Influenta culorilor asupra sanatatii

Iunie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

Efectul psihologic al culorilor a fost demonstrat de-a lungul timpului, cat si influenta pe care o au, atat de diferita asupra oamenilor. Psihologii sustin ca preferinta noastra pentru anumite culori, dezvaluie aspecte ale personalitatii pe care altfel nu le-am cunoaste.
Inca din antichitate, oamenii au sesizat efectele culorilor si au incercat sa vindece bolile cu ajutorul lor. Culoarea era folosita nu numai in scopul de a vindeca, ci si de a stimula mentalul si de a creste forta vitala.
Definitia culorii ca notiune psiho-fizica sublinieaza faptul ca suntem influentati in mod remarcabil de culoare, care ne provoaca stari, trairi si sentimente, fiecare dintre ele purtand mesaje ascunse.
Culorile ocupa un loc important in viata si activitatea noastra, isi pun amprenta pe tot ce ne inconjoara devenind un element important al vietii noastre. Pornind de la aceasta premisa s-a constatat ca modul in care ne imbracam si imbinam culorile vestimentare, ofera intotdeauna indicii asupra personalitatii noastre sau a starii morale in care ne aflam. Fiecaruia i se potrivesc doar anumite culori, deoarece fiecare culoare potenteaza un anume tip de personalitate.
Cromatica naturii inconjuratoare, a vestimentatiei, a spatiilor in care traim sau muncim ne influenteaza dispozitia si comportamentul, de cele mai multe ori fara sa ne dam seama. In general, este bine de stiut ce culori sa alegem si cum sa le armonizam in locurile unde lucram, dar si in spatiile de odihna, pentru a aduce echilibru in viata.
In societatea moderna culorile au o mare influenta fizio-psihologica in majoritatea domeniilor de activitate, de la industrie si vindecare, pana la educatia artistica si estetica.
Goethe spunea despre culori ca "actioneaza asupra sufletului, putand trezi sentimente diferite, idei, emotii, care ne aduc liniste sau, dimpotriva, ne agita si provoaca tristete".
Influenta culorilor asupra sanatatii are efecte stimulative sau inhibante, pozitive sau negative.
Rosul reprezinta o culoare contrastanta, insa puternica. Reprezinta dragoste, pasiune, dar si foc, nervozitate, violenta sau chiar pericol.
Rosul este o culoare care ridica tonusul muscular, activeaza respiratia, creste tensiunea arteriala si induce o senzatie de cald, insa excesul de culoare rosie poate deveni chiar obositor din cauza acestor efecte fiziologice, duce la imposibilitatea de concentrare si la nervozitate.
In plan medical, culoarea rosie faciliteaza regenerarea celulara si activeaza circulatia sangelui, insa cardiacii trebuie sa evite aceasta culoare. Rosul creste tensiunea si intensifica respiratia, stimuleaza atentia si concentrarea. Accelereaza bataile inimii si nu este recomandat persoanelor sensibile si emotive. Fiind o culoare calda si energizanta, este indicata in cazul asteniei, a durerilor reumatice, a racelii si gripei precum si in cazul anemiei. Cei care poarta rosu sunt considerati a fi persoane puternice, pasionale, dar care au nevoie de mult dramatism in viata lor.
Albastrul este o culoare foarte rece, opusa rosului, odihnitoare, induce calm liniste interioara, nostalgie, favorizeaza procesele de inhibitie si incetineste activitatea mentala.
Albastrul de asemenea scade tensiunea arteriala, tonusul muscular, calmeaza rerspiratia.
Este indicata cardiacilor pentru ca relaxeaza, calmeaza, scade presiunea arteriala avand efecte hipotensive, scade bataile inimii si calmeaza respiratia. Albastrul scade tonusul muscular si apetitul, iar in plan psihologic linisteste, induce senzatia de siguranta, protectie. In bolile psihice albastrul reduce crizele, fiind o culoare indicata schizofrenicilor. Albastrul stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism, avand efecte psihostabilizante.
