Bunatate, iertare... Nu numai de Paste !

Aprilie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Fii bun ori de cate ori e posibil. Si e posibil intotdeauna. Fericirea nu este ceva gata facut. Ea vine din faptele tale. Religia mea este foarte simpla. Religia mea este bunatatea". (Buddha)

An de an sarbatorim Invierea Domnului, triumful Vietii Vesnice asupra mortii. Pastele este o sarbatoare a tuturor crestinilor care simbolizeaza biruinta omenirii asupra suferintei, este sarbatoarea care anunta Invierea Domnului Iisus Hristos.
Simbolistica psihologica a Invierii este una foarte profunda, incepand de la renasterea naturii primavara, la revitalizare, o mai mare atentie spiritului si sufletului nostru. Nu este doar o simpla intamplare, faptul ca in vremuri pagane, inceputul de an se sarbatorea odata cu venirea primaverii.
Simbolurile Pastelui sunt iepurasii si ouale rosii, simboluri imprumutate din vechi ritualuri precrestine. Ele nu au nimic de-a face cu povestea biblica a mortii si Invierii lui Iisus, doar marcheaza venirea primaverii, reaparitia vegetatiei, precum si fertilitatea.
O veche legenda nordica spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica
decora ouale facute si i le daruia zeitei.
In traditia populara romaneasca se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie.
In dimineata primei zile de Pasti, copiii sunt pusi sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care au fost puse dinainte un ou rosu si un ban de argint pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi si rumeni la fata precum oul de Pasti si curati precum argintul.
De Paste, pluteste in aer o atmosfera de sarbatoare si fiecare persoana alaturi de care petreci Sfintele Sarbatori reuseste sa-ti aduca zambetul pe buze. De ce totusi, doar in preajma anumitor sarbatori religioase promovam bunatatea?
Ce inseamna bunatate si cum ne evaluam faptele?

Bunatatea nu este numai o virtute esentiala a crestinului ortodox, ci si o stare in care el ar trebui sa dainuie permanent.

Psihologii spun ca cea mai buna imagine pe care o avem, este cea pe care o proiectam in viitor. Oamenii tind mereu catre mai bine. Omul este, din fire, bun sau rau? Sufletul omenesc, al oricui ar fi acel suflet, e programat sa fie bun, in bunatate e lumina, pacea, dragostea, bogatia si frumusetea umana.
Bunavointa nu este egal impartita la toti, probabil ca nu suntem buni din nastere, devenim astfel. A fi bun cu tine, face sa fii bun cu altii, sa ai grija de cei apropiati si grija de cei slabi. Bunavointa inseamna sa ai rabdare, sa incerci sa fii in locul celuilalt, sa fii modest, sa intelegi ca avantajele tale se datoreaza nu unei superioritati naturale, ci si sansei, sa poti empatiza cu cineva mai slab sau mai putin educat, sa zambesti chiar si atunci cand problemele te apasa si nu iti vine sa o faci.
Poate ca acest efort de a parea mai buni si mai curati decat suntem intr-o anumita perioada a anului, ajuta! Nimic din ce se intampla si din ce facem nu este intamplator, asa cum constiinta noastra, simturile noastre pamantesti, se deschid spre una dintre cele mai frumoase sarbatori de peste an.
Insa ce se intampla dupa Paste, cati dintre noi raman cu obiceiurile acestea bune si dupa? Linistea sufleteasca, bunatatea, generozitatea, iertarea, ascunde foarte multe detalii, dar toate tin de natura umana, asa ca se poate educa si se poate invata. Iertarea aceasta este prima pastila pentru suflet, psihic, mental, constient si subconstient. Iarta oricum si vei vedea cat de usor devii. Iertarea este un proces cu multe dureri, de aceea cere timp de vindecare. Pana cand simtim iubire pentru cei pe care ii iertam, si astfel relatia cu lumea exterioara devine mai buna.
Linistea sufleteasca isi are radacina in puterea de a ierta, in iubire si in rabdare, si se poate invata daca ai puterea de a aduce in fata sentimente profund umane.
A simti bucuria, a te bucura, inseamna a lasa loc in viata exceptiei, inseamna a lasa sa existe ceva din tine dincolo de temeri, dincolo de problemele pe care le simti. Singurul lucru care merita atentie in aceasta cautare a bucuriei, este unul foarte simplu, nevoia sa simti ce te bucura cu adevarat.
Linistea sufleteasca este unul dintre cele mai pretioase daruri, iar sarbatoarea Invierii, unul din cele mai potrivite momente sa-l primesti. Chiar si atunci cand ti se pare ca viata e nedreapta cu tine si ca ai o gramada de greutati, daca te gandesti mai bine, cu siguranta chiar si in momentele grele, exista oameni care au si mai multe probleme decat tine. De ce ne aducem aminte de cei din jurul nostru si de ce ne aducem aminte ca trebuie sa fim buni doar de Paste si de Craciun?
Poate aprofundam impreuna si intr-o oarecare masura, aceste randuri reusesc sa va apropie de voi insiva, sa va aduca linistea spirituala mult visata, iar urarea mea nu poate fi decat:

Un Paste fericit, o sporire a credintei, a iubirii si a pacii!
Sa ne iubim unii pe altii acum cand ura invadeaza pamantul!
E ziua in care se naste speranta, iubirea si gandul bun. E ziua in care iertam si daruim. E ziua Invierii Domnului. Paste fericit!


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Planuri marete pentru dezvoltarea localitatii Targusor

  Psihologie
 • Edilul Gheorghe Grameni, deloc optimist in acest an

  Psihologie
 • Importante obiective pentru locuitorii comunei Topraisar

  Psihologie
 • Liga a IV a de Fotbal

  Psihologie
 • Campionatul Judetean de Fotbal

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771