Ieri a inceput Bac-ul 2013!

Iunie 2013, Marinescu Daniel

Social

In acest an, examenul maturitatii care si-a facut debutul, ieri, 10 iunie, cu prima proba - cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, creeaza mult suspans in privinta viitoarelor rezultate. Va fi mai bine sau va fi mai rau ca anul trecut, cand procentul de promovabilitate inregistrat a fost, la nivel national, putin peste 44%? Sunt mai multi elevi pregatiti pentru a trece peste aceasta etapa a vietii lor decat erau anul trecut?! Nici pentru Constanta, in 2012, situatia nu a fost prea roz, procentul de promovabilitate fiind putin peste 45%. Raman doua intrebari la care vom raspunde in 8 iulie, atunci cand vor fi afisate primele rezultate. Unii elevii spun ca au studiat intens, iar tinuta si mimica lor confirma ca asa a fost, dar altii recunosc, fara menajamente, ca au preferat sa se distreze si au invatat doar "pe apucate".

La Constanta, 6.132 de elevi inscrisi

Conform datelor Ministerului Educatiei Nationale, pentru sustinerea examenului national de Bacalaureat in sesiunea iunie - iulie 2013, la nivel national s-au inscris 187.898 elevi, repartizati in 585 de centre de examen. La nivelul judetului Constanta, 6.132 de elevi s-au inscris pentru a participa la prima sesiune a examenului maturitatii in 51 de centre amenajate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta. In prezent, in evidentele institutiei, 7.734 de elevi se afla in ani terminali, fara sa fie pusi la socoteala elevii din generatiile anterioare care n-au luat examenul maturitatii si isi reincearca norocul. Incepand de ieri si pana miercuri inclusiv (10 - 12 iunie), se defasoara prima proba din cadrul examenului de Bac - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. "Prima proba a Bac-ului a inceput la ora 9.00 si s-a desfasurat in 51 de centre de examen desemnate de ISJ Constanta", a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, prof. Cristina Ivan. Conform programei, in cadrul probei se evalueaza urmatoarele competente: intelegerea textului, exprimarea si argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situatia de comunicare si utilizarea limbii literare. Subiectele sunt elaborate de catre Consiliul National de Evaluare si Examinare si vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. Specialistii din minister atentioneaza ca un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova Bac-ul!

Calendarul sesiunii

Conform calendarului sesiunii din vara a examenului de Bac, probele continua intre 13 si 14 iunie cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala la limba materna. In 17 iunie se reiau probele. Pana in 21 iunie este evaluarea competentelor digitale, urmand ca intre 25 si 28 iunie sa fie evaluate competentele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. Potrivit programarii, probele scrise incep in 1 iulie cu limba si literatura romana, continua in 2 iulie cu limba si literatura materna, in 3 iulie este proba obligatorie a profilului, iar in 5 iulie este proba la alegere a profilului si specializarii si ultima a examenului. Primele rezultate sunt programate in 8 iulie.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Iunie 2013

 • Victor Ponta, anunt de la Berlin: Vom mentine cota unica la 16% pe tot timpul guvernarii USL

  Social
 • NOUA CONSTITUTIE: Presedintele NU mai reprezinta PUTEREA EXECUTIVA

  Social
 • Parlamentul va avea drept exclusiv de a cere urmarirea penala a ministrilor

  Social
 • Delfinul Pei-Pei a murit!

  Social
 • Ieri a inceput Bac-ul 2013!

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771