Cercetatorii romani ies in strada: "S-ar putea sa vedem niste plangeri penale"

Aprilie 2013, Adrian Nicarel

Actualitate

Decizia Guvernului Ponta de a nu onora contractele semnate cu cercetatorii a generat proteste vehemente, inclusiv in strada, dar si demisia in bloc a Consiliului de Cercetare Stiintifica. Urmeaza apelul la justitie.

"Proiectele din competitia 2011 care au beneficiat de evaluare internationala au fost blocate pentru a permite camarilei PSD-iste sa jongleze din nou cu fondurile publice pentru a-si finanta pseudo-proiecte de cercetare, adica bani albi pentru ei si partid", se arata in comunicatul de presa prin care au fost anuntate proteste zilnice, incepand de vineri, in fata ministerului de resort, scrie ziare.com. George Epurescu, organizatorul acestor proteste, este doctor in fizica, cercetator stiintific gradul III la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti (Magurele), are numeroase lucrari de specialitate publicate, a facut stagii de pregatire la Institutul de Acustica "O.M. Corbino" din Roma, la Institutul de Optica "Daza de Valdes" din Madrid, la Universitatea din Orleans si la Institutul "Paul Sherrer" din Zurich. Cel mai grav lucru este ca directorii de programe sunt pusi sa semneze ca sunt de acord sa li se reduca finantarile la jumatate in baza unui misterios ordin de ministru, care nu apare nicaieri, sustine George Epurescu.
"Am cerut acest ordin sa il vedem pentru ca, daca semnam un act aditional in baza unui document, trebuie sa il citim inainte. Ni se refuza accesul la acest ordin si, mai mult, de la sindicat am aflat nici lor nu vor sa il transmita si, mai mult domnul Prisacaru ar fi transmis ca s-a consultat cu juristii ministerului si ca ministerul nu e de acord sa faca public acest ordin (...) Am cerut acest ordin de ministru pentru ca eu vreau sa atac in contencios administrativ acest act aditional si, mai mult, cred ca o sa fac si o plangere penala pentru ca neinmanarea acestui document imi interzice mie dreptul de a ataca in contencios acest act. Asadar, s-ar putea sa avem si niste plangeri penale in aceasta saptamana pentru aceste incalcari flagrante ale legii", a declarat George Epurescu. George Epurescu subliniaza faptul ca obligatia legala a guvernantilor era sa achite mai intai datoriile pe care la au fata de cei cu contracte in derulare si abia apoi sa se gandeasca sa initieze noi competitii de proiecte, asa cum fac actualii guvernanti. "Ecaterina Andronescu pregateste o subjugare a cercetarii romanesti. Incearca niste comasari, inclusiv pe platforma Magurele, a unor institute sub obladuirea domniei sale (...) si sa acrediteze ideea ca numai anumite persoane pot face proiecte, evaluate de ei, asa cum se facea si inainte de 2010 tot sub obladuirea lor. Ei propuneau, ei se evaluau, ei monitorizau", spune cercetatorul.


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura ca ministru al Justitiei. Basescu: Principalul dumneavoastra obiectiv e un MCV favorabil Romaniei

  Actualitate
 • Cercetatorii romani ies in strada: "S-ar putea sa vedem niste plangeri penale"

  Actualitate
 • Autoritatea locala Vulturu, un sprijin real pentru elevi

  Actualitate
 • Curatenia de primavara demarata la Nicolae Balcescu

  Actualitate
 • Gheorghe Frigioi alaturi si in acest an de locuitorii comunei

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771