Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura ca ministru al Justitiei. Basescu: Principalul dumneavoastra obiectiv e un MCV favorabil Romaniei

Aprilie 2013, Adrian Nicarel

Politic

Noul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, a depus, luni, juramantul de investitura la Cotroceni, in fata presedintelui Basescu, la ceremonie fiind prezenti presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu i-a spus noului ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, care a depus juramantul de investitura la Cotroceni, ca principalul sau obiectiv este obtinerea unui raport MCV favorabil care sa ne permita obtinerea in luna decembrie a unei decizii pentru intrarea in Schengen. "Incep prin a va dori succes in activitatea dumneavoastra. Sunt convins ca nu aveti niciun dubiu ca principalul dumneavostra obiectiv este un MCV favorabil Romaniei, care sa ne permita intrarea in Schengen, sau decizia favorabila pentru intrarea in Schengen in luna decembrie", a spus Basescu in discursul sau de dupa depunerea juramantului de catre Cazanciuc. De asemenea, Basescu a subliniat ca prea putine dintre restantele sau obiectivele care sunt de indeplinit pentru a obtine un raport MCV favorabil depind de ministrul Justitiei, ceea ce nu inseamna ca acesta nu va fi responsabil. "In acelasi timp, trebuie sa va spun extrem de deschis ca prea putine dintre cele ramase restante in MCV tin de ministrul Justitiei. Cele mai multe observatii, obiective de indeplinit tin de politicieni fie ca vorbim de Parlament, fie ca vorbim de Guvern sau uneori de alte structuri ale statului, nu de dumneavoastra direct. Dar va asigur ca dumneavoastra veti fi responsabil ca asa e la noi", a mai spus seful statului. Urmatorul raport al Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare (MCV) privind domeniul justitiei si luptei anticoruptie din Romania este asteptat in luna decembrie a acestui an.
Germania, Olanda si Finlanda s-au opus la Consiliul JAI din 7-8 martie unei decizii favorabile pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, invocand faptul ca ambele tari trebuie sa indeplineasca progrese semnificative in cadrul MCV. La juramantul de investitura al lui Robert Cazanciuc au fost prezenti presedintii Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, si ministrii Radu Stroe, Titus Corlatean, Dan Sova, Eugen Teodorovici, Nicolae Banicioiu, Remus Pricopie, Mihnea Costoiu, Doina Pana si Daniel Constantin.
Din partea Presedintiei, la eveniment au fost prezenti consilierii Cristian Diaconescu si Iulan Fota, lipsind Daniel Funeriu.
Premierul Victor Ponta l-a desemnat, in 11 aprilie, pe Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei, detinuta interimar chiar de seful Guvernului. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se elibereaza din functie, ca urmare a demisiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia lui Robert Cazanciuc din functia de procuror. Intrebat ce se asteapta de la viitorul ministru, presedintele a raspuns: "Ma astept de la el sa definitivam numirile la toate nivelurile la Parchete, sa o facem repede".
Robert Cazanciuc a fost procuror din 1996 si secretar general la Ministerul Afacerilor Externe din 2009.
Robert Cazanciuc are, potrivit ultimei sale declaratii de avere, un apartament in Bucuresti, o casa la Chitila si doua masini, dar si un credit la banca in valoare de 108.000 de euro.
Numirea lui Cazanciuc la MJ survine interimatului asigurat de premierul Ponta, dupa plecarea Monei Pivniceru din functie, in favoarea unui post de judecator la Curtea Constitutionala.


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura ca ministru al Justitiei. Basescu: Principalul dumneavoastra obiectiv e un MCV favorabil Romaniei

  Politic
 • Cercetatorii romani ies in strada: "S-ar putea sa vedem niste plangeri penale"

  Politic
 • Autoritatea locala Vulturu, un sprijin real pentru elevi

  Politic
 • Curatenia de primavara demarata la Nicolae Balcescu

  Politic
 • Gheorghe Frigioi alaturi si in acest an de locuitorii comunei

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Viceprimarul din Castelu, Antoneta Prodan, consideră revocarea sa din funcție un exces de putere

  Politic
 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771