Actualitate

„Apa conditionata” pentru delfini

De la an la an, delfinii gazduiti la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) au parte de conditii din ce in ce mai bune, iar seria imbunatatirilor este departe de a se opri, in contextul in care situatia „cazarii” mamiferelor de la Constanta este sub cea din alte tari.

Prin urmare, Consiliul Judetean Constanta (CJC) are in vedere mai multe proiecte pentru modernizarea Delfinariului, pentru a-l face sa devina unul dintre cele mai moderne. Proiecte majore sunt pregatite, unul dintre ele vizand achizitionarea si instalarea cat mai rapida a unui sistem performant de conditionare si filtrare a apei pentru cele doua bazine ale Delfinariului. Banii vor ajunge la Delfinariu prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2014 – 2020. Planul e ca Acvariul de la Varna si Delfinariul din Constanta sa le ofere vedetelor acvatice o apa cu proprietati asemanatoare celor gasite in mediul natural si cu o temperatura constanta de 22 de grade Celsius.
Programul se numeste Delphy si va aduce la Constanta 1,3 milioane de euro, iar partea bulgara va beneficia de 300 de mii de euro. „Proiectul pe care il vom derula in perioada urmatoare completeaza, de fapt, investitiile care s-au facut deja la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii”, a declarat directorul CMSN, Adrian Bilba. Prin intermediul aceluiasi program transfrontalier CMSN a modernizat Microrezervatia, aducand la Constanta nu mai putin de jumatate de milion de euro.
Mai multi bani?
Proiectul implementat la CMSN este doar unul dintre cele 28 de proiecte transfrontaliere care s-au derulat in perioada 2007-2013 in judetul Constanta in parteneriat cu diferite orase din Bulgaria. Rezultatele acestui proiect au fost urmarite insa de reprezentantii Comisiei Europene, care au fost prezenti la Constanta zilele trecute la Conferinta anuala privind stadiul implementarii Programului de Cooperare Romania – Bulgaria.
Oficialii europeni au spus ca pentru perioada urmatoare se asteapta accesarea mai multor bani europeni prin proiecte transfrontaliere.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*