Mai stim sa ne educam copiii ?

Aprilie 2013, Tamara Nichita

Psihologie

Toti oamenii mari au fost mai intai copii, dar putini dintre ei isi mai aduc aminte.

Traim intr-o lume nesigura si dorim siguranta pentru copiii nostri, dar cum sa le oferim aceasta siguranta daca parintii sunt marcati de grija zilei de maine?
Cea mai frumoasa "meserie" este aceea de parinte, cu toate lucrurile bune si rele, cu toata responsabilitatea, insa totusi educatia copiilor acum, pare a fi, o arta uitata.
Cel mai mare rol il are familia, parintii, dar si bunicii, de aceea ei sunt primii raspunzatori pentru intiparirea primelor perceptii despre oameni si viata in mintea copiilor, cat si pentru crearea conflictelor psihologice.
Cred ca multi parinti ar trebui sa inceapa sa isi puna niste semne de intrebare cu privire la educatia pe care o acorda copiilor lor. Cu siguranta, multi dintre noi ne-am confruntat macar o data cu greselile, scaparile parintilor nostri, cu toate ca eram convinsi ca noi nu vom proceda niciodata asa.
Familia este singurul factor determinant care modeleaza principiile si realizarile noastre. Ea are o puternica influenta asupra a ceea ce am devenit, asupra modului in care ne vedem pe noi insine si tot asa se va intampla si cu copiii nostri. Cand familia nu reuseste sa ofere copiilor o educatie sanatoasa, cand adultii nu sunt modele de urmat, impactul asupra vietii copiilor poate fi distrugator.
Relatia dintre parinti si copii n-a fost niciodata usoara, fiecare incercand sa-l aduca pe celalalt in realitatea lui.
Din pacate, motivat sau nu, astazi parintii nu isi mai fac timp sa isi asculte copilul, si cand reusesc sa isi faca, le este greu sa il asculte cu adevarat, sa inteleaga ce nevoi are si mai ales sa il cunoasca mai bine. Astazi, parintii buni cauta sa isi faca copiii sa fie cat mai la curent cu toate noutatile si informatiile pentru ca sigur asa e "bine". Din pacate, acesti copii devin instrainati de sufletul lor si de ceea ce isi doresc cu adevarat. Parintii buni isi pregatesc copilul mai mult pentru "a avea", parintii inteligenti ii pregatesc pentru "a fi". Parintii inteligenti sunt cei care vor accepta deciziile copiilor lor fie cu bucurie sau durere. Copiii lor insa le vor fi mereu recunoscatori pentru educatia primita si o vor perpetua.
Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca.
Parintele este un model pentru copilul sau prin ceea ce face si nu prin ceea ce spune. In momentul in care copilul, le simte slabiciunile, nesinceritatea, minciuna, isi poate pierde stima fata de parinti. Acest lucru il poate determina sa se dispretuiasca, pentru ca niciun copil nu ar vrea sa aiba o parere negativa despre parintii lui, poate urma un curs al vietii haotic, neintelegand lucruri esentiale despre viata si oameni.
Neatentia parintilor poate fi cateodata factor perturbator pentru psihicul copilului. Nu este vorba numai de momentele cand nu esti atent la el atunci cand iti povesteste ce a mai facut. Este vorba mai ales de ceea ce ii spui atunci cand tu ai altceva de facut, iar el vrea sa iti arate sau sa iti spuna ceva foarte important pentru el, si ii raspunzi: "Lasa-ma in pace", "Du-te si te joaca" sau alte propozitii pe un ton rastit. Cel mai adesea conflictele din minte se creeaza pentru ca parintele ii spune copilului ceva, dar face altceva, iar mesajul parintelui nu va avea rezultatul dorit. Principalul motiv pentru care se creeaza conflicte psihologice inca de la o varsta frageda este faptul ca parintele nu il invata pe copil sa isi implineasca nevoile cele mai profunde: nevoia de atentie, nevoia de a fi apreciat, de a fi ascultat, nevoia de a stii cand greseste si de a fi corectat, nevoia de a i se oferi iubire, inteligenta, de a fi responsabilizat, de a intelege lucrurile si oamenii din jurul lui.
Copiii au nevoie sa simta ca sunt ascultati pentru a se deschide si a-si exprima sentimentele si gandurile. De regula, copilul care nu este ascultat si caruia nu ii este implinita nevoia de a conta pentru cei pe care ii iubeste, se indeparteaza, se inchide in el, relationeaza din ce in ce mai greu cu el insusi, dar si cu cei din jur.
O relatie adevarata intre parinte-copil este aceea care se bazeaza pe RESPECT. Este o injosire a demnitatii umane sa profiti de faptul ca esti mai mare, ca esti mai puternic, si fizic si ca autoritate, sau ca "tu l-ai facut, tu il omori".
Este nevoie sa il inveti ce este libertatea adevarata si sa i-o oferi, altfel va fugi in bratele falsei libertati promovate din plin de societatea de astazi, si va avea mult de suferit.
Invata-l sa te asculte din dragoste de tine, ci nu din frica. E important sa vii tu inspre el, sa cauti sa il cunosti pentru a invata ca asta inseamna adevarata dragoste. Numai asa va proceda si el mai tarziu cu cei din jurul lui si cu tine, in viitor.
Toti parintii isi iubesc copiii si vor sa ii creasca cat mai bine, copiii insa trebuie lasati sa se comporte ca atare. Dati-le voie sa greseasca, aveti grija sa nu-i pedepsiti pentru fapte minore sau sa le puneti niste standarde prea inalte pentru varsta lor.
Respectati-i pe copii, ajutati-i sa nu se teama de nimic! Iubirea si respectul nostru ii vor putea ajuta sa devina mai plini de incredere in ei si plini de intelegere fata de lumea exterioara.

"Pentru a educa, este necesara nu o vreme indelungata, ci folosirea cu chibzuinta a unui timp scurt."
Ghazaros Aghaian


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura ca ministru al Justitiei. Basescu: Principalul dumneavoastra obiectiv e un MCV favorabil Romaniei

  Psihologie
 • Cercetatorii romani ies in strada: "S-ar putea sa vedem niste plangeri penale"

  Psihologie
 • Autoritatea locala Vulturu, un sprijin real pentru elevi

  Psihologie
 • Curatenia de primavara demarata la Nicolae Balcescu

  Psihologie
 • Gheorghe Frigioi alaturi si in acest an de locuitorii comunei

  Psihologie
 • Articole din aceeasi categorie

 • ALEGERILE NOASTRE

  Psihologie
 • Viata, Emotiile schimba realitatea

  Psihologie
 • GUTURAIUL SI GRIPA DE TOAMNA

  Psihologie
 • STAREA DE PLICTISEALA

  Psihologie
 • LUMEA IN CARE MAI TRAIM

  Psihologie
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771