Verdele este cea mai relaxanta culoare pentru ochi este culoarea sperantei, a pozitivismului, a echilibrului si autocontrolului. Cei care iubesc verdele sunt predispusi insa la boli hepatice, biliare si digestive in general. Este benefic in depresie, probleme sentimentale, hipertensiune, insomnie, migrene, alergii, hipertensiune, gripa, nevralgii, tulburari de vedere cat si pentru tumori benigne sau chiar boli de cancer. Verdele este cea mai utilizata culoare impotriva stresului.
Galbenul este cea mai tonica culoare din toate punctele de vedere. Peste tot are efecte stimulative: stimuleaza memoria si atentia, fiind cea mai indicata culoare pentru cei care invata sau lucreaza intr-un mediu care necesita aceste abilitati. Stimuleaza sistemul nervos, dinamismul, curajul, gandirea pozitiva, curiozitatea si creste capacitatea de munca. Combate depresia si creste stima de sine, moralitatea, simtul onoarei si dragostea de viata. Este indicata celor care depund atat efort intelectual cat si fizic, celor care lucreaza in stres sau au probleme digestive.
Portocaliul stimuleaza secretia biliara, indeparteaza senzatia de oboseala si este recomandat in problemele respiratorii si digestive. Este indicat in disfunctiile sexuale, in frigiditate si timiditate, eliminand inhibitiile, in tratarea astmului, a tusei iritative, in anxietate, in febra, in variatii ale tensiunii arteriale, in spasmofilie si in starile de oboseala, precum si convalescenta.
Negrul este o culoare neutra, rece, depresiva, reduce activitatea mentala si activitatea metabolica inducand stari depresive de neliniste, de disperare. Fiziologic reduce mult activitatile vitale, scade pulsul, minimalizeaza capacitatea de raspuns la stimulii de mediu ambiant.
Negrul este culoarea doliului in cultura noastra si adesea asociem aceasta culoare cu neutralitatea, inchiderea, misterul, ceva de nepatruns sau poate chiar trist. Poate fi asociat cu introvertia, depresia puternica.
Albul ne face expansivi, puri, luminosi si increzatori in fortele proprii. Albul pur si intens provoaca contractia pupilei si a muschilor globului ocular, de aceea el este obositor.
Este recomandata pentru cei care au nevoie de racoare sau spatiu (stari febrile, claustrofobie). Albul alina durerile reumatice, insa cel din natura, nu cel obtinut industrial, foarte alb, ca varul sau "de spital", care are efecte deprimante.
Culoarea violet este rece, nelinistitoare, descurajatoare, cu efecte contradictorii, calm relativ, inducand senzatii de optimism, nostalgie, atractie si repulsie. In plan fiziologic violetul intensifica activitatea cardio-vasculara si pulmonara.Violetul stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor, calmeaza durerea. Are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a combate tulburarile de vedere ale aparatului urinar, combate crampele musculare si impiedica formarea depozitelor adipoase in general.
Cromoterapia sau terapia prin culori este astazi utilizata in multe spitale din lume renumite pe psihologie medicala si tratamente ce manipuleaza psihicul.
Testele de culoare sunt renumite pentru eficacitatea lor, au valoare diagnostica clinica si permite psihologului si medicului neorolog sa emita un diagnostic corect, in baza reactiei pacientului la 8 nuante: albastru, verde, rosu, galben, negru, maro, gri, violet (ROGVAIV).
Terapia prin culoare este un tratament naturist care nu este periculos, nu provoaca dependenta sau alergii, prin culoare se poate obtine controlul asupra emotiilor si asupra intregului organism al omului.

"Un gand spiritual are o culoare galbena. Un gand de furie si ura este colorat intr-un rosu intunecat si un gand egoist are o culoare maro".
Swami Shivananda


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • A noua regiune?

  Psihologie
 • "Litoralul pentru toti" - cu 20% mai multi turisti

  Psihologie
 • Spitalul de Urgenta Constanta, etalon pentru spitalele din tara

  Psihologie
 • "Apa conditionata" pentru delfini

  Psihologie
 • Primarul Cristian Radu s-a intalnit cu membrii FPTR

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771