Importanta relatiei tata fiica

Aprilie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

"Mi-ai fost si tata si prieten,
Mi-ai indrumat destinul.
Cum as putea, parinte drag,
Sa-mi stapanesc suspinul?"

Relatiile cu ambii parinti sunt cruciale pentru fii si fiice. Cresterea copiilor este un echilibru delicat intre dragoste, acceptare, a sti sa pui limite si fermitate.
Copilul trebuie sa aiba o relatie de prietenie cu ambii parinti, chiar daca relatia cu mama are particulariatile sale fata de cea cu tatal si invers. Cercetarile din domeniul dezvoltarii copilului vorbesc despre o "iubire" tainica si adanca intre tata si fiica (la fel ca intre mama si fiu).
Figura tatalui se fixeaza in constiinta copilului mai tarziu decat cea a mamei, si pe masura ce trece timpul, cele doua prezente tind tot mai mult sa se echilibreze. Tatal este un model esential si are un impact foarte mare asupra dezvoltarii fetitei, in special la pubertate sau in anii adolescentei. Insa relatia trebuie consolidata si creata inca din anii copilariei timpurii.
Relatia tata-fiica este o relatie profunda, care poate fi manifestata frumos si cald, sau se poate transforma intr-o rana relationala si afectiva pe care fiica o va purta toata viata. Daca fetele nu au experienta unui tata afectuos, atent la nevoile lor, alaturi de ele, care sa le vada si sa le confirme, cel mai probabil nu vor avea nici sentimentul ca exista un barbat potrivit in aceasta lume pentru ele, iar cautarea lui va deveni primordiala.
Tatii contribuie la formarea sistemului de gandire in prima parte a vietii copiilor. Daca ei dezaproba, sunt distanti, abuzivi sau absenti, atunci cand isi cresc copiii, negativitatea pe care o manifesta fata de ei, devine parte din psihicul lor.
Modul de manifestare al fetei va fi determinat de ceea ce a inregistrat subconstientul in primii ani de viata, ceva ce poate fi adesea irational pentru viitorul adult.
Unii ar putea crede ca rolul tatalui in viata unei adolescente e mai putin important, decat rolul mamei, deoarece tatii sunt de multe ori mai putin implicati in ingrijirea de zi cu zi a unei fiice, cu toate acestea, prezenta tatalui afecteaza foarte mult dezvoltarea fiicei adolescente.
Tatal reprezinta viitorul si necunoscutul. El il scoate pe copil din ambianta materna si il trage spre exterior, il stimuleaza sa-si urmeze calea proprie in viata, sa devina el insusi.
Poate cel mai important rol pe care un tata il are in viata fiicei sale adolescente este de model de comportament. Felul in care un tata trateaza familia are un impact puternic asupra asteptarilor fiicei sale. Fiind primul model masculin in viata unei fete, tatii isi influenteaza fetele in mod profund, de la parerea pe care o au despre ele si stima de sine, pana la pretentiile pe care le vor avea fata de barbati la maturitate.
Tatal este, de asemenea, un model pentru cum ar trebui sa fie interactiunea tata-fiica. Este mult mai probabil decat mama sa se angajeze in activitati jucause, emotionale cu fiicele, care obtin de multe ori abilitati emotionale de la tatal lor. In acest fel, tind sa aiba un sentiment mai mare de stima de sine si probabil sa se angajeze in comportament pro-social.
Rolul tatalui se accentueaza la pubertate si adolescenta. Fata are nevoie de recunoasterea devenirii sale ca domnisoara, valorile se schimba, are nevoie de aprecierea tatalui, alegand sa urmeze chiar aceeasi profesie ca si tatal.
Pentru o fata, relatia cu tatal ei este foarte importanta, o valideaza pe ea ca femeie, tatal este adesea prima persoana de sex opus pe care o fata o iubeste.

Beneficiile unei relatii tata-fiica pentru copil

Specialistii au identificat influente pe care implicarea tatalui le are asupra ei:
are o stima de sine crescuta;
are incredere in sine (au tendinta de a le creste pe fetite intr-un spirit mai luptator: "Esti frumoasa, sanatoasa si puternica si poti sa faci ce vrei, daca iti propui");
isi face usor prieteni, comunicativa;
are performante scolare crescute si un IQ mai mare decat o fata a carei figura paterna a lipsit din viata ei;
este mai ambitioasa, isi asuma riscuri si este orientata spre succes;
are un risc foarte mic de a avea in viitor relatii abuzive sau agresive cu un alt barbat;
este mai independenta fata de alte fetite de varsta ei;
este mai activa, se implica in sporturi (taticii sunt mai activi si orientati spre activitati sportive si au tendinta de a implica si copiii in ele, fie ca sunt baietei sau fetite);
Pentru a se dezvolta armonios, oricare fata are nevoie de tatal ei, de un tata care sa realizeze rolul urias pe care il are in viata fiicei sale. Sa se implice afectiv in aceasta relatie si sa inteleaga faptul ca el este cel care o ajuta de cand este mica si pana cand se desprinde de cuibul parintesc, sa se defineasca ca adolescenta, ca tanara femeie prin confirmarea propriei ei feminitati. El o ajuta si sa capete incredere in ea, sa relationeze firesc cu masculinitatea. El este primul barbat care ii arata ce inseamna sa fie protejata, acceptata, iubita si respectata. Relatia tata fiica este acea poveste de dragoste care inca mai surprinde prin formele subtile prin care se manifesta si dainuie in viata unei femei.
Pentru fiice, relatia cu tatal lor este determinanta si asa va ramane si atunci cand ele vor deveni mame, iubite, sotii.
Uneori, cuvintele "Te iubesc" venite din gura propriilor parinti pot face adevarate minuni in comportamentul oricarui adolescent. Asadar, nu te sfii sa ii arati cat de mult tii la ea si dovedeste-i zilnic acest lucru, chiar daca acum este mare si pare sa nu mai aiba nevoie de aceste manifestari.
TE IUBESC, TATA DE FATA! LA MULTI ANI!

"Un copil nu are nevoie doar de dragoste de la parinti, ci si de dragoste intre parinti."


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Antonescu, despre criticile lui Tariceanu: Suport cu stoicism cata vreme e in PNL, nu in bigamie

  Psihologie
 • Chitoiu: Am prevazut 400 milioane lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie

  Psihologie
 • Regionalizarea, pe drumul dezbaterilor

  Psihologie
 • S-a semnat contractul pentru "Callatis, istorie la malul marii"

  Psihologie
 • Au inceput lucrarile la Clubul Nautic Callatis

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771