Renovarea Cetatii Capidava

Aprilie 2013, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Un proiect important ce se afla inca in lucru vizeaza renovarea cetatii, amenajarea unui punct de formare turistica, construirea unui muzeu de arheologie si a unui port turistic la Capidava sat care apartine administrativ de comuna Topalu.

"Este un proiect de anvergura, o investitie cu atat mai importanta cu cat obiectivele pe care dorim sa le construim pot atrage turisti de pretutindeni, ceea ce inseamna venituri mai mari la bugetul local. Avem valori istorice uriase, pe care trebuie sa le evidentiem. Potrivit istoricilor, Cetatea Capidava ocupa un loc important in sistemul defensiv roman, facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul Imparatului Traian, la inceputul secolului al II-lea. Sper sa putem gasi o solutie prin care acest important proiect integrat sa prinda viata, asta ne dorim cel mai mult. Ne dorim ca situl arheologic de la Cetatea Capidava sa fie repus in circuitul turistic, urmand a fi o noua destinatie pentru toti pasionatii de istorie. Pe teritoriul comunei noastre se gasesc multe obiective ce merita vizitate printre care si renumitul Muzeu de Arta "Dinu si Sevasta Vintila", ce contine picturi si sculpturi valoroase, fiind unic in mediul rural", a declarat pentru ziarul Graiul Dobrogei, seful administratiei locale Topalu, Gheorghe Murat.
Capidava se ridica pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda, soseaua care leaga localitatile trecand chiar pe langa zidurile cetatii. Fortificatia are forma unui patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE - 105m x 127m, cu ziduri groase de peste doi metri si inalte de 5-6 metri, cu sapte turnuri de peste zece metri, din care trei turnuri dreptunghiulare, doua turnuri in sfert de cerc si doua turnuri intermediare in forma de potcoava, o poarta lata de 2,50 m, situata pe latura de sud-est, care facea legatura cu restul teritoriului, si o iesire strategica pe latura de sud-vest a turnului dinspre Dunare, unde era amenajat portul.


Articole din editia din data de Aprilie 2013

 • Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura ca ministru al Justitiei. Basescu: Principalul dumneavoastra obiectiv e un MCV favorabil Romaniei

  Administratie locala
 • Cercetatorii romani ies in strada: "S-ar putea sa vedem niste plangeri penale"

  Administratie locala
 • Autoritatea locala Vulturu, un sprijin real pentru elevi

  Administratie locala
 • Curatenia de primavara demarata la Nicolae Balcescu

  Administratie locala
 • Gheorghe Frigioi alaturi si in acest an de locuitorii comunei

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUN╚Ü COMUNA ALBE╚śTI

  Administratie locala
 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771