A noua regiune?

Iunie 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Vicepremierul Liviu Dragnea, Excelenta Sa ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, primarul Constantei, Radu Mazare, senatorul Mircea Geoana, ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, reprezentanti ai administratiilor publice din Romania si reprezentanti ai autoritatilor locale si regionale din Franta si-au dat intalnire, in perioada 13-14 iunie, la Pavilionul Expozitional din Constanta. Motivul? Lucrarile celei de-a IV-a editii a Forumului de Cooperare Descentralizata Romania-Franta.

Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit pentru prima data, in public, despre o a noua regiune, Dobrogea, pe 13 iunie, atat el, cat si presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, au vorbit despre judetele Constanta si Tulcea ca fiind coloana vertebrala a unei viitoare regiuni, la care pot fi alipite, ulterior, alte doua judete - Calarasi si Ialomita. Constantinescu a prezentat, principalele argumente in favoarea regiunii Dobrogea - dincolo de evidentele legaturi istorice, Constanta si Tulcea au conditii similare atat economic, cat si turistic, agricol si geografic. "La atelierele organizate in cadrul acestui forum vor fi prezentate motivatiile pentru care Dobrogea poate fi una dintre viitoarele regiuni ale Romaniei. Am pornit pe acest drum al descentralizarii, proces pe care il vom duce la bun sfarsit, pentru a aduce serviciile publice mai aproape de cetateni", a declarat Nicusor Constantinescu.
Ideea regiunii Dobrogea a fost inca o data sustinuta de vicepremierul Liviu Dragnea. "Noi dorim sa organizam regiuni suficient de mari pentru a putea avea in interior resurse naturale diverse, variate, pentru a putea genera mai multa dezvoltare, pentru a avea forta de munca cu cat mai multe specializari, pentru a avea cat mai multe etnii intr-o regiune, pentru a se stimula interactiunile umane, sociale, care sunt importante pentru progres. Dobrogea indeplineste toate aceste criterii, plus ca are si iesire la mare. Mai mult decat atat, Portul Constanta are o importanta strategica incredibila", a explicat Liviu Dragnea.

Parteneriat romano-francez, la malul marii

Romania si Franta au, de la sfarsitul saptamanii trecute, un plan de actiune comun pentru anul 2013, privind cooperarea descentralizata intre cele doua tari in domeniile administratiei publice, urbanismului, locuirii, construirii si protejarii patrimoniului.
Documentul a fost semnat la Constanta de vicepremierul Liviu Dragnea si Excelenta Sa, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, in deschiderea Forumului cooperarii descentralizate Romania-Franta. "Este vorba despre cooperarea directa, la nivelul comunitatilor locale din cele doua tari. Convingerea mea este ca, dincolo de relatiile dintre cele doua tari la nivel de Guvern, dincolo de relatiile la nivel de ministere, cele mai puternice motoare de cooperare, care pot genera dezvoltare economica, schimburi culturale, dezvoltarea turismului reciproc, il reprezinta acest sistem de cooperare directa", a declarat Liviu Dragnea.
Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a spus ca autoritatile locale romane si franceze au intrat deja intr-o cooperare, existand 250 de astfel de parteneriate la nivel local.

Primaria Rotterdam are pana si diplomatie proprie

Dezbaterile Forumului Cooperarii Descentralizate Romania-Franta, desfasurat la Constanta in perioada 13-14 iunie 2013, au reliefat faptul ca proiectul regionalizarii este de departe cel mai important in acest moment in Romania. Intre Romania si Franta exista deja 300 de parteneriate de colaborare intre autoritatile locale, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, considerand ca proiectele de colaborare trebuie continuate si chiar extinse.
La finalul evenimentului, reprezentantii autoritatilor locale si centrale din Romania si Franta au spus ca trecerea la un nou nivel in administratie este imperativa pentru o tara membra a Uniunii Europene. Philippe Gustin a declarat, la finalul Forumului, ca atat tara sa, cat si Romania sunt in plin proces de reforma administrativa. Daca la noi abia iau nastere regiunile, in Hexagon se extinde procesul de descentralizare. Ambasadorul Frantei spune ca impartirea teritoriala trebuie sa aiba in vedere trei criterii de baza: relief, activitatea economica si resurse umane. "Aveti Portul Constanta, un obiectiv de importanta majora care concentreaza resurse economice mari, si Delta Dunarii si litoralul ca resursa de turism. Categoric, aceasta zona are multe puncte comune, dar eu nu dau sfaturi, eu pot sa vorbesc despre criteriile teoretice, decizia, sigur, apartine autoritatilor si specialistilor", a declarat Philippe Gustin. Viceprimarul Constantei, Decebal Fagadau, spune ca, in viitor, regiunile ar putea avea si reprezentanti diplomatici, asa cum, spre exemplu, se intampla in Olanda. "Cand a venit primarul din Rotterdam la Constanta, ne-a spus ca administratia de acolo a facut presiuni la Guvern pentru a avea un consilier diplomatic si acum regiunea are asa ceva. Iata pana unde merge descentralizarea", a spus Fagadau.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat in cadrul forumului ca regionalizarea va raspunde unei nevoi imediate a romanilor, aceea de a avea servicii publice modernizate. "Asta ne dorim cu totii, sa avem dezvoltare, sa fim mai bogati, sa vedem ca proiectele devin realitate mai repede", a afirmat presedintele CJC.


Album foto

 • Articole din editia din data de Iunie 2013

 • A noua regiune?

  Actualitate
 • "Litoralul pentru toti" - cu 20% mai multi turisti

  Actualitate
 • Spitalul de Urgenta Constanta, etalon pentru spitalele din tara

  Actualitate
 • "Apa conditionata" pentru delfini

  Actualitate
 • Primarul Cristian Radu s-a intalnit cu membrii FPTR

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771