ar exista nici un loc unde sa te duci sa ceri ajutor?
Vreodata te-ai gandit ca partenerul tau o sa te omoare?
Vreodata ai fost fortata de partenerul tau sa faci ceva ce nu ai fi vrut?
Simti adesea ca nu ai destula rabdare pentru a evita sa nu se supere pe tine partenerul?
Ai pierdut aproape toti prietenii si toate relatiile de cand ai inceput relatia sentimentala cu partenerul tau?

...ESTI VICTIMA VIOLENTEI
CU CsT TE DECIZI MAI REPEDE SA CERI AJUTOR, CU ATsT MAI BINE!

Violenta o putem defini ca fiind orice act sau omisiune comisa in interiorul familiei de catre unul din membrii acesteia, care aduce atingere vietii, integritatii corporale sau psihologice sau libertatii altui membru al aceleiasi familii, vatamand in mod serios dezvoltarea personalitatii lui.Violenta nu tine numai de statistici, este un fapt real care se desfasoara intr-o societate ce este inca axata pe agresiunea barbatilor impotriva femeilor.
Psihologic, violenta desemneaza un comportament agresiv manifestat, cel mai adesea, ca urmare a unor frustrari care nu pot fi defulate pe cai dezirabile social.
Violenta insa este cel mai bine legata de abuzul de putere, fiind legata si de o pozitie de impunere a acestei puteri fata de ceilalti. Paradoxal, uneori, chiar lipsa puterii determina violenta. Constiinta lipsei de putere, a impotentei, creeaza in multe cazuri o nevoie de afirmare atat de puternica, incat devine agresivitate distructiva care in final conduce tot la violenta.
Violenta impotriva femeilor are un caracter transcultural si este adanc inradacinata in culturile din intreaga lume, astfel incat multe femei considera acest fenomen un mod de viata, sunt expuse violentei in permanenta, indiferent ca e vorba de familie, de locul de munca sau de o plimbare in parc. Scopul principal al abuzului este de a obtine putere si control.
Efectele si consecintele violentei domestice, in general, se regasesc pe mai multe planuri, afectand calitatea vietii si securitatea victimelor. Consecintele sunt pe termen scurt sau lung, negative, se refera la afectarea starii de sanatate fizica si mentala, a vietii profesionale, sociale si chiar a statutului economic.
Din punct de vedere al sanatatii fizice, victima poate suferi o serie de vatamari de la unele care necesita mai putine zile de ingrijire medicala, la unele care necesita mult mai multe, (traumatisme craniene, ruperi de organe interne, mutilari, hemoragii interne, pierderi de organe), pentru cazurile de violenta fizica cu sau fara arme.
Din punct de vedere al sanatatii mintale, victimele pot suferi din cauza abuzurilor, o serie de tulburari tranzitorii sau definitive in sfera emotionala (depresii acute sau cronice, anxietate, fobii, stres post-traumatic, cosmaruri, insomnii), tulburari de personalitate si uneori comportamentale, tulburari alimentare, tentative suicidare, efecte datorate consumului de tranchilizante.
Din punct de vedere profesional si economic, pot fi:
- lipsite de o slujba permanenta, in special datorita interdictiilor sau scenelor de gelozie pe care i le face partenerul;
- daca au o slujba si au probleme in mentinerea ei, mai ales datorita absenteismului pe baza de concedii medicale pe care sunt nevoiti sa le ia, ca urmare a agresiunilor suferite (femeile lipsesc de trei ori mai mult de la serviciu decat barbatii);
- veniturile insuficiente sau absente creeaza o dependenta financiara extrem de puternica in ceea ce il priveste pe agresor, mai ales in lipsa resurselor alternative de sprijin. Cei care au o profesie si cariera le este dificil sa se concentreze pe performanta, fiind sabotati in permanenta de tracasarile la care agresorii ii supun.
Din punct de vedere social sunt izolate treptat ori radical de familia de origine, grup de prieteni, colegi, servicii de suport social. Aceasta din cauza dinamicii relatiei de violenta in care agresorul le interzice, femeilor in special, amenintari, crize de gelozie si batai cand ele incearca sa pastreze legaturile cu cei de afara.
Izolarea sociala a victimei constituie unul dintre cei mai severi factori de esec in incercarea femeii de iesire din aceasta dependenta.
Violenta de acest tip are o dinamica speciala, in sensul ca aceasta nu se manifesta cu brutalitate de la inceputul relatiei, ci treptat. Daca abuzurile au inceput, conflictul si violentele escaladeaza, fiind aplicate sistematic acolo unde se produc agresiuni fizice. Putem intalni agresori care nu comit niciodata un act extrem de grav, iar altii care folosesc agresiuni extreme, cu un grad maxim de pericol, care nu de putine ori, se pot solda cu moartea partenerei, riscul este de zece ori mai mare la femei decat la barbati.
Are loc o dependenta tot mai mare a victimei fata de agresor. In situatii extreme ,victima poate declansa doua tipuri de sindroame: sindromul de stres post-traumatic si sindromul de atasament paradoxal:
- Sindromul de atasament paradoxal (sindromul Stockholm) este specific persoanelor tinute in captivitate si amenintate cu moartea. Acest tip de sindrom il dezvolta si femeile victime ale violentei domestice care au fost amenintate cu moartea si terorizate prin forta si brutalitate.
Presupune dezvoltarea unui atasament paradoxal emotional intr-o relatie de interdependenta intre captiv si capturator. Victima-abuzator apare cand cineva ii ameninta viata deliberat si apoi ucide. Sentimentul de usurare, rezultat din retragerea amenintarii cu moartea genereaza intense sentimente de recunostinta si teama care combinate fac victima sa oscileze in exprimarea sentimentelor negative de ura. Nevoia victimei de a supravietui este mai puternica decat impulsul de a-l uri pe cel care-i face rau. Victima tinde sa-l vada pe agresor ca pe un salvator.
- Stresul post-traumatic este consecinta expunerii la un stresor traumatic extrem care implica trairea directa a unui eveniment ca amenintarea cu moartea ori moartea cuiva apropiat, vatamarea serioasa sau amenintarea integritatii corporale proprii; raspunsul persoanei supusa acestui tip de evenimente este regasit in frica intensa, hipervigilenta, cosmaruri, neputinta sau oroare, la copii apare comportament agitat sau dezorganizat care are consecinte in domeniul social, profesional al persoanei. Este necesara protectia si terapia acestor persoane. Alte consecinte: alterari ale sanatatii somatice si psihice (boli acute si cronice, pana la vatamari grave, invaliditate, mutilante, moarte; consecinte profesionale si economice ca absenteismul, scaderea performantelor, dependenta financiara fata de agresor, consecinte sociale ca: izolare si lipsa suportului.

"Nu conteaza ce au facut ceilalti din tine, important este ce faci TU cu ceea ce au facut ceilalti din tine."
J.P. Sartre


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • Comuna Topraisar, infloritoare pe zi ce trece

  Psihologie
 • Vacanta gratuita la mare pentru 200 de elevi din Covasna

  Psihologie
 • Plimbari la inaltime cu autobuzele etajate

  Psihologie
 • Agricultura cu perdea... forestiera

  Psihologie
 • Primarul Mangaliei cere solutii legislative pentru rezolvarea problemei hotelurilor abandonate

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771