"Apa conditionata" pentru delfini

Iunie 2013, Daniel Chirita

Actualitate

De la an la an, delfinii gazduiti la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) au parte de conditii din ce in ce mai bune, iar seria imbunatatirilor este departe de a se opri, in contextul in care situatia "cazarii" mamiferelor de la Constanta este sub cea din alte tari.

Prin urmare, Consiliul Judetean Constanta (CJC) are in vedere mai multe proiecte pentru modernizarea Delfinariului, pentru a-l face sa devina unul dintre cele mai moderne. Proiecte majore sunt pregatite, unul dintre ele vizand achizitionarea si instalarea cat mai rapida a unui sistem performant de conditionare si filtrare a apei pentru cele doua bazine ale Delfinariului. Banii vor ajunge la Delfinariu prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2014 - 2020. Planul e ca Acvariul de la Varna si Delfinariul din Constanta sa le ofere vedetelor acvatice o apa cu proprietati asemanatoare celor gasite in mediul natural si cu o temperatura constanta de 22 de grade Celsius.
Programul se numeste Delphy si va aduce la Constanta 1,3 milioane de euro, iar partea bulgara va beneficia de 300 de mii de euro. "Proiectul pe care il vom derula in perioada urmatoare completeaza, de fapt, investitiile care s-au facut deja la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii", a declarat directorul CMSN, Adrian Bilba. Prin intermediul aceluiasi program transfrontalier CMSN a modernizat Microrezervatia, aducand la Constanta nu mai putin de jumatate de milion de euro.
Mai multi bani?
Proiectul implementat la CMSN este doar unul dintre cele 28 de proiecte transfrontaliere care s-au derulat in perioada 2007-2013 in judetul Constanta in parteneriat cu diferite orase din Bulgaria. Rezultatele acestui proiect au fost urmarite insa de reprezentantii Comisiei Europene, care au fost prezenti la Constanta zilele trecute la Conferinta anuala privind stadiul implementarii Programului de Cooperare Romania - Bulgaria.
Oficialii europeni au spus ca pentru perioada urmatoare se asteapta accesarea mai multor bani europeni prin proiecte transfrontaliere.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • A noua regiune?

  Actualitate
 • "Litoralul pentru toti" - cu 20% mai multi turisti

  Actualitate
 • Spitalul de Urgenta Constanta, etalon pentru spitalele din tara

  Actualitate
 • "Apa conditionata" pentru delfini

  Actualitate
 • Primarul Cristian Radu s-a intalnit cu membrii FPTR

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771