Chitoiu: Am prevazut 400 milioane lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie

23 Aprilie 2013, Marinescu Daniel

Actualitate

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema.

"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie" , a spus Chitoiu.
Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.
Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare prevazuta de OUG 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma care trebuie sa ii fie restituita.
Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa platita in 2008 a fost de 6.700 lei.
Avocatul persoanei respective, Dragos Tarsia, a declarat ca dupa decizia instantei multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare platite.
"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei'', a afirmat vineri Dragos Tarsia.
El se asteapta la o noua "avalansa de procese", de data aceasta vizand dobanda.
Peste 300.000 de proprietari de masini au castigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerata ilegala de catre instante.


Articole din editia din data de 23 Aprilie 2013

 • Antonescu, despre criticile lui Tariceanu: Suport cu stoicism cata vreme e in PNL, nu in bigamie

  Actualitate
 • Chitoiu: Am prevazut 400 milioane lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie

  Actualitate
 • Regionalizarea, pe drumul dezbaterilor

  Actualitate
 • S-a semnat contractul pentru "Callatis, istorie la malul marii"

  Actualitate
 • Au inceput lucrarile la Clubul Nautic Callatis

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771