Regionalizarea, pe drumul dezbaterilor

Aprilie 2013, Adrian Nicarel

Administratie locala

Regionalizarea si descentralizarea sunt doua subiecte atat de discutate in ultimii ani, incat opinia publica are uneori tendinta de a le trece la capitolul banalitati politice.

Incepand cu anul 2008, discutiile pe cele doua teme au fost accentuate de Guvernul PDL, dar care, in loc sa demareze actiuni concrete privind regionalizarea si descentralizarea, a dus dezbaterea in derizoriu. Ba mai mult, putem spune fara menajamente ca Guvernul PDL a vorbit despre descentralizare si a facut centralizare: adica orice decizie era luata doar de reprezentantii Guvernului fara ca autoritatile locale sa aiba vreun cuvant de spus.
In incercarea de a fructifica politic problema regionalizarii, in 2011, PDL a fortat regionalizarea Romaniei printr-un proiect pe care l-a trecut cu forta de Parlament, dar care, in cele din urma, nu a fost adoptat, pentru ca autoritatile locale si parlamentarii opozitiei de atunci l-au contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), fapt care a dus ulterior la respingerea documentului. Problema regionalizarii si a descentralizarii a fost reluata de USL, cu argumente, dezbateri publice si numeroase consultari ale mediului academic.
Vineri, la Palatul Parlamentului, a avut loc o ampla dezbatere in interiorul PSD despre regionalizare si reforma administrativa. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca, prin regionalizare, dar mai ales prin transferul competentelor catre autoritatile locale si judetene, se reduce semnificativ birocratia. "Cred ca suntem singura tara din Europa care nu are regiuni. Dorim sa aducem institutiile publice mult mai aproape de cetateni. Prin descentralizare reducem semnificativ aparatul administrativ central, pentru ca daca nu mai sunt competente, nu mai sunt nici angajati. De asemenea, prin descentralizare simplificam sistemul administrativ, cetateanul avand un acces mult mai facil la institutiile publice. Anul 2013 reprezinta prima etapa a regionalizarii. Noi acum discutam si cautam solutii, dar intai de toate trebuie sa modificam Constitutia, in care trebuie introdus termenul de regiune. Abia apoi putem vorbi cu adevarat despre regionalizare. Procesul va continua in 2014 si 2015, cand autoritatile centrale si locale, printr-un efort comun, vor trebui sa convinga UE ca regiunile din Romania sunt in stare sa gestioneze un Program Operational Regional. In 2016 vom finaliza procesul de regionalizare si descentralizare, tinta noastra fiind infiintarea birourilor unice, unde cetatenii sa gaseasca toate informatiile de care au nevoie, fara a umbla pe la toate institutiile", a declarat Liviu Dragnea.
Asa cum era de asteptat, problema capitalelor viitoarelor regiuni a fost din nou abordata. "Ca si oameni care lucram in administratie, noi care reprezentam organizatia PSD Constanta, am depus un punct de vedere la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Noi solicitam ca sediul central al regiunii sa fie la Constanta, pentru ca este normal sa fie acolo unde este judetul cel mai puternic din punct de vedere economic. De asemenea, militam pentru pastrarea majoritatii prerogativelor pe care le are consiliul judetean, astfel incat sa nu mai existe temerea ca se desfiinteaza judetele. Pe noi ne intereseaza ca foarte multe din atributiile care sunt astazi la Guvern sa vina la regiune, iar unele la judet, cu precizarea ca acestora sa le fie asigurata si sursa de finantare", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Cristinel Dragomir.
In cadrul dezbaterilor, celalalt vicepresedinte CJC, Cristian Darie, a declarat ca ideal ar fi ca intr-un timp cat mai scurt sa se prezinte opiniei publice un proiect concret al viitoarelor regiuni, care apoi sa genereze dezbateri, si sa fie imbunatatit. "Acum toti ne dam cu parerea, toti venim cu idei, dar nu avem o baza de la care sa plecam", a spus Darie. Presedintele CJC, Nicusor Constantinescu spune ca viitoarea capitala a regiunii de sud-est ar trebui sa fie la Constanta. "Capitala administrativa a viitoarei regiuni de sud-est trebuie sa fie in judetul cel mai puternic din punct de vedere economic, adica judetul Constanta, restul directiilor regionale putand avea diferite alte capitale, in celelalte judete din regiune. Judetul Constanta, economic vorbind, are 15% din bugetul Romaniei si este normal ca el sa traga regiunea sud-est inspre dezvoltarea pe care ne-o dorim cu totii, inclusiv a celorlalte judete din regiune", a afirmat Constantinescu. El a adaugat ca varianta unei capitale administrative mixte Galati-Braila nu poate reprezenta motorul unei viitoare regiuni. "De zeci de ani, Galati si Braila nu fost in stare sa se inteleaga pentru 1.000 de hectare de teren care ii despart. Nu au putut face acest lucru intre doua entitati unite geografic, daramite sa poata trage regiunea si judetul Constanta in sus... Nu au nici capacitate economica si nici decizia si vointa sa faca ceva impreuna. Daca ei nu se inteleg intre ei, cum pot fi motorul intregii regiuni?", a spus presedintele CJC.
Sursa: www.telegrafonline.ro


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Antonescu, despre criticile lui Tariceanu: Suport cu stoicism cata vreme e in PNL, nu in bigamie

  Administratie locala
 • Chitoiu: Am prevazut 400 milioane lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie

  Administratie locala
 • Regionalizarea, pe drumul dezbaterilor

  Administratie locala
 • S-a semnat contractul pentru "Callatis, istorie la malul marii"

  Administratie locala
 • Au inceput lucrarile la Clubul Nautic Callatis

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Raportul de activitate al primarului Reșit Taner în perioada septembrie 2020-septembrie 2021

  Administratie locala
 • Primăria Cobadin a lansat serviciul online etax

  Administratie locala
 • Casa Tineretului din Cobadin va fi reabilitată. Primăria a solicitat finanțare de la Administrarea Fondului de Mediu

  Administratie locala
 • Lucrări de împrejmuire a dispensarului medical din Dobromir

  Administratie locala
 • Proiect pentru reabilitarea trotuarelor din Băneasa

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771