NOUA CONSTITUTIE: Presedintele NU mai reprezinta PUTEREA EXECUTIVA

Iunie 2013, Adrian Nicarel

Politic

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, luni, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipuleaza ca puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva - de Guvern si puterea judecatoreasca - de ICCJ si celelalte instante judecatoresti.

Articolul 1, alineatul (4), care in Constitutia actuala are urmatorul cuprins: "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" a fost modificat, urmand sa aiba urmatorul continut: "Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti".
Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat acest amendament cu majoritate de voturi, discutarea acestuia facandu-se la solicitarea senatorului Tudor Chiuariu, intrucat fusese prorogat.
Senatorul PDL Alin Tise a criticat adoptarea acestui amendament, aratand ca PNL doreste sa scoata institutia Presedintiei din cadrul puterilor executive.
"Am inteles amendamentul PNL care viza scoaterea Presedintiei din cadrul puterilor executive, insa cred ca ne facem de ras cu o asemenea prevedere, pentru ca in momentul in care aprobam un astfel de articol practic nu definim puterea prezidentiala. Am inteles, dar cred ca ar trebui sa mai aprofundam pentru ca ne facem de ras. Atrag atentia comisiei cu privire la acest aspect, chiar daca s-a incercat repede votarea", a spus Tise.
La randul sau, senatorul Tudor Chiuariu a precizat ca nu s-a incercat repede votarea si ca s-a convenit, in comisie, de saptamana trecuta, ca presedintele sa fie seful statului.
"Nu s-a incercat repede, a fost o discutie foarte ampla saptamana trecuta, cand dumneavostra nu ati binevoit sa ne onorati cu prezenta. In sensul acesta am legat cele doua articole, in sensul in care l-am scos pe presedinte din sfera puterii executive si am convenit cu totii, si azi cu aproape cu unanimitate, ca e seful statului", a spus Chiuariu.
La randul sau, presedintele comisiei, Crin Antonescu, a precizat ca aceste amendamente ale colegilor sai din PNL nu il vizeaza pe Traian Basescu.
"Aceste amendamente venite de la colegii mei nu il vizeaza pe domnul presedinte Basescu. Viata merge inainte. Nu-l vizeaza pe presedintele Basescu sau pe un altul. Nu-l luati ca pe un act de inamicitie", a spus Antonescu.


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • Victor Ponta, anunt de la Berlin: Vom mentine cota unica la 16% pe tot timpul guvernarii USL

  Politic
 • NOUA CONSTITUTIE: Presedintele NU mai reprezinta PUTEREA EXECUTIVA

  Politic
 • Parlamentul va avea drept exclusiv de a cere urmarirea penala a ministrilor

  Politic
 • Delfinul Pei-Pei a murit!

  Politic
 • Ieri a inceput Bac-ul 2013!

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